NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Muški film za muško vreme

Lep uspeh naše kinematografije na 42. međunarodnom filmskom festivalu u Solunu

      Debitantski film Srdana Golubovića "Apsolutnih sto", (produkcija "Baš čelik") osvojio je nagradu publike za najbolji inostrani film na upravo završenom 42. međunarodnom filmskom festivalu u Solunu (9-19. novembra 2001). Glavni protagonista ovog filma Vuk Kostić podelio je nagradu za najbolju mušku ulogu sa rumunskim glumcem Aleksandruom Papadopolom (film "Droga i lova", Kristua Puia koji je uz ovu dobio i nagradu Fipresci, Međunarodne federacije filmskih kritičara).
       Solunski festival godinama promoviše nova imena svetske kinematografije prikazujući u programu "Novi horizonti" prvi i drugi film autora nezavisne svetske produkcije. Među 16 prvih i drugih filmova koji u Solunu čine program zvanične konkurencije film "Apsolutnih sto" našao se u vrhu zajedno sa filmom Kazima Oza "Fotografija o tursko-kurdskom sukobu" (koji je na kraju ostao bez nagrade), "Tirana - godine nulte" Albanca Fatmira Kočija (pobednik festivala) o savremenoj Albaniji. Među favoritima su bili i filmovi "Slika u ogledalu" kao i "Japanska Lolita" film "Adolescent" poznatog japanskog glumca Ei Okude o policajcu koji je u ljubavnoj vezi sa srednjoškolkom koja postaje prostitutka.
       Posle Soluna "Apsolutnih sto", čija se gledanost u Jugoslaviji približava broju od 200 000 gledalaca, za koji dan odlazi na Festival novog srpskog filma koji organizuje jugoslovenska kolonija u Torontu. Potom će se naći u Torinu na Festivalu mladih autora, odakle odlazi na Nedelju srpskog filma u Parizu. Film je dosad prikazan na festivalima u Torontu, Montrealu, San Sebastijanu, Sevilji, Pusenu, a tri nagrade je osvojio na festivalu filmova jugostočne Evrope u Kotbusu: nagradu Fipresci, nagradu ekumenskog žirija ali i treću nagradu festivala (zajedno sa slovenačkim filmom "Hleb i mleko", Jana Cvitkovića).
       U Solunu na konferenciji za novinare Golubović je rekao da je film počeo za vreme vladavine Slobodana Miloševića a završio ga posle njegovog pada.
       Svoj film Golubović je okvalifikovao kao "beton vestern" a , kako kaže, očekivao je od filma da se dopadne na domaćem terenu, da komunicira, da napravi jedan mali pomak u odnosu prema domaćem filmu, u načinu realizacije, u filmskom jeziku, u estetici, u slobodi pričanja priče i atipičnom tretmanu filmskih junaka. Ali, Golubović je želeo da komunicira i sa ljudima van zemlje, koji nisu opterećeni našim problemima i koji ne znaju naše 'stanje stvari ' i koji umeju da odreaguju samo na filmsku priču i emociju, koji jednostavno imaju pojednostavljeniji i drugačiji način gledanja filmova.
       Kovanica "beton vestern" dobro opisuje film?
       - To je kvalifikacija koja ne samo da lepo zvuči nego se ispostavilo da ova kovanica tačno određuje film kakav smo želeli da uradimo. U dramaturškom smislu ovaj film ima neke odrednice vesterna. Glavni junak jeste antijunak , borac je za pravdu i individualac koji pokušava da promeni svet oko sebe i da zaštiti i osveti bližnjeg - svog brata. Film ima elemente vesterana i po tretiranju ikonografije, koja nije ikonografija Divljeg zapada ali jeste ikonografija jednog urbanog i savremenog Divljeg zapada: novobeogradskih betonskih blokova 61 i 62. Novi Beograd je, pored dvojice braće( u tumačenju Vuka Kostića i Srđana -Žike Todorovića), u neku ruku treći glavni junak ovog filma. Film je krajnje muški. U njemu igra samo jedna žena.
       Da li zato što je ovo vreme, muško vreme ?
       - Ovo je potpuno muški film, film koji je posvećen vremenu koje je iza nas , film koji je nastao kao deo borbe za bolji život koja mora da postoji. Hteo sam da iskažem i to da u nama postoje jedan ogroman bes i beznađe i da svi mi u sebi manje ili više, potisnutu ili nepotisnutu, imamo zaista potrebu da to vreme beznađa konačno prođe. "Apsolutnih sto" jeste, dakle, muški film ali to je film koji svojom pričom, svojom emocijom mnogo bolje komunicira sa ženskom publikom.
       U glavnoj ulozi je potpuno nepoznati Vuk Kostić?
       - On je bio na trećoj godini kad smo počeli film. Hteo sam da junak bude autentičan, da bude potpuno realističan, da i vizuelno i po psihologiji odgovara liku koji je trebalo da igra. Vuk je apsolutno bio čovek koji je nosio u sebi onu vrstu energije koja je ovom filmu bila potrebna i mislim da je zaista bio pravi izbor. S druge strane, hteo sam da se u filmu pojave neki novi mlađi glumci potpomognuti starijom generacijom koja mi je već bila poznata iz gledalačkog iskustva. Glumci u filmu igraju prevashodno u britanskom maniru, sa minimalnim glumačkim sredstvima. Mislim da sam napravio odličan kasting: od Vuka, preko Srđana-Žike Todorovića pa sve do Bogdana Diklića , Stanka Labovića...
       Vuk Kostić (1979), sin poznatog, nedavno preminulog gumca Mahajla- Plajke Kostića glumom je počeo da se bavi još kao dečak u Studiju Mike Aleksića, u čijoj predstavi "Mušica" igra u pozorištu. Prvu ulogu Vaneta -siročeta odigrao je u šestoj godini u komadu Dušana Kovačevića "Sveti Georgije ubiva aždahu". Posle toga igrao je glavnu ulogu deteta iz konzerve u "Konradu" u pozorištu "Boško Buha".
       Prvu filmsku ulogu u "Apsolutnih sto" Vuk Kostić smatra značajnim iskustvom a rad sa starijim kolegama velikim profesionalnim iskustvom. "Junak mi je bio blizak jer se kao i mnogi u mojoj generaciji našao pred moralnom dilemom: da li sedeti i čekati šta će ti se dogoditi , hoćeš li preživeti ili ne ili uzeti oružje u ruke i iskreirati vlastitu pravdu. Nimalo laka odluka, ali odluka koju će junak filma doneti u trenutku kad je ugrožen život njegovog brata ali i njegova sopstvena karijera prvaka u streljaštvu. Odbrana porodice i ličnog integriteta naterala je junaka kojeg igram da povuče oroz. Da li je bio u pravu ili ne, dilema je koju film razrešava na veoma zanimljiv način", objasnio je na konferenciji za novinare u Solunu Vuk Kostić.
       Vuk Kostić je upisao Fakultet dramskim umetnosti 1997, sa 16 godina, a prvi put je zaigrao u pozorištu "Slavija" u predstavi "Damin gambit" 10. marta kad mu je otac umro. Diplomirao je u klasi Biljane Mašić u junu ove godine sa predstavom "Mušica" na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
       Trenutno treba da počne u "Kultu" da radi na predstavi "Telad i pacovi" po tekstu Katarine Milutinović.
       "U svemu čime sam se bavio uvek sam imao podršku oca i brata Nestora koji plovi na prekookeanskom brodu. "Nestor i ja smo veoma vezani, kao i junaci - braća u filmu "Apsolutnih sto", kaže Vuk Kostić.
      
       DUBRAVKA VOJVODIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu