NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Žrtvovan na opšte zadovoljstvo

Jedino što je izvesno, to je da postoji opšti konsenzus da je Bogoljub Karić trebalo da plati porez na ekstraprofit i da je on rekao kako je voljan da ga plati. Sve ostalo - bogatstvo Karića, njihov udeo u Mobtelu i visina kazne koju treba da plati, nisu izvesni

      Možda se odlučni dramski momenat dogodio u avgustu na fudbalskoj utakmici Jugoslavija-Rusija u Beogradu. Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica - kad ga je oficijelni spiker na stadionu pozdravio potom se stadionom razlegao aplauz - ustao je da otpozdravi publici. Za njim se podigao i Bogoljub Karić (koji je sedeo nekoliko redova iza predsednika u svečanoj loži) i publika je počela da zviždi. Predsednik se možda osećao nelagodno i razmatrao mogućnost da promeni društvo, iako su neki njegovi savetnici i saradnici od samog početka bili na platnom spisku neke od Karićevih kompanija. Kariću je to možda bio znak da Koštunica nije ni u bukvalnom ni u figurativnom smislu dobro zaleđe i da bi bilo dobro preplivati na drugu stranu. Srpskom premijeru Zoranu Đinđiću verovatno je proletelo kroz glavu da nema tih para zbog kojih bi zbližavanje s porodicom Karić moglo biti isplativo.
       "Mladoturci", guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić, srpski ministar finansija Božidar Đelić i direktor Republičke uprave prihoda i šef Komisije za zloupotrebe u privredi Aleksandar Radović, možda su pomislili da je meta konačno izgubila zaleđe i da je zrela za gađanje.
       Kulise za lutkarsku predstavu u kojoj je glavna figura Bogoljub Karić najnapadniji, mada verovatno ne i najbogatiji srpski biznismen, verovatno su bile spremljene mnogo ranije (kao što će se kasnije pokazati), ali se glavni čin javnog linča, kad su svi konci iznenada počeli da se cimaju, dogodio prošle nedelje.
       Klimaks i antiklimaks dogodili su se u poslednja tri dana kada je Karić sa ženom i troje dece prvo napustio zemlju, a onda obećao da će se vratiti.
       Zoran Pavlović, spouksmen BK Grupe, izjavio je da je posle poslednjih događaja Kompanija uzdrmana: banka je blokirana jer su svi koji su mogli, izneli svoj novac i teško da će ga brzo vratiti; policijska istraga o Mobtelu u kojoj i policajci, i krugovi bliski Republičkoj upravi prihoda i potpredsednik vlade Srbije Žarko Korać unapred znaju da je reč "o velikoj finansijskoj aferi", verovatno će se završiti svođenjem uloga Karića na nekih desetak procenata; Javno tužilaštvo je na osnovu navoda u štampi zatražilo detaljnu istragu poslovanja cele BK Grupe; Televizija za sada radi normalno, ali ju je urednički, pre nego što se uopšte sve i dogodilo, demontirao sam Karić. Svi akteri na političkoj sceni potrudili su se da uvere Kariće da im život nije u opasnosti i da neće biti uhapšeni, kao što se to nagađalo pre dva dana, ali su jasno pokazali distancu prema Kariću samom i onome što mu se dešava.Prema izvorima bliskim Republičkoj upravi prihoda, od kanadskih, britanskih i ruskih organa zatraženi su detaljni podaci o imovini Karića. Ruski ograni, po pravilu, teško sarađuju, ali prema nekim inostranim izvorima, navodno, Karići i tamo imaju nekih problema sa neplaćenom carinom. Radović je potvrdio NIN-u da će uskoro otputovati u Moskvu da bi tamo upotpunio sliku u fajlu "Karić". Takođe, navodno, Karić duguje veliki novac i "Eriksonu" od koga je kupio novu opremu tako da ozbiljnog prostora za manevrisanje baš i nema.
       Ništa od onoga što se Kariću stavlja na teret nije ni novo, niti se prvi put čuje, niti je verovatno bilo ko očekivao da će izveštaj izgledati drugačije. Čudne su samo brzina, žustrina i činjenica da nijedan od Miloševićevih bogataša, a njih ima prilično (još) nije doživeo ni približno sličnu doslednu primenu zakona. "Ovo treba da bude primer kako će se postupati. Jedni treba da budu kažnjeni i da se jasno pokaže da se raskida s prošlošću, a drugi da plate i da im se onda omogući da rade", izjavio je Radović NIN-u u petak, odgovarajući na pitanje o strmoglavo opadajućoj liniji poreza na ekstraprofit na listi prvih pet.
      
       Hapšenje nije planirano
       Izvori NIN-a u srpskoj policiji tvrde da Bogoljub Karić uopšte nije trebalo da beži iz zemlje i uveravaju da su glasine da će biti uhapšen u ponedeljak i da će mu biti oduzet Mobtel, lažne. Isti izvori veruju da je Karić sebi samo naškodio jer je bekstvom ojačao argumente onih koji su ga optuživali, i raščistio teren za dalju akciju istražnih organa. Isto misle i neki Karićevi prijatelji čiji stanovi se nalaze na Radovićevoj listi "ekstra kvadrata". Prema izvorima NIN-a, Bogoljub i Sreten Karić otputovali su u Beč po planu koji u tom trenutku nije imao nikakve veze sa bekstvom. Onda su počeli da primaju vesti o snajperima (kojih prema navodima saveznog i republičkog ministra unutrašnjih poslova nikad nije ni bilo), i da slušaju savetnike koji su ih već naveli da u prethodnih mesec dana povuku gomilu pogrešnih poteza, i tako je put postao bekstvo.
       Izvori bliski Vladi Srbije tvrde da je u koaliciji DOS postignut načelan dogovor da se oni koji su okrvavili ruke, pošalju u Hag (što će se najmanje dvojici aktera uskoro i dogoditi), da se sitnije sivo poslovanje koje sankcioniše Porez o zakonu na ekstraprofit zaboravi jer je opšte korišćeno, a da se krupni igrači koji su koristili veliki broj privilegija i stekli bogatstvo srazmerno oporezuju, i da se na sve potom stavi tačka. Isti izvori tvrde da nikakav frontalni napad, niti posebno izdvajanje jednog kaznenog primera, nije bilo planirano.
       Sve što se u poslednjih nedelju dana dogodilo oko Kompanije Karić govori da su sve državne službe radile koordinirano i da iznenađenih nije moglo biti ni na jednoj strani. Pre nego što su obelodanjeni podaci o Astra banci, direktorka te banke i finansijski policajci otputovali su istim avionom na Kipar. Dosije Mobtel bio je i još je na proveri u četiri ruke u policiji i Republičkoj upravi prihoda, a koordinirano se napada sa strane drugog ugovarača PTT i tužilaštva. Kariću je najavljeno da će njegove kuće na Dedinju biti stavljenje u redovnu proceduru kod ministra građevine Dragoslava Šumarca (koji ima dosije o "ekstra kvadratima"), a odranije mu je najavljeno da će neke od zgrada koje Kompanija godinama koristi, a pripadaju državi, uskoro biti prodate na javnoj licitaciji.
      
       Dosije Mobtel
       Državni organi, navodno, raspolažu dosijeom koji ima oko sedamdesetak strana i sadrži obimnu dokumentaciju o stvarnoj vrednosti uvezene opreme koja se prema tom sabiranju svodi na nekih 8 do 10 miliona dolara umesto ugovorenih 67. Podsećanja radi, isto preispitivanje ugovora (koji je u javnosti izazvao sumnje još u vreme kada je 1994.godine potpisan) pokušano je i 1997. godine kada je bilo poželjno Karićevu licencu koja garantuje monopol na mobilnu telefoniju u narednih 20 godina tako prepraviti da se raščisti prostor za drugog mobilnog operatera. Tada je ugovor navodno prerađivan i dorađivan u različitim pravcima, jer je (opet navodno) Karić uspeo da nađe sigurnu političku obalu. Mobtel je procvetao, a Mobilna telefonija Srbije koja je imala sve tehničke preduslove da znatno nadmaši prvog operatera, ostala je da tavori sa duplo manje pretplatnika. U toku prošle godine Mobtel koji je inače prethodnih godina uvek beležio profit, imao je 25 miliona dinara kapitala i 16 miliona dinara gubitaka, što je posebno zainteresovalo Republičku upravu prihoda. Karić tvrdi da je to posledica niskih računa pretplatnika koji ne prelaze sedam nemačkih maraka i u proseku su pet do deset puta niži od onih u okruženju, a pri tom kao tehničku podršku traže isti nivo (skupe) opreme.
       Demokratska stranka koja kontroliše telekomunikacije je, navodno, savetovala pre više meseci britanskom Vodafonu da sačeka sa zaključivanjem posla sa Mobtelom dok se ne utvrde jasni udeli akcija dva deoničara.
       Izvori bliski Kompaniji Karić potvrdili su pre mesec dana da su potpuno spremni da potpišu ugovor sa Vodafonom kojim bi oni prodali svojih 20, a PTT 31 odsto, "ali da postoje prepreke". Izvori iz Vlade Srbije takođe pominju taj dogovor, a nezvanično se pominje suma od oko 300 miliona nemačkih maraka priliva koji bi imala srpska vlada. U slučaju da se Karićev udeo smanji, a državni poveća, vladin konto bi bio još bolji.
       Za razliku od kolega koji su ili tvrdili da nemaju račune u Švajcarskoj iako ih imaju (kao dva Tomića i Mirko Marjanović) i za razliku od onih koji su manje-više sarađivali (kao "Delta sistem"), Karić je sebi dozvolio više grešaka u koracima koje su ga skupo koštale. Navodno, zaista je pretio Radoviću i Đeliću, odugovlačio sa davanjem dokumentacije, a onda na svojoj televiziji organizovao i javnu kampanju protiv primene Zakona o porezu na ekstraprofit, što po definiciji nije trebalo da utiče na one koji su porez odmeravali, ali ih je svakako uzrujalo.
      
       Greške u koracima
       U svom prvom obraćanju javnosti, posle odlaska iz zemlje, oštricu kritike upravio je baš na Radovića za koga se veruje da pripada krugu ljudi koji se druže sa Dobricom Ćosićem, a u kojem se kreće i Koštunica i njegovi istomišljenici. Direktor Republičke uprave prihoda je očito u dobrim odnosima s guvernerom NBJ jer je na konferenciji za novinare na kojoj su iznošeni podaci o Astra banci, stajao kod vrata i zadovoljno se smejuljio u društvu Radovana Jelašića, viceguvernera za bankarski sistem. U petak je viđen u prostorijama G 17 plus, a u Demokratskoj stranci tvrde da je Radović "pozitivno iznenađenje". Neki članovi vlade veruju da su Radovićevi natprosečni rezultati u prikupljanju podataka u stranim bankama ne samo plod rada na sličnim pitanjima nego pre svega podrške međunarodnih krugova koji revnosno (i na ruke) dostavljaju podatke o računima u inostranstvu. Čak i ako je bio u pravu kada je verovao da je Radović spiritus movens svih akcija, Karić se verovatno preračunao kad je mislio da bi neka druga nezavisna parlamentarna komisija mogla da uzdrma akcije njegovog prinudnog računovođe. U Vladi Srbije misle da Karić odlaskom iz zemlje i zahtevom za obrazovanje posebne komisije želi samo da kupi vreme, nadajući se da će Ustavni sud Jugoslavije ukinuti Zakon o ekstraprofitu. Prema izvorima bliskim Republičkoj upravi prihoda, Karić je bio u četvrtak spreman da uplati porez na ekstraprofit, ali je promenio mišljenje u petak kada je oktrio da je srpska policija odlučila da otvori istragu o Mobtelu. Izvor NIN-a u Vladi Srbije, međutim, misli da Karić jednostavno nema keša.
       Očito da je pokušaja bilo. U intervjuu Radiju B 92 početkom oktobra Karić je izjavio da je Koštunicu sretao retko. "Gospodina Koštunicu, kao patrijarha srpske politike kog izuzetno cenim, sreo sam dva puta u životu. Prvo sam viđen u kabinetu Zorana Đinđića. Sa gospodinom Đinđićem sam imao više susreta i češće, njega takođe cenim kao jednog izuzetnog, hiperdinamičnog čoveka koji zaista želi da kao lokomotiva povuče ovu Srbiju iz jedne zaostalosti i da pokuša da je uvede u Evropu, što mu nije lako jer je ogroman broj onih koji to ne žele a sede oko njega." Izvori bliski vladi kažu Komisiji za zloupotrebe da je "sanitarni kordon oko Koštunice" prestao da interveniše u korist Karića u poslednja tri dana pre objavljivanja podataka. Neki od imenovanih iz tog "kordona" navodno su takođe "u procesu". Nijedan izvor NIN-a nije želeo decidirano da se izjasni da li su potezi u poslednjih nedelju dana vučeni u potpunoj koordinaciji, ili uz opiranje srpskog premijera.
      
       TV obrt
       Priča o velikoj korekciji poreza naniže "u kojoj je mnogo pomogao Đinđić", nastala je posle glasova da je pre tri meseca Bogoljub Karić navodno uputio pismo G 17 u kome navodi da je spreman da plati porez od 150 miliona DEM pod dva uslova: da na listi oporezovanih ne bude sam i da kad jednom plati, može da nastavi da radi. Ta dva uslova Karić je pomenuo mnogo puta. Prema objašnjenju Radovića i Đelića, poreska baza za razrezivanje poreza na ekstraprofit kod Karića korigovana je za nekih desetak miliona maraka jer su u NBJ pogrešno sabrali - jedan priliv dva puta. Predrag Marković, predsednik Političkog saveta G 17 plus, u izjavi za NIN demantuje da je G 17 plus primio ovakvo pismo. "Tvrdim da nismo dobili ovakvo pismo, a i da jesmo, ono bi bilo upućeno na pogrešnu adresu, jer se time bave državni organi", kaže Marković.
       Prema izvorima bliskim BK TV, urednička ekipa televizije smenjena je pošto je jedan od Koštuničinih savetnika objasnio Kariću da će ga Đinđić prodati za 10 odsto kod javnog mnjenja. Karić koji je u to vreme navodno već shvatio da Koštunica ne može da ga zaštiti od istrage, dovodi čoveka za koga veruje (ili ga uveravaju) da može da mu obezbedi prolaz kod Đinđića. "Svaka politička partija po definiciji želi da ima uticaja na medije", kaže jedan izvor DS, ali ova promena nije stvar pritiska stranke. DS je od prošlog oktobra neprestano imao "svog čoveka" zaduženog da ispituje poslovanje i rad BK TV, ali uprkos tome što je jednom saopšteno da televizija duguje novac za korišćenje frekvencija, vidljivih reperkusija nije bilo.
       Dragan Maršićanin, predsednik Skupštine Srbije i visoki funkcioner DSS-a, nije ostavio mesta sumnji u stav svoje stranke prema Kariću: "BK Kompanija i njen vlasnik u javnosti predstavljaju simbol onih koji su, koristeći privilegije i zahvaljujući bliskosti sa bivšim režimom, stekli određeno bogatstvo, zbog čega su bili jedni od onih koji treba da se nađu pod udarom zakona predviđenih za te slučajeve."
       Nešto slično tvrde i u DS: "Iz svih podataka koje posedujemo, Karići su bili veoma bliski i inkorporirani u gotovo sve pore Miloševićevog sistema, i svaki političar koji je dovoljno pametan, ostao bi po strani", kažu u ovoj stranci. "Karić je za najširu javnost simbol bogaćenja u vreme Miloševića i svako ko bi javno pokazao da je raskinuo s njim, stekao bi podršku javnog mnjenja", kaže taj izvor.
      
       Ko će na svemu profitirati
       Prema prvim reakcijama članova Komisije za zloupotrebe i ministra za finansije Božidara Đelića, Astra banka će moći da dostavi dodatnu dokumentaciju koja bi mogla da utiče na revidiranje poreza, ali nijedan potez Karića neće zaustaviti primenu zakona. Istraga o Mobtelu će biti nastavljena, a Tužilaštvo će takođe nastaviti da sprovodi istragu o poslovanju BK Grupe. Prema Karićevoj izjavi, on je dobio izvesne garancije da će biti osnovana grupa eksperata koja bi ponovo ispitala okolnosti poslovanja njegovih kompanija, ali je nejasno koliko su te garancije čvrste i ko će podržati osnivanje takvog odbora ako je odijum DOS jedinstven.
       Delotte and Touche, stalni revizor poslovanja Mobtela i Astra banke, saopštila je da ne vidi šta bi menjala u svojim izveštajima za 2000 godinu, i da je u ono što se događa umešana i politika. "Situacija je slična kao i kod Milana Panića i ICN Galenika, postoji problem pri sklapanju ugovora, a onda se sve izvlači na površinu kad kome zatreba. Samo što su Panićeva jedinjenja nešto što je predmet procene, a Mobtel je nešto opipljivo i merljivo", kaže za NIN jedan izvor iz te kuće. Izvori iz BK grupacije kažu da rad Mobtela uz policiju proverava i Delotte and Touche.
      
       TANJA JAKOBI


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu