NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Koštunica protiv Čovića

      Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica usprotivio se inicijativi za ukidanje Saveznog komiteta za Kosovo i Metohiju, ističući da nijedna stranka niti koalicija nema vlast da ukida državne ustanove. U pismu upućenom premijerima SRJ i Srbije Dragiši Pešiću i Zoranu Đinđiću, i predsednicima Koordinacionog centra i Komiteta za Kosovo i Metohiju Nebojši Čoviću i Momčilu Trajkoviću, Koštunica ističe da se "nepotrebno vode žučne diskusije oko Komiteta". Predsedništvo DOS-a odlučilo je u ponedeljak uveče da predloži jugoslovenskoj vladi da raspusti Savezni komitet za Kosovo i Metohiju i da ingerencije tog tela prenese na Koordinacioni centar.
       Pismo jugoslovenskog predsednika član Koordinacionog centra Oliver Ivanović u izjavi za B92 je kratko prokomentarisao: "Smatram da je predsednik doneo odluku i svoj stav pre nego što je sednica završena, što govori u prilog tome da je dobio poluinformaciju ili informaciju od nekoga ko je bio na sednici, iako do trenutka kada je pismo poslato nismo imali završenu ni debatu a ni odluku."
       Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović ponovio je u pismu predsedniku SRJ Vojislavu Koštunici predlog da se ukine Savezni komitet za Kosovo i Metohiju.
       Čović je u odgovoru na Koštuničino pismo ocenio da nije "ni principijelno ni legalistički braniti organ savezne države koji je bio među najpozvanijim da se stara za uspeh koalicije Povratak na kosovsko-metohijskim izborima, ali je voljom svog predsednika odlučio da to ne čini. Verujem da će svi pitati: Kakva je to država u kojoj odluka jednog vladinog funkcionera može postati starija i važnija od odluka vlade, naveo je Čović i dodao: "Kako se mogu dopunjavati rad i nerad, izlazak na izbore i smišljeni bojkot izbora"?


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu