NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Igra na svom terenu

Odlaganje konačne odluke o (ne)izlasku Srba na kosmetske izbore liči na fudbalsku utakmicu u kojoj igrači domaće ekipe dodaju loptu jedni drugima, bez ideje kako da se postigne pogodak

      Ukoliko se ovih dana, posle svih konsultacija i međusobnog prebacivanja vrućeg krompira, Srbi ipak odluče na izlazak na kosmetske izbore zakazane za 17. novembar, ovoga puta će morati da nastupe "u jednoj koloni". Na raspolaganju im je jedino koalicija Povratak koja je uredno registrovana u prištinskom sedištu OEBS-a kao predstavnik srpskog entiteta na Kosovu i Metohiji i o kojoj se dosta spekuliše ko su njeni osnivači i članovi.
       Predsednik Političkog komiteta za odbranu severnog Kosova dr Milan Ivanović iz Kosovske Mitrovice optužuje Nebojšu Čovića i njegov Koordinacioni centar "da stoji iza fantomske koalicije Povratak. Čović nije negirao ni potvrdio da ima veze sa ovom političkom grupacijom Srba. U javnosti se pojavljuje ime Miodraga Jovanovića, inženjera iz Peći, privremeno raseljenog sa Kosova, do sada politički nepoznatog srpskog lidera kao idejnog tvorca ove koalicije.
       "Koalicija Povratak trenutno nema svog lidera, niti eventualnog nosioca liste za novembarske izbore na Kosmetu", govori za NIN Nenad Radosavljević, predsednik opštine Leposavić i predsednik Nove demokratije za Kosovo i Metohiju. "Koalicija je nastala u trenutku kada je isticao rok za prijavljivanje za izbore. Njeno formiranje najavio je Boris Tadić, potpredsednik DS, i njoj je pristupio najveći broj stranačkih ogranaka koalicije DOS sa Kosmeta, sa izuzetkom DSS-a i Nove Srbije. Među potpisnicima su i pokrajinski ogranak SPO-a sa Aranđelom Nojkićem na čelu, mnogi nezavisni pojedinci koji među Srbima uživaju ugled.
       Gospodin Miodrag Jovanović je pre formiranja ove koalicije kod OEBS-a registrovao posebnu političku organizaciju Narodni pokret za Kosovo i Metohiju i samo je jedan od potpisnika koalicije Povratak. O tome ko će predvoditi koaliciju, odlučivaćemo tek kada se definiše srpski stav prema izborima, ali je izvesno da nećemo među nama tražiti nove lidere. Njih imamo i previše."
       I dok albanske partije, koje su već prijavile svoje liste, uveliko vode predizbornu kampanju, na momente i zapaljivim sredstvima, srpski lideri sa Kosmeta i van njega i dalje u nedogled vode međusobnu polemiku šta je bolje činiti i međusobno se optužuju za izdaju nacionalnih interesa. Oko 178 hiljada Srba, koji su registrovani za prestojeće izbore na Kosmetu, po ko zna koji put polako gube strpljenje i nadu u jedinstven stav.
       Protivnici izlaska Srba na kosmetske izbore ponavljaju stare razloge, da međunarodna zajednica do sada nije ništa uradila da Srbima omogući bezbedan život i povratak prognanih. Najradikalniji su članovi Političkog komiteta za odbranu severnog Kosova sa Milanom Ivanovićem na čelu. Pod patronatom ove organizacije deluje i grupacija odvažnih momaka koji sebe nazivaju braniocima mosta na Ibru i čiji je zadatak, pored ostalog da povremeno "disciplinuju izdajnike" u sopstvenim redovima. Njihovu "pravednu ruku" osetio je nedavno i činovnik savezne vlade Radenko Nedeljković, koji je u Kosovskoj Mitrovici bio zadužen za izdavanje jugoslovenskih pasoša. Nastradao je što je plavi pasoš davao i kosmetskim Albancima.
       "Ti koji pozivaju da se izađe na izbore pod ovakvim uslovima, svakako su izdajnici srpskog naroda, nedvosmislen je dr Milan Ivanović. Njima je jedino stalo do njihovih fotelja, makar one bile date i od onih koji su okupirali srpsko Kosovo i Metohiju.
      
       Na nedavnom masovnom skupu Srba u Kosovskoj Mitrovici dr Milan Ivanović je optužio Nebojšu Čovića da sve vreme iza leđa kosmetskih Srba priprema teren za izlazak na izbore.
       "Ako izađemo na zbore, izgubićemo sve, ako ne izađemo ostaje nam makar nada", razmišlja glasno dr Marko Jakšić, Mitrovčanin sa najviše političkog ugleda, potpredsednik DSS-a, poslanik u Skupštini Srbije, koji već mesecima lobira protiv izlaska Srba na izbore. "Srbi ne smeju radi sitnih ustupaka da izađu na izbore. S obzirom na to da je Skupština Srbije pre tri meseca donela deklaraciju u kojoj se konstatuje da nema nikakvih uslova za izlazak na izbore, a u međuvremenu se situacija nije ništa promenila, mislim da smo mnogo bliži soluciji da se izbori bojkotuju."
       Iako je nedavno kooptiran u Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju kod Nebojše Čovića, kao i Marko Jakšić, i Momčilo Trajković smatra da Srbi treba da bojkotuju predstojeće izbore.
       "Odavno je trebalo definitivno preseći celu stvar i doneti odluku da se na izbore ne izlazi. Predsedništvo Srpskog pokreta otpora (SPOT) čiji sam ja predsednik predlaže DOS-u da se na referendumu proveri raspoloženje Srba oko izlaska, odnosno neizlaska Srba na izbore", kaže Momčilo Trajković.
       Front onih koji su za učešće Srba na kosmetskim izborima 17. novembra takođe je značajan. Osporavana i hvaljena Rada Trajković, jedini srpski predstavnik u Privremenom administrativnom veću Kosova, smatra da bi neizlazak Srba na izbore označio definitivnu podelu Kosova, što Srbima sigurno nije u interesu.
       U slučaju neizlaska na izbore, nova kosovska vlast u kojoj bi bili isključivo Albanci, imala bi direktnu ingerenciju nad srpskim enklavama u centralnom i južnom delu Kosova. Takva podela teritorije, suštinski i nacionalno ne bi zadovoljila ne samo Srbe, već ni srpsku državu koja polaže pravo na Kosovo i Metohiju. Ulaskom Srba u klupe skupštine Kosova, Srbija bi stvorila uslove da kontroliše tu skupštinu. Ustavni okvir Kosova pruža srpskim poslanicima zaštitni mehanizam kroz pravo veta međunarodne zajednice, na sve po Srbe nepovoljne odluke skupštine i buduće vlade Kosova. Nova skupština podrazumeva i vladu sa devet resora, ali bez spoljne i fiskalne politike, ministarstva odbrane, pravosuđa, odnosno bez onoga što su ingerencije države. Sve ingerencije države pripadaju međunarodnoj zajednici, objašnjava Rada Trajković.
       Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, koji je trebalo da bude domaćin otkazane sednice Predsedništva DOS-a, nije se decidirano izjašnjavao "za" ili "protiv" izlaska Srba na izbore, ali njegova stranka ima jasan stav:
       "Neće biti kasno da se odluka o izborima donese za nekoliko dana, ali je važno da iza nje stane država. Ako se odluči da se na izbore izađe, sigurna sam da će izlazak Srba biti veći nego što sad izgleda" - ocenila je Nada Kolundžija, potpredsednik DA, u utorak na redovnoj konferenciji za novinare. Oni koji ovu odluku treba da donesu, moraju da znaju da se sva partijska viđenja rešenja kosmetskog problema moraju staviti u drugi plan, jer je reč o sudbini trista hiljada Srba i drugih nealbanaca, ali i o međunarodnoj poziciji Srbije i Jugoslavije. Ako Srbi odluče da ne izađu na izbore, sasvim je jasno da će to olakšati posao onima koji bi voleli da Srba tamo nema. U toj situaciji moramo da znamo šta ćemo dalje da preduzmemo, jer međunarodna zajednica očekuje drugačiju odluku i sva njihova viđenja vezana su za takvu odluku.
       I Demohrišćanska stranka Srbije je za izlazak na izbore. Prema rečima Živojina Stepića, potpredsednika ove stranke, to je jedini način da Srbi zaštite svoja prava i ostanu na tom prostoru. "To je u ovom trenutku prvo državotvorno pitanje u Srbiji. Mi u stranci imamo informaciju da međunarodna organizacija priprema ugovor koji bi trebalo da potpišu šef UNMIK-a Hans Hakerup, predstavnici naše savezne i republičke vlasti kojim će se garantovati prava Srba na Kosovu i Metohiji. To je u ovim okolnostima dovoljan razlog za pozitivnu odluku o izborima", objašnjava Stepić.
       Vojvođani se poslednjih godina sve manje bave problemom Kosova i Metohije, ali postaju svesni da to nerešeno pitanje zadire i u njihove interese. Verovatno zbog toga Dragan Veselinov, lider koalicije Vojvodina, agituje za izlazak na izbore:
       "Niko u Srbiji ne želi odlaganje finansijske pomoći Zapada zemlji i ugrožavanje započetih reformi zbog Kosmeta. Mi smo protiv nezavisnosti Kosova i odlučno podržavamo saradnju Srbije sa međunarodnom zajednicom koja je na Kosovu stvorila protektorat. Poziv Srbima da ne idu na izbore vodio bi kraju Srba u tom regionu i sukobu Srba sa celim svetom. Time ne bi ništa dobili i vratili bismo se na status od pre 5. oktobra 2000. godine", kaže Veselinov.
       Igra dodavanja lopte saigračima ne može trajati u nedogled. Neko se mora odlučiti na udarac ma koliko da ne postoji izgledna šansa za pogodak. Onaj koji se na to odluči ili bude nateran nosiće slavu ako pogodi: ako ne pogodi, sleduje mu sve što i drugim hrabrim ljudima.
      
       LJUBIŠA POPOVIĆ
      
      
Odlučiće Koštunica

Konačna odluka o izlasku (neizlasku) Srba na kosmetske izbore biće doneta posle sastanka predsednika SRJ Vojislava Koštunice sa civilnim administratorom UN za Kosovo i Metohiju Hansom Hakerupom. Garancije koje se očekuju od međunarodne zajednice treba da ohrabre kosmetske Srbe da izađu na birališta. Odluka Predsedništva DOS-a biće tad samo puka formalnost.


      


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu