NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Mali, veliki, ljudi

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Ser Vidijahar Surprasad Najpol, Britanac, indijskog porekla sa Trinidada

      Poznavaoce svetske literature nije iznenadila ovogodišnja odluka Švedske akademije, kojom je najveće priznanje za delovanje na polju literature dodeljeno britanskom piscu V.S. Najpolu, poznatom po imenu Vidia. Iako je ova nagrada stalno komentarisana i osporavana - neki su smatrali da u tom "poslu" prednost imaju nordijski književnici i "gomila" nepoznatih pisaca iz malih naroda kojima se nagrada daje zbog drugih zasluga - ovaj put je javnost bila složna da je nagrada došla u prave ruke. To objašnjava i zašto je jedan britanski pisac, koji nije baš Britanac, nekoliko godina ranije dobio plemićku titulu u Britaniji.
       Najpol je rođen 1932. godine na Trinidadu u porodici indijskih doseljenika. Još kao mlad naporno je radio i učio da bi se domogao stipendije na Oksfordu. Godine 1950. dobio ju je i otišao za Veliku Britaniju. Tu je bio srećan i nije želeo,ni kada mu je bilo najteže, da se vrati na Trinidad. Porodici je pisao iz Oksforda: "Umreću ako bude trebalo da provedem ostatak života na Trinidadu." Na sreću, nije se vratio na Trinidad.
       Na vest o dodeljivanju nagrade Vidiji, ceo Trinidad bio je ponosan. To je druga Nobelova nagrada koja je pripala ovoj karipskoj zemlji. Prvu je dobio Derek Volkot, pesnik sa Svete Lucije (ostrva koje takođe pripada ovoj državi), 1992. godine.
       "To je najveći književni događaj koji smo ikada imali i koji je potpuno zaslužen", rekao je posle dodeljivanja nagrade Majkl Antoni, takođe poznati pisac sa Trinidada. Oduševljenje ostrvljana je malo splasnulo, čak su mnogi bili razočarani posle prve besede laureata. On (Vidija), jednostavno, u svojoj besedi "preskočio" je Trinidad. Odao je počast Indiji i svim zemljama na indijskom potkontinentu. "Premda sam sa Trinidada, ja sam po poreklu Indijac i jedino što me je interesovalo u životu, bio je njihov način razmišljanja", rekao je V.S. Najpol. Pisac je razočaran zemljom u kojoj se rodio, sistemom koji je u njoj vladao i koji danas vlada, ali i ljudima koji na Trinidadu ništa ne čine da ga promene. Veoma je kritičan prema korupciji koja vlada u toj zemlji kao i u svim zemljama u razvoju, od Indije do Afrike. Danas V.S. Najpol živi u kući blizu Sautonhendža i potpuno je posvećen pisanju. Često je putovao po svim kontinentima i njegovo delo je najčešće posvećeno "malim ljudima" u Indiji, Africi, Aziji, čak i na Trinidadu, ali, u poslednje vreme i ljudima u njegovoj novoj domovini, Velikoj Britaniji.
       Pisao je o pustoši koju je iza sebe ostavila kolonijalna vladavina velikih sila zemljama "trećeg sveta". Veoma je kritički raspoložen i prema muslimanskom fundamentalizmu u Maleziji, Indoneziji, Iranu, Pakistanu, tako da u tim zemljama nije ni najmanje omiljen. Iran je zvanično protestovao zbog uručivanja Nobelove nagrade ovom piscu. (prisetimo se, Iran je "osudio na smrt" i indijskog književnika Salmana Ruždija). Najpoznatija dela V.S. Najpola Kuća za gospodina Bisvasa, Tajna dolaska i Tajanstveni maser, po kome je nedavno snimljen film na Trinidadu koji će se prikazati krajem ove godine, prevedena su na mnoge jezike. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu pojavile su se dve njegove knjige: obnovljeno izdanje U slobodnoj državi (Rad) i takođe obnovljena Ulica Migel u izdanju Narodne knjige.
      
       M. DAMNJANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu