NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Sukobi
       Predstavnici nezavisne televizijske produkcije "Urbans" optužili su rukovodstvo TV Novi Sad za cenzuru i najavili prekid saradnje sa ovom medijskom kućom. Oni su optužili direktora RTV Novi Sad Petra Jovanovića i glavnog i odgovornog urednika ove medijske kuće Milovana Nedeljkova da su tražili, ne samo uvid u sadržaj "Urbansovih" emisija, već i da su pokušali da utiču na njega. I Jovanović i Nedeljkov, međutim, odbacili su optužbe "Urbansa" za cenzuru i naveli da je saradnja sa tom nezavisnom produkcijom prekinuta, jer Marina Fratucan, direktorka "Urbansa" nije želela da ih obaveštava o temama i sadržaju emisija, koje je RTV NS emitovala. "Ako je cenzura kolegijalna molba da imam uvid u sadržaj emisije kako se ne bismo poklapali - onda sam ja cenzor. I ako se sugestija smatra cenzurom, onda sam ja zaista cenzor", rekao je Nedeljkov demantujući da je želeo da utiče na sadržaj emisija.
      
       Nadležnosti
       Srpski ministar pravde Vladan Batić je najavio da će njegovo ministarstvo, po ovlašćenju Vlade Srbije, pripremiti predlog zakona o radiodifuziji, kao i izmene i dopune Zakona o radio-televiziji kojima bi osnivačka prava nad RTV Novi Sad bila preneta na pokrajinski parlament. Predsednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak je video u tome "znak dobre volje" republičkih vlasti i ocenio da je time prihvaćen stav da do neophodnih zakonskih izmena upravljačka prava nad RTV NS treba da budu u nadležnosti pokrajinskog parlamenta. Aleksandar Crkvenjakov, generalni direktor RTS-a tvrdi da je najava vraćanja nadležnosti Skupštine Vojvodine nad RTV NS "trčanje pred rudu", jer se očekuje skoro usvajanje zakona o radiodifuziji kojim je to i predviđeno. On je rekao da su u RTS-u spremni na vraćanje nadležnosti pokrajinskom parlamentu, ali je ponovio da, dok se to ne dogodi, važi sadašnji zakon prema kojem je RTV NS deo sistema RTS-a.
      
       Radio Otpor
       Radio Otpor u Beloj Palanci sredinom novembra je proslavio svoju prvu godišnjicu rada i najavio da će promeniti ime. Pre godinu dana pristalice lokalnog DOS-a i Otpora sprečile su održavanje konstitutivne sednice novog saziva Skupštine opštine u kojoj su većinu imale stranke levice. Aktivisti Otpora preuzeli su istog dana lokalni radio. Direktor te stanice Igor Ignjatović je rekao da će ime radija biti promenjeno, jer je "misija Otpora završena" i jer se "ušlo u eru demokratije".
      
       Nagrade
       Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisalo je konkurs za novinarske nagrade za 2001. godinu. UNS će dodeliti Nagradu za životno delo, Nagradu za uređivanje "Dimitrije Davidović" i Nagradu za novinarsko stvaralaštvo "Laza Kostić". Biće dodeljena i Specijalana nagrada "Žika M. Jovanović", kao i Zlatna povelja za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoju novinarske organizacije. Konkurs je otvoren do 10. decembra.
      
       "Patriot"
       Novi banjalučki privatni politički magazin "Patriot" pojavio se sredinom novembra u prodaji u Republici Srpskoj. Direktor i glavni urednik ovog lista Slobodan Vasković rekao je da će list nastojati da na "kritičan i uravnotežen način" prati sve političke događaje u RS, BiH i SRJ. Sajt lista je http://www.patriotmagazin.com.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu