NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kojiću u počast

Naziv:Branislav Kojić - sećanje na arhitektu
Mesto: Galerija SANU 18. septembar - 10. novembar

      Milorad H. Jevtić
      
       Branislav Kojić (1898 - 1987) pripada najužem krugu klasika naše arhitekture. Ove jeseni, sa nešto zakašnjenja, obeležava se stogodišnjica njegovog rođenja, pri čemu je najveći značaj dat izložbi koja se održava u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, a čiji je redovni član bio arhitekt Kojić.
       Sudbinu mnogih arhitekata da sagrade znamenita zdanja, pa čak i gradska prostorna znamenja, a da njihova imena ostanu mahom nepoznata deli i Branislav Kojić, jer, uvereni smo, malo Beograđana zna da su Paviljon "Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu i Palata "Borbe" na Pašićevom trgu njegova dela. Mnogo je i drugih zgrada podignutih po projektima potpisanim njegovim imenom. U početku (pa, povremeno, i kasnije) sklon kreativnoj reinterpretaciji naših tradicionalnih tema, Kojić 1928. godine, sa kolegama Zlokovićem, Dubovijem i Babićem, osniva Grupu arhitekata modernog pravca i veoma aktivno sudeluje u postavljanju temelja naše moderne. U narednoj deceniji vredno gradi objekte različite namene i uspešno učestvuje na brojnim konkursima. Uz projektantsku delatnost, koja je nažalost, njegovim izborom, trajala samo do 1941. Kojić je dao veliki doprinos našoj istoriografiji i teoriji arhitekture i urbanizma, posebno se posvetivši izučavanju, beleženju i zaštiti našeg narodnog neimarstva. Kao izuzetno cenjeni univerzitetski profesor, svojim entuzijazmom i znanjem, uveo je mnoge generacije studenata u svet arhitekture.
       Velika izložba u Galeriji SANU priređena je u organizaciji relativno mlade ustanove - Muzeja arhitekture, koji se nalazi u sastavu Muzeja nauke i tehnike pri SANU. Autor izložbe je Snežana Toševa, a galerijsku postavku je izvela Borjana Šuvaković. Obilje biografskog i opusnog materijala, studiozno sistematizovan i pregledno izložen, daje sveobuhvatni uvid u zanimljiv život i obimno delo Branislava Kojića.
       Reprezentativan katalog predstavlja sažeti odraz izložbe, s tim što su umesno, dodati tekstovi drugih autora o Kojiću i nekoliko Kojićevih napisa svojevremeno objavljenih u našoj štampi. Pomalo čudi tek ovlašno pominjanje inače značajnog Kojićevog angažovanja u Grupi arhitekata modernog pravca. Sam katalog je i grafički i štamparski realizovan na visokom, kvalitetnom nivou sa posebno uspešno dizajniranom naslovnom stranom.
       Ovom izložbom SANU se na dostojan način odužila svom istaknutom članu, a, istovremeno, ljubiteljima arhitekture pružila lepu priliku da se upoznaju sa značajnim stranicama naše kulturne istorije.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu