NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Osvajanje publike

Uz konstataciju da se Dajen Šur trajno uselila u srca beogradskih ljubitelja džeza, sa nestrpljenjem očekujemo slične zajedničke poduhvate američke ambasade i Sava centra

      U nedelju 4. novembra Beograđani su imali priliku da prisustvuju izuzetnoj džez večeri. U saradnji sa američkom ambasadom, Sava centar nam je priuštio gotovo dvočasovno druženje sa Dajen Šur, jednom od najcenjenijih dama svetske džez scene i Džez orkestra RTS-a. Sa akademskih petnaestak minuta kašnjenja, "Big bend" predvođen mladim dirigentom Ivanom Ilićem, zauzima svoja mesta. I pored neizbalansiranog zvuka u sali, publika toplo pozdravlja uvodnu numeru "In The Cage" Zvonimira Skerla.
       Uz Ilićevu najavu na sceni se pojavljuje Dajen Šur i seda za klavir. Posle kurtoaznog pozdrava započinje jednu od svojih najpoznatijih kompozicija "Deedle's Blues". Spletom poznatih standarda i svojih pesama izvedenih savršenom preciznošću, ali ne na račun emocija, uz fantastičnu muzikalnost i osećaj za ritam kao i punu kontrolu glasa zavidnog raspona, brzo nam stavlja do znanja zašto Šurovu mnogi nazivaju novom prvom damom džeza. Uz sve to, Dajen između pesama ćaska sa publikom, šali se, najavljuje kompozicije, smeje se i zaista, izvođač, orkestar i publika postaju jedno.
       Drugi deo koncerta je još furiozniji a Dajen diže temperaturu iz pesme u pesmu. Nesvesni protoka vremena, bivamo zatečeni kada posle "Louisiana Sunndž Afternoon". Dajen pozdravlja publiku i praćena burom aplauza izlazi sa scene. Naravno, znamo da će biti još i ubrzo dobijamo i "Climbing Higher Mountain". Međutim, publika ponovo ne dopušta završetak. Kao drugi bis dobijamo kompoziciju "Somenjhere Over The Rainbonj" koju Dajen izvodi A Capella, oslonjena na Ivana Ilića. U sali tajac, samo glas pun emocija dopire do naših duša. Po završetku, nekoliko trenutaka tišine a onda provala aplauza. Ovog puta je zaista završetak.
       Sređujući utiske posle koncerta (čekanje autobusa na vetrometini pored Sava centra je idealno za to), zadovoljstvo je nesumnjivo. Uz čestitke Dajen Šur, čestitke i Džez orkestru RTS-a, koji je daleko prevazišao ulogu pukog pratioca.
       Svakako treba istaći i soliste. Pored najzaposlenijeg, tenor saksofoniste Ljube Paunića, istakli su se i trubač Dragoslav Fredi Stanisavljević i alt saksofonista Aca Petković koji su se u nekoliko kompozicija nadigravali sa Dajen u maniru svetskih majstora. Dirigent Ivan Ilić je vodio orkestar vrlo sigurno a podario nam je i nekoliko dinamičnih sola na trombonu. Uz konstataciju da se Dajen Šur trajno uselila u srca beogradskih ljubitelja džeza, sa nestrpljenjem očekujemo slične zajedničke poduhvate američke ambasade i Sava centra.
      
       SAŠA MARKIĆEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu