NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Studio u Londonu

      Brat i sestra, glumci Ivan (28) i Milica (26) Zarić, boravili su tri nedelje u Studiju Kraljevskog nacionalnog pozorišta u Londonu. Ovog leta Studio je radio šesnaestu godinu zaredom, a pravo pohađanja nastave imaju samo svršeni glumci iz SAD i Kanade. Prvi put desilo se da su pozvani dvoje glumaca iz Jugoslavije. Ivan Zarić, svršeni student glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, upravo sprema ulogu u drami "Mileva Ajnštajn" po tekstu i u režiji Vide Ognjenović.
       Milica Zarić, svršeni student glume u klasi profesora Radeta Markovića u Novom Sadu, stalno je zaposlena u Beogradskom dramskom pozorištu, a gostuje i u Narodnom. Za NIN objašnjava kako je došlo do ovog poziva:
       - Uprava Studija odlučila je da ove godine gostuje neko iz Evrope, a nas je preporučio dramaturg beogradskog Narodnog pozorišta Miloš Krečković. Kraljevsko nacionalno pozorište je ovog proleća gostovalo u Narodnom pozorištu sa "Hamletom" i tokom boravka u Beogradu videli su predstavu "San letnje noći" u režiji Nikite Milivojevića u kojoj ja igram. Treba reći da tronedeljni boravak u ovom Studiju košta tri hiljade funti a da je nama sve bilo plaćeno kao i smeštaj, a meni je Ministarstvo kulture Srbije platilo put do Londona.
       Program našeg rada u Studiju bio je zaista fascinantan. Časovi su bili maltene isti kao na Akademiji: upoznavali smo se sa različitim procesima rada, a svaki dan je počinjao u pola devet ujutru zagrevanjem koje je trajalo jedan sat. Bilo je to pravo glumačko zagrevanje glasa i tela, a zatim smo vežbali tri tehnike glasa i sve dalje.
       Najzanimljivija su mi bila predavanja Džona Rajta o savremenom teatru. To što smo vežbali, praktično se oslanja na proces rada Theatre de Complicite koji je pre nekoliko godina gostovao na BITEF-u sa "Tri života Lusi Kabrol". Reč je o igri i čvrsto osmišljenoj improvizaciji iz koje se rađaju velike stvari. Odvojeno smo imali časove o Šekspiru, jakobinskoj drami...
       Svakog dana smo u kratkoj pauzi ručali u kantini Kraljevskog nacionalnog pozorišta u kojem, inače, nema letnje pauze kao kod nas, a koje ima tri divne scene. Časovi su se završavali oko sedam sati uveče. Uključiv i subote. Uprava ovog pozorišta nam je omogućila da vidimo i četiri predstave, što je meni posebno značilo.
      
       MILICA I IVAN ZARIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu