NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Bankrot

      Jedna od najuglednijih avio-kompanija "Sviser" umalo nije doživela bankrot. Da nije priskočila država, ode ona na doboš.
       Kažu da "Sviser" nije bio pred krahom zbog Bin Ladena, već što se ujedinio sa nizom manjih istočnoevropskih kompanija. Tako je to kada hoćeš veće, maltene izgubiš ono iz vreće.
       Četiri hiljade putnika čekalo je na aerodromu da prođe kriza. Tri hiljade zaposlenih je demonstriralo na ulicama Ciriha. Sve se to događalo sa poslovično tačnom kompanijom.
       Bankrot je poznata materijalna nevolja otkako postoje banke. A bankari su još u starom Egiptu pa sve do italijanskih bankara u doba renesanse sedeli za klupama, a klupa se talijanski kaže banco. Kada bi bankar propao, slomio bi simbolično klupu i time se dobila banca rotta, slomljena klupa, to jest bankrot.
       Slavni italijanski dramatičar Goldoni napisao je 1741. godine komad pod naslovom "Bankrot ili Uništeni trgovac". Reč je o poznatom liku Pantalonea, koji se provlači kroz tri njegove komedije.
       I norveški dramatičar Bjernstjerne Bjerson napisao je komad pod naslovom "Bankrot" (1874). Bilo je to doba realizma, društvene, a to znači i moralne kritike kapitalizma u punom zamahu.
       I Šekspir upotrebljava reč bankrot. Stavlja je u usta zabrinutoj Đulijeti kada hoće da sazna šta je sa Romeom, koji je ubio Tibalta. Ona kuka:
       "O, srce moje, jadni bankrotu, prepukni!"


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu