NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Sumnjivo pamćenje

("Hag širi spisak", NIN br. 2650)

      Povodom proširivanja haške optužnice i pominjanja nekih novih imena koja to nisu očekivala, NIN je objavio iscrpan i korektan tekst o tom događaju. U isto vreme preneo je i izjave pojedinih lica koje je apostrofirala, sada već noćna mora za mnoge aktere ne tako davnih događaja, famozna Karla del Ponte. U antrfileu NIN-ovog teksta preneta je iz "Ekspresa" izjava i bivšeg predsednika Predsedništva SFRJ Borisava Jovića, koji kaže: "Koliko se ja sećam, nikada Predsedništvo SFRJ, dok sam učestvovao u njegovom radu, nije naredilo bilo kakvu akciju koja bi mogla voditi stvaranju etničkih srpskih teritorija i ugrožavanju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj."
       Autor NIN-ovog teksta ističe da je po navodima optužnice Slobodan Milošević, tokom tog neslavnog perioda srpske istorije, "imao odlučujuću kontrolu nad učesnicima zajedničkog kriminalnog poduhvata i sam je ili u saradnji s drugima imao odlučujuću kontrolu i uticaj na delovanje Predsedništva SFRJ".
       U tom turbulentnom i nenormalnom vremenu odista je bilo teško snaći se, ali se ipak znalo ko pije (rukovodstvo), a ko plaća (narod), tako da je sećanje bivšeg predsednika Predsedništva SFRJ kukavno i deplasirano; kukavno jer je dozvolio da s njim kao infantilnom osobom radi šta hoće jedan umišljeni vojskovođa od koga će se stideti pokolenja, a deplasirano jer je formalno bio iznad pomenutog vojskovođe i morao je naći načina da ga zaustavi; preciznije, da ga smiri...!
       Bivši predsednik Predsedništva SFRJ može poricati i ne sećati se da je srpska "soldateska" činila gnusobe po zemlji kojoj je on bio predsednik, ali ne može poricati svoju ksenofobičnost, koju je isticao u svakoj prilici, odnosno javnom nastupu. Smetali su mu Slovenci, a ne njihovo rukovodstvo, što je u najmanju ruku neinteligentno...
       Da je bio ličnost od integriteta i bilo kakve vizije, napustio bi SPS i svog bizarnog naredbodavca i priklonio se narodu da sa njim deli dobro i zlo, a ne da sada govori: "Koliko se ja sećam..."
       Poručujem bivšem predsedniku Predsedništva, da ne bi bilo ubuduće "koliko se ja sećam", da je mnogo bolje da ode u Hag, ukoliko ga pozovu, i svom patronu pomogne činjenicama, pred kojima će dosadna Karla del Ponte ostati nema.
       Uostalom, kad je već pristajao da ga patron postavlja na najviše mesto u tadašnjoj državi i radi sa njim šta hoće, zašto ne bi sada rekao da nije znao o čemu se radi i da je za sve kriv prokleti novi svetski poredak!
      
       MILENKO PEJOVIĆ,
       Novi Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu