NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tolerancija i razumevanje

Rasim Ljajić

      U paviljonu "Veljković" predstavljen je projekat "Link Diversitdž" (Povezivanje različitosti). Pokrovitelji ove kampanje su Savet Evrope i Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica. Govoreći na promociji savezni ministar za nacionalne i etničke zajednice Rasim Ljajić ovako je objasnio suštinu ovog projekta:
       - Cilj ove kampanje nije da se vaskrsne ideja bratstva i jedinstva. Jasno se pokazalo da ovde nije bilo bratstva a još manje jedinstva. Nesporne su objektivne razlike među narodima na Balkanu ali one ne moraju da budu razlog za suprotstavljanje već osnova za sporazumevanje i saradnju. Ne verujem u bilo kakve južnoslovenske ili balkanske federacije ali verujem u evropske, a put do njih vodi preko suseda. Pre nego što se svi nađemo u evropskoj zajednici naroda moramo dokazati da možemo da rešavamo svoje probleme na miran način i da smo spremni da napravimo mir sa svojom prošlošću. Ne verujem u retorička izvinjenja jer sve mora da počne u glavama ljudi koji su bili izloženi ratu.
       Da bismo to postigli moramo se osloboditi predrasuda tako što ćemo se upoznati, stoga su dve ključne reči ovog projekta komunikacija i tolerancija koje treba da eliminišu predrasude, posle čega ćemo moći da prihvatamo jedni druge bez uslova i uslovljavanja.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu