NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vratimo se pristojnosti

("Strah od odgovora", NIN br. 2654)

      Nedopustiv je ton kojim se gospodin Vodinelić obraća gospodinu Nikšiću. Sve je moglo da se kaže pristojnije. Posebno smeta pominjanje u istom tekstu, nekih osoba, koje su se na narodnoj nesreći obogatile, otišle u visine iz kojih ih nikada niko neće spustiti na nivo koji zaslužuju. Individue, potpuno nevažne za sudbinu i život naroda (bili su i ostali važni i verni samo sebi i svojim računicama) i dalje uživaju respekt. Dok su svoju decu školovali u inostranstvu, naša su trpela bedu, stresove i na kraju bombe, toliko su velike "zasluge" rodoljuba. Odakle vam toliko prava i slobode da sjajnom novinaru sručite tako uvredljive reči i u istom tekstu pominjete one koji su od Srbije napravili privatnu državu, preduzeće i 10 godina, bez ikakve odgovornosti radili šta i kako su hteli? Pogazili i ljudske i božje zakone, ali pazite, u svojoj državi, u svom narodu.
       O pustoši koja je ostala u našim dušama posle svega što smo preživeli, možda govori Vaša reakcija, neodmerena i nepotrebno naprasita. I to prema novinaru i listu koji su sve vreme pokušavali da sačuvaju rasturena zrnca zdravog razuma i potisnute, a lepše strane nas, od potpunog potonuća. San njihov napor, nažalost, nije imao preteranog odjeka u javnosti i zbog mnogo većeg uticaja televizije.
       O svemu se može raspravljati i reći otvoreno, ali sa određenim poštovanjem prema ličnostima koje to zaslužuju. Zbog generacija koje stasavaju, pažljivo nas posmatraju sa strane i kasnije nesvesno usvajaju i preslikavaju naše ponašanje. Primitivizam koji je obeležio prethodnu deceniju uništio je elementarnu pristojnost i osećaj za poštovanje drugih. Koliko je vremena potrebno da se vratimo sebi, pristojnom životu i komunikaciji ostaje da se vidi.
      
       DRAGICA SPASOJEVIĆ,
       novinar, Čikago


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu