NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Ništa na lepe oči

("Ne samo mediji", NIN br. 2650)

      Imajući kao student slavistike i istočnoevropskih studija višegodišnje iskustvo sa organizacijom "Press Nonj", moram da istaknem da se ovde radi o jednoj "nezavisnoj" organizaciji koja ima samo jedan zadatak: nametanje svojih ideja, tj. ideja svojih darodavaca, na prostoru bivše Jugoslavije. Ideja nacionalne države, tradicionalizma, u našem slučaju srpske kulture i tradicije, pravoslavlja, ne dolazi u obzir i smatra se uzrokom svih nedaća na Balkanskom poluostrvu u proteklih desetak godina.
       Tako su u više navrata gostovali razni svetski političari koji su videli samo Srbe kao krivce, pri čemu je svaka argumentovana diskusija ili kritika bila odbacivana. Bilo je i glasnogovornika iz Srbije, koji su, s obzirom da dobijaju finansijsku podršku od ove organizacije, prosto propagirali zašta su bili plaćeni. Pored svih antisrpskih diskusija koje se vode u "De Balie"-u moram da naglasim da je čitav "uređivački" tim "Press Nonj"-a žestoko antisrpski nastrojen. U savetodavnom i izvršnom delu su Hrvati, Bošnjaci, Albanci, Holanđani i Srbi koji imaju jedan zajednički imenitelj: propagiraju da su Srbi glavni krivci za sve. Propagiraju denacifikaciju Srbije i srpskog naroda. Propagiraju mržnju.
       Jedna od aktivistkinja organizacije je moj predavač na fakultetu - Nevenka Tromp-Vrkić, Hrvatica koja, zajedno sa svojim uticajnim mužem (prof. dr Hilke Tromp, polemolog, koji se od prvog dana krize na Balkanu zalagao za bombardovanje Beograda) i deverom (Bart Tromp, koji važi za partijskog ideologa najveće koalicione stranke socijaldemokrata), ne propušta priliku da blati Sbe, potencirajući naše genocidne korene. Tako je za nju "Mein Kampf" isto što i "Gorski vijenac", "Načertanije" ili Memorandum SANU - navodno Miloševićev genocidni program.
       Sve u svemu, zaista je naslov "Ne samo mediji" adekvatan pokazatelj aktivnosti "Press Nonj"-a i njegovih finansijera u Srbiji - cilj je promeniti razmišljanje, duh i društveno uređenje balkanskih prostora (drugim rečima: ubijanje nacionalnih država), u korist globalizacije, civilnog društva i svega i svačeg što je nama Srbima strano i po naš identitet pogubno.
      
       PREDRAG VITKOVIĆ,
       Roterdam


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu