NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Srećko je Katanec

"Treba u prste poznavati vojsku koju predvodiš", objašnjenje je selektora Slovenije zašto je sa najveće fudbalske smotre njegov tim eliminisao Jugoslaviju i Rumuniju.

      Da li ime Srećko može da opravda svoje značenje? Za Kataneca, selektora fudbalske reprezentacije Slovenije, ono važi sto odsto. Srećko je Katanec u kratkom vremenskom periodu, za samo dve godine, sa (ne)fudbalskom nacijom izborio učešće u dva elitna takmičenja, prošle godine na šampionatu Evrope u Belgiji i Holandiji i naredne 2002. na šampionatu sveta u Južnoj Koreji i Japanu. Ako se ovde izuzmu srećne okolnosti, a koje su sastavni deo fudbalske igre, onda je selekcija Slovenije sa selektorom Srećkom Katanecom načinila podvig prve vrste! Ime Srećko, kada je reč o kvalifikacijama za odlazak na Šampionat sveta naredne godine, zaista opravdava svoje značenje. Selekcija Slovenije je do kapitalnih bodova stigla pobedom protiv Rusa, iz sumnjivo dosuđenog kaznenog udarca (penaltika) pre toga protiv Jugoslovena posle isteka devedesetog minuta u dopunskom (sudijskom) vremenu, a na kraju i u baražu od objektivno jačih Rumuna. Takvo je bar mišljenje (ne)objektivnih fudbalskih znalaca... U razgovoru za NIN Srećko Katanec objašnjava nepredvidljiv uspeh fudbalske Slovenije:
      
       Ništa slučajno
       "Svako fudbal tumači na svoj način i to je njegovo ekskluzivno pravo. Kada sam postao selektor već sam imao 14-15 pristojno kvalitetnih igrača koji su igrali u "jugoligi", a danas su članovi dobrostojećih klubova u inostranstvu. I svi su rođeni u Sloveniji. Niko u novostvorenoj državi nije došao sa strane. Znači, pasoše su dobili rođenjem. U mojoj selekciji ima i Srba i Hrvata i Bosanaca, ali svi su rođeni u Sloveniji! Niko od mene kao mladog selektora (1963.-pr. a.) nije zahtevao totalni uspeh - plasman na šampionat Evrope i danas sveta. Greše oni koji misle da se to dogodilo slučajno. Osnovno je bilo da igrači počnu da razmišljaju da nisu inferiorni u odnosu na velike fudbalske zemlje. Iskustvo sam stekao od velikih trenerskih imena, dok sam bio aktivan fudbaler. Na prvom mestu je Ivica Osim, zatim Holanđanin Ari Han, Šveđanin Erikson, koji je danas predvodnik selekcije Engleske i naravno Vujadin Boškov. Od svakog sam "ukrao" ponešto. Mislim na ono što je trebalo "ukrasti".
       Srećko Katanec tvrdi da je problem neuspeha selekcije Jugoslavije i Rumunije, protivnika Slovenije, i što su za selektore imali velika fudbalska imena (Dejan Savićević i George Hadži) koji tek što su završili igračku karijeru: "Nekakve pripreme za taj posao su morali imati ranije. Znam da je Boškov pomagao Savićeviću, ali to je posao koji zahteva više radnji od pukog vođenja utakmice. Upoznavanje igrača na duži period važan je momenat ako ne i najvažniji. Treba poznavati u prste vojsku koju predvodiš..."
       I prethodnici Savićevića nisu imali uspeha u igrama sa selekcijom Slovenije koju je predvodio Srećko Katanec. U svim fudbalskim bukvarima ostaće zapisano da su odigrane tri utakmice i sve tri završene nerešenim rezultatom (3:3 1:1 i 1:1) što je, na kraju, više odgovaralo produktivnijim Slovencima.
      
       Greška Fife
       Svetska fudbalska asocijacija (Fifa) već sada prećutno razmišlja da posle šampionata sveta 2002. u Južnoj Koreji i Japanu smanji broj učesnika, ali javno ne priznaje da je velika greška - 32 ekipe. Nije bilo, baš, najsrećnije rešenje ni to što su organizatori turnira dve države, pogotovu posle događaja 11. septembra u Svetskom trgovinskom centru. Predsednik najmnogoljudnije sportske organizacije sveta dr Jozef Sep Blater u jednoj, takoreći sažaljujućoj besedi, izjavio je da je budućnost fudbala u organizovanju šampionata svake druge godine, ali ne na velikim prostranstvima. Valjda je za ovu izjavu zaslužan strah od letenja...
       Njegov veliki protivnik, predsednik Evropske fudbalske unije Lenart Johanson, smatra da šampionat sveta nikada neće biti organizovan svake druge godine jer se u istom vremenu organizuje i prestižan šampionat Evrope, a to je i krem svetskog fudbala. "To su Blaterove lične želje", smatra Šveđanin Johanson.
       Poseban problem na predstojećem šampionatu sveta iduće godine imaće stručnjaci za bezbednost, na stadionima i gradovima gde se budu igrale utakmice. U Južnoj Koreji veruju da su pronašli "tajno oružje" za borbu protiv huligana na tribinama a to bi trebalo da budu ruž za usne i maskara! Recept je jednostavan - u prvoj liniji će biti zaista najlepše žene policajci, čiji su rezultati na eksperimentalnoj demonstraciji u Seulu oduševili rukovodstvo organa reda.
       Prema mišljenju stručnjaka za bezbednost nasilni navijači se teže odlučuju na sukobe sa policijom kada su u njenim prvim redovima atraktivne devojke. Ukoliko ovaj sistem ne bude dao odgovarajuće rezultate, u rezervi će uvek biti stare oprobane snage - specijalci.
       Prvi put Fudbalski svetski šampionat održava se u jednoj ovako egzotičnoj zemlji kao što je Južna Koreja, pa su i nacionalni običaji zabrinuli čelnike Fife. Jedno od najdrastičnijih je rasprostranjenost psećeg mesa u ishrani.
       "Ne shvatam zašto se Fifa brine. Mi smo organizovali i 1988. Olimpijadu pa nikome nije smetalo pseće meso", istakao je Čung Mong Jun, predsednik Fudbalske federacije Južne Koreje.
       Niko od učesnika šampionata sveta u fudbalu u Južnoj Koreji i Japanu koji će iduće godine trajati od 30. juna do 31. jula ne veruje da će posle toga početi da laje, ali su zato iz nacionalnih saveza već putovali stručni kuvari da utvrde mogućnost spremanja sopstvenih specijaliteta...
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu