NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Satnica

       Sreda 10.oktobar.Guverner centralne banke Mlađan Dinkić obelodanjuje uvođenje specijalnog nadzora nad Astra bankom zbog rizičnih kredita u visini od 37 miliona dolara.
      
       Četvrtak 11.oktobar.Srpski ministar finansija Božidar Đelić objavljuje spisak prvih pet najvećih platiša poreza na ekstraprofit po kojem Astra banka treba da plati 67,8 miliona nemačkih maraka. Sledeća dva obveznika imaju tri puta manju obavezu a poslednja dva 20 do 60 puta manju.
      
       Petak 12.oktobar.Aleksandar Radović, direktor Republičke uprave prihoda, drži odvojene razgovore s novinarima na kojima saopštava da postoji opsežan fajl o Mobtelu, i da je Karić prvobitno hteo da plati porez a onda odustao. Najavljuje moguće dalje kaznene mere.
       Istog dana SUP objavljuje da se vodi istraga nad Mobtelom, PTT dovodi u pitanje ugovor sa BK Trejdom, a Tužilaštvo najvaljuje istragu po osnovu navoda guvernera, zahteva PTT i pisanja štampe.
      
       Subota 13.oktobar.Račun Astra banke biva blokiran za 137 miliona dinara i banka ulazi u obaveznu rezervu.
      
       Nedelja 14.oktobar.Zatišje.
      
       Ponedeljak 15.otobar.Karić objavljuje da je morao da napusti zemlju zbog pretnje fizičkog ugrožavanja njegovog i života njegove porodice i optužuje Radovića. Predstavnici dve Karićeve kompanije, Republičke uprave prihoda i Ministarstva finansija uveče održavaju hitan sastanak čiji rezultati nisu poznati.
      
       Utorak 16.oktobar. Đelić izjavljuje da odlazak Karića neće poremetiti način naplate poreza za ekstraprofit. Sekretar Komisije za ispitivanje zloupotreba navodi da Karićev odlazak nije u vezi s nalazima komisije.
       Karić najavljuje da će se vratiti u zemlju ukoliko se formira posebna parlamentarana, nezavisna komisija koja bi ispitala poslovanje njegovih kompanija, ponavlja da je spreman da plati porez i traži otplatu u šest rata.
       Savezni i republički ministar policije garantuju bezbednost Karićima.
      
       Sreda 17. oktobar.Oko 14 časova Bogoljub Karić se vratio u Beograd.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu