NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Francuska veza

Gabrijel Keler, ambasador Francuske u SRJ

      Francuska je tokom pregovora u Pariskom klubu bila u posebnoj poziciji kao predsedavajući kluba i nije mogla da iznosi svoje pojedinačno stanovište kao kreditor, već da objedinjava stavove svih kreditora koji imaju različita mišljenja. "Kao predsedavajući, Francuska nije mogla unapred da daje informacije o stavovima zemalja kreditora, a nepisano je pravilo da ni članice kluba pre pregovora ne iznose svoje stavove", kaže za NIN Gabrijel Keler, ambasador Francuske u Beogradu. On primećuje da su neke članice ipak iskoristile pravo da u javnosti steknu imidž zemalja koje će biti darežljive prema Jugoslaviji.
       "Fajnenšl tajms" objavio je nekoliko dana pre početka pregovora da su Velika Britanija, Nemačka i SAD jedinstvene u svom stavu da se Jugoslaviji otpiše dve trećine duga, dok Francuska ne deli, sasvim, to mišljenje. U tekstu je citiran neimenovani zapadni diplomata.
       Sjedinjene Američke Države su u toku posete delegacije srpske vlade Vašingtonu javno saopštile da će podržati otpis jugoslovenskog duga prema Pariskom klubu za 70 procenata.
       "Kao zemlja članica Kluba, mi smo imali veoma približan stav ostalim zemljama koje su želele da izađu u susret Jugoslaviji u takvom otpisu duga koji bi omogućio nastavak reformi", kaže Keler. Srpski ministar finansija Božidar Đelić izjavio je da su svi u Jugoslaviji želeli da Francuska pre pregovora izađe sa jasnijom podrškom jugoslovenskom zahtevu za otpis duga, ali da je postalo jasno da je stav predsedavajućeg takav da on nije u poziciji da iznosi svoje stavove.
       "Konfuzija između shvatanja uloge Francuske kao predsedavajućeg i njenog pojedinačnog stava kao kreditora, dovela je do toga da se u javnosti formira utisak da Francuska nije bila naklonjena značajnom otpisu duga", kaže Keler.
       U prvim reagovanjima stranih analitičara navodi se da je američki stav bio odlučujući u uspehu Jugoslavije da dobije veliki otpis duga i povoljne rokove otplate. Potpredsednik vlade Miroljub Labus izjavio je da veruje da je francuski stav bio odlučujući da se premosti jaz između poverilaca Pariskog kluba za koje je plafon bio otpis duga od 65 procenata i jugoslovenskog zahteva za 67 odsto otpisa, i da je taj jedan procenat u korist SRJ dobijen zahvaljujući medijatorskoj ulozi Francuske. "Od 5. oktobra prošle godine do danas Francuska se znatno angažovala da se Jugoslavija vrati i integriše u međunarodne tokove, i svakako je pružila najveću pomoć i podršku Jugoslaviji", kaže Keler.
       Francuski ambasador takođe je odbacio mogućnost da je na stav francuske vlade prema otpisu duga u Pariskom klubu mogla imati uticaja činjenica da je francuska banka "Kredi agrikol" najveći pojedinačni vlasnik jugoslovenskog duga u Londonskom klubu.
       Svetske novinske agencije i nekoliko vodećih finansijskih listova objavili su od leta, kada su pregovori SRJ sa Pariskim i Londonskim klubom postali aktuelni, da će na francuski stav prema otpisu duga u Pariskom klubu, odlučujuće uticati činjenica da više francuskih banaka predstavljaju glavne vlasnike duga SRJ u Londonskom klubu, gde jugoslovenska strana očekuje još veći otpis duga i povoljnije rokove otplate.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu