NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Oteta oprema
       Sudski izvršitelji i radnici RTS-a oduzeli su emisionu, studijsku i režijsku opremu Televiziji Globus iz Kragujevca, koja je pod kontrolom opozicione Socijalističke partije Srbije. Oprema TV Globus oduzeta je na osnovu rešenja Okružnog suda u Beogradu. TV Globus sada emituje samo signal, ali je najavljeno obnavljanje programa, u skladu s tehničkim mogućnostima.
      
       Saradnja
       Projekat "Kros radio", koji okuplja osam stanica sa prostora bivše Jugoslavije, predstavljen je u Beogradu gostovanjem slovenačkih disk džokeja Nova i Borka i hrvatske grupe Lunar. Održana je i tribina predstavnika stanica Kros radija o ulozi medija u rekonstrukciji dijaloga na prostoru bivše Jugoslavije. "Kros radio", mrežu za razmenu informacija u oblasti kulture pokrenuli su beogradski Radio B92, ljubljanski Radio Študent i Radio Student iz Zagreba, kojima su se pridružili Radio Kojot iz Zrenjanina, Studio 88 iz Mostara, Radio Sombor, Radio 021 iz Novog Sada i Radio EFM iz Sarajeva. Detalji su na sajtu njnjnj.crossradio.org.
      
       Šamar
       Prva nezavisna televizijska produkcijska mreža u unutrašnjosti Srbije pokrenuta je u Šapcu, pod nazivom Šabačka asocijacija medijski alternativnih rešenja (ŠAMAR). Program te asocijacije je besplatan za sve elektronske medije, a prvi ugovor je sklopljen sa TV Šabac. Direktor agencije je dopisnik Radija Slobodna Evropa Hanibal Kovač.
      
       Cenzura
       Međunarodna organizacija za slobodu štampe Reporteri bez granica (RSF) osudila je pokušaj zapadnih vlada da spreče emitovanje video poruka Osame bin Ladena i njegove organizacije Al kaida. RSF je kritikovao SAD zbog cenzure i optužbi na račun arapske televizije Al džazira, zbog emitovanja Bin Ladenovih poruka. RSF je optužio SAD da se time pridružuje mnogim autoritarnim režimima na Bliskom istoku koji ne poštuju slobodu štampe.
      
       Otkazi
       Mađarska državna televizija (MTV) otpustila je više od 100 saradnika, a otkaz su dobili i neki rukovodioci te medijske kuće. To je drugo veće otpuštanje u MTV-u tokom ove godine. Protekle dve godine otpušteno je oko hiljadu radnika. Godinama MTV ima ogromne gubitke, a prošle godine ju je mađarski parlament oslobodio isplate duga od oko 32 miliona dolara. Sadašnji gubitak MTV-a iznosi oko 42 miliona dolara, a očekuje se da će do kraja godine biti još veći, jer već četiri meseca nisu isplaćeni porezi na dohodak i penziono osiguranje.
      
       Disciplina
       Oba doma rumunskog parlamenta odbacili su Izveštaj o radu državne radio-televizije, čime je izglasano nepoverenje njenom rukovodstvu. Vladajuća Socijaldemokratska stranka još ranije je zatražila smenjivanje generalnog direktora te stanice Kristijana Hadži Kulee, nezadovoljna izveštavanjem o napadima SAD na Avganistan i prenošenjem reakcija rumunskih zvaničnika na tu vojnu akciju. Nezavisni mediji, međutim, tvrde da je reč o pokušaju vlasti da "disciplinuje" nacionalnu televiziju.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu