NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

S vetrom u prsa

Uprkos poznatim teškoćama RTS-a, Bojana Lekić, nova urednica Informativnog programa Televizije Beograd, kaže da će se prvi značajniji rezultati njenog urednikovanja videti za oko mesec dana

      Majstori u Aberdarevoj ulici užurbano rade, kako bi se Informativni program Radio-televizije Srbije konačno s Košutnjaka spustio u centar grada. Bojana Lekić, od sredine oktobra novi glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Televizije Beograd, potvrđuje da je na prvom mestu osposobljavanje zgrade za dnevni informativni program, odnosno za Vesti, Dnevnik, Jutarnji program i Regione.
       Očekuje se da će selidba kompletne Informativne redakcije biti završena do kraja godine, dok se kraj takozvane prve faze planira za polovinu novembra. "Ako svi paralelno odrade svoj deo posla, računam da bi novi imidž, modernija sadržina dnevnog Informativnog programa mogla da bude vidljiva do 20. novembra. Naravno, pod pretpostavkom ludačkog ritma i rada", kaže Bojana Lekić. Stručnjake je pitala koliko je vremena potrebno za ozbiljniju promenu, na šta su joj oni odgovorili "šest meseci, sa strašnim duvanjem vetra u leđa": "Hm, super, nemam taj vetar u leđa, nego imam vetar u prsa. I nemam tih šest meseci. Prve promene moraju da se vide, za otprilike, mesec dana od mog dolaska ovde."
       Prijatno je iznenađena brzinom kojom zaposleni u Informativnoj uspevaju da se "prerihtaju" na novi način rada. "Neprijatno je bilo to što sam konstatovala da svi govore o velikom sistemu, da bi se zapravo ispostavilo da, zbog tehnološkog urušavanja i gomilanja ljudi, sistema maltene - nema."
       Bojana Lekić ne želi da previše priča o budućim koracima, jer bi "to moglo da se pretvori u nešto što bi se moglo nazvati spisak mojih želja koje, možda, nemaju osnove u realnosti". Međutim, otkriva da će se najpre koncentrisati na uspostavljanje "jakog dnevnog kostura vesti". Znači, biće ih više nego do sada i biće raspoređene tokom celog dana, različite i po dužini i po formi: od tzv. fleš verzije, vesti pokrivenih slikom koje će trajati nekoliko minuta, proširenih vesti (mini-dnevnika) do uobičajena tri Dnevnika, od kojih se o prvom, uobičajeno, brine studio u Novom Sadu, a o druga dva (19:30 i 22:30) studio u Beogradu.
       Govoreći o Dnevniku, Bojana Lekić naglašava da će insistirati na svim novinarskim formama izražavanja, od kojih su pojedine, u prethodnom "lošem periodu za novinarstvo", zaboravljene. Drugim rečima, u centralnoj informativnoj emisiji RTS-a naći će se i vest, i proširena vest, izveštaj, reportaža, prilog, osvrt i esej (posebno u kulturi). "Jedina forma koje u Dnevniku nikada neće biti jeste komentar. Čak ni u jednoj rečenici."
       Što se nedeljnih emisija tiče, na novoj šemi se i dalje radi. Ona zahteva izradu scenografije, džinglova, špica... "što sve traži svoje vreme, ali ću se truditi da i u tom delu programa imamo što raznovrsnije prisustvo novinarskih formi, prvenstveno mislim na reportažu, dokumentarac i analitičko-istraživačko novinarstvo".
       Pažnja javnosti, pak, trenutno se uglavnom svodi na kadrovske promene, to jest na "sporne slučajeve", zaposlene koji su se na radnom mestu isticali dok smo nacionalnu televiziju još zvali TV Bastilja. Posle 5. oktobra, deo njih se sam povukao, deo tvrdi da je samo radio svoj posao. Bojana Lekić smatra da su se neki od njih, ipak, u velikoj meri ogrešili o profesiju. "Isključivo s tačke novinarskog kodeksa i profesionalizma, sada proučavam svaku biografiju. Sasvim sigurno neću gledati s tačke moralno-političke podobnosti."
       Zajedno s ekipom, nova urednica RTS-a, kaže, pokušava da napravi novi sistem u okviru Informativnog programa. Mnogo efikasniji, mnogo moderniji i, samim tim, sistem koji će zaista uposliti neophodan broj ljudi. "Upravo, dakle, radimo na ponovnom formiranju jednog sistema. Kada ga napravimo, videćemo koliko imamo ljudi koji su apsolutno i u svakom pogledu spremni da odrade posao zbog koga su i primljeni. A kad to popunimo i vidimo gde su rupe, onda će doći novi ljudi." Šta će biti s eventualnim viškom? "To će biti problem direktora."
      
       ANA VUČKOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu