NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Odazvaću se Haškom sudu

Bogoljub KariĆ za NIN

      Moja kompanija, Karić banka i ja, gotovo celu deceniju sistematski smo optuživani u režimskim medijima, a što je prenosila i inostrana štampa, za razne malverzacije rađene u korist bivše vlasti kao i za privilegije koje smo, navodno, imali kod bivšeg režima i na kojima smo se obogatili.
       S timom istražitelja Haškog tribunala zaduženim za finansijsku problematiku imao sam više razgovora. Bio sam iznenađen količinom dezinformacija koje su imali o BK Kompaniji i Karić banci i koje su očito smišljeno bile plasirane iz naše zemlje od strane određenih pojedinaca i pripadnika službi ne samo zato da bi se ocrnili Karići, već upravo da bi se skrenula pažnja sa pravih nosilaca takvih poslova i malverzacija. Zato sam ove razgovore s istražiteljima shvatio kao pravu priliku da se konačno sazna istina o tom periodu i utvrde prava imena pojedinaca i institucija koje su se tim poslovima bavile. Ovo posebno kada sam video da se i u primeni Zakona o ekstraprofitu ide selektivno i da na listama ekstraprofitera upravo nema pojedinaca i firmi koje su se bavile uvozom nafte, oružja, cigareta, alkohola i drugih akciznih roba, a za šta je od haških istražitelja pokazano interesovanje.
       Predstavnicima Haškog suda za finansijsku problematiku detaljno sam objasnio da nikada Karić banka nije koristila državne penzione, zdravstvene i fondove obrazovanja, nije imala račune i fondove iz Republike Srpske i njenih organa, niti Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije koje su koristile druge banke i ta sredstva plasirale s mesečnom kamatom i do 15 odsto. Takođe sam potvrdio da preko naše banke nije iznošen novac iz zemlje na razne privatne račune i račune fantomskih firmi. Dao sam kompletan izveštaj o poslovanju BK Grupe i Banke koji za nas radi ugledna revizorska kompanija "Dilojt tuš". Smatram da je ovo prava prilika da se konačno sazna ko se čime bavio u protekloj deceniji u ovoj zemlji i da ekspertski timovi Tribunala, koji ostavljaju utisak visokog profesionalizma, utvrde istinu i konačno podvuku crtu na ceo taj period. To je u interesu moje kompanije ali, smatram, i u interesu Srbije. Ukoliko me pozovu i kao svedoka da ovo što sam rekao o poslovanju BK Grupe i Karić banke saopštim i pred Haškim sudom odazvaću se pozivu. Nemam šta da krijem.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu