NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Uslov
       Specijalni izaslanik generalnog sekretara Saveta Evrope (SE) za SRJ Hans Peter Furer izjavio je da je usvajanje i primena novih medijskih zakona u Srbiji jedan od osnovnih uslova za prijem SRJ u SE i da ga brine odlaganje usvajanja srpskog zakona o radiodifuziji. Ukazujući da je najpre potrebno usvojiti savezni zakon o telekomunikacijama, koji je "više tehničke prirode", a potom zakone o radiodifuziji i slobodi informisanja u Srbiji, Furer očekuje da će to biti urađeno do kraja godine. On je istakao da su predstavnici Vlade Srbije "odgovorni političari i da shvataju nužnost usvajanja tih zakona", ali je rekao i da će SE ponavljati svoje poruke dok to bude bilo potrebno.
      
       Uvreda i kleveta
       Crnogorski Helsinški komitet (CHK) ponovo je zatražio da iz Krivičnog zakona Crne Gore bude izbačena odredba o krivičnom delu klevete i uvrede, koja se najčešće primenjuje u slučajevima medijskih kritika institucija i javnih ličnosti. Još u maju ove godine CHK je objavio Povelju o kleveti u medijima, zahtevajući da odredba o tom krivičnom delu bude uklonjena iz republičkog Krivičnog zakona.
      
       Radionica
       Dvodnevna radionica predstavnika medija i stručnjaka iz zemalja jugoistočne Evrope počeće 30. novembra u Beogradu, u organizaciji novinske agencije Beta. Na skupu pod nazivom "Novo doba za medije na jugoistoku Evrope - politički, ekonomski i drugi preduslovi", učestvovaće direktori i urednici većine novinskih agencija u regionu, kao i predstavnici Vlade Srbije, OEBS-a, Ambasade Francuske u Beogradu. Pojedini učesnici boraviće u Beogradu prvi put posle deset godina.
      
       Dželati i žrtve
       Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je zbog negodovanja razrešenih prekršajnih sudija, koji su kažnjavali medije po ranijem Zakonu o informisanju. NUNS je naveo u saopštenju da "nikako ne može da prihvati da se dojučerašnji dželati slobodnih medija danas predstavljaju kao žrtve", ukazujući da je Zakon o informisanju bio neustavan, te da se "time uklanja lažna dilema" prekršajnih sudija da li je trebalo da sude po tom zakonu.
      
       Oprema
       Članovi SPS-a u Kikindi odneli su deo opreme Televizije Kikinda, iako je njihovo vlasništvo nad tom opremom osporeno, izjavio je predsednik Skupštine opštine Kikinda Duško Radaković. On je rekao da je u toku sudski spor o toj opremi, koja je bila namenjena RTS-u, ali ju je za vreme bivše vlasti dobila TV Kikinda, jedna od stanica SPS-a. Radaković je dodao da je kikindska lokalna vlast počela da pregovara sa državnom TV o otkupu dela te opreme, kako bi osnovala lokalnu stanicu.
      
       Suočavanje
       Glavni i odgovorni urednik RTV B92 Veran Matić, izjavio je da je ta medijska kuća u teškom položaju zbog toga što se bavi temama odgovornosti za počinjene ratne zločine. "Niko to neće javno da kaže, ali to je verovatno jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo sada u teškom položaju. Svi hoće da se suočavaju sa svojom prošlošću, to danas izgleda politički korektno, ali samo kada se govori, dok se istovremeno, ispod žita, radi suprotno", rekao je Matić.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu