NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Drž'te se muzike

      Jedan moj prijatelj je, u jednom od beogradskih slavskih salona gde stoluju vračarske gospođe, na pitanje "Zašto se Pink (podrazumevalo se: ta odvratna, neukusna, kič ... televizija) toliko gleda?", odgovorio: "Pa valjda zato što ga svi gledaju!"
       Gledam ga i ja. Noću, kada reprizira filmove, gledam isključivo Pink, a preko dana kao svaki TV manijak odradim i sve domaće i satelitske kanale. Reda radi pogledam i državnu televiziju, koliko da vidim zašto nije gledana. A vidi se odmah. Još je istija nego onomad. Da nema svađe Đinđića i Koštunice mogli bi mirno da snime jedan TV Dnevnik pa da ga reemituju menjajući samo vremensku prognozu. Vesti pratim preko JU Info kanala, ipak su najpristojniji.
       No, uzaludno je lamentirati nad informativnom nesrećom naše televizije. Ona, ionako, neće biti prevaziđena dok opozicija ne ojača, a broj televizijskih stanica se ne smanji i ne pretvori u ozbiljne komercijalne mreže koje žive od gledanosti, a ne od vlasti.
      
       Pošto se televizija pravi da bude gledana, valja otkriti tajnu Pinkove gledanosti.
       Pogledajmo recimo emisiju, "Zabranjeno spavanje popodne". Vode je Pile i Suzana. Uzor je uzet iz tipične Minimaksove "siromašne" faze, tj. red gostiju, red sponzora i, tako, dok vreme ne istekne.
       Prva sponzorka je reklamirala čudesne preparate, a druga prodavala torte. Jedna je, veli - torta, ne sponzorka - otišla u Šabac u obliku zamka.
       Sledeći je bio lučonoša novog bratstva i jedinstva Haris Varešanović, čija trupa Hari Mata Hari ponovo hara Beogradom, koji je demantovao aber da su ovdašnje kolege bojkotovale njegov koncert.
       Uspeo je nekako da se iskobelja pa je ispalo da su prvi koncert bojkotovali ama druge nekako nisu, te je onda Pile počeo da hvali Harisa kao estradnu pticu selicu koja diljem Jugopokojnice objedinjuje ljude.
       Suzana je tada intervenisala doslovno antologijskim tekstom: "Ta man'te se politike, držite se muzike!"
       Onda red deterdženata, pa kozmetike, da bi zatim Ceca Slavković otpevala svoj novi hit. Turistička agencija nam je nudila da Novu godinu provedemo na Baliju ili u Keniji. Pile je osetio da je za naše siromaštvo to pomalo previše pa je stvar ublažio komentarom: "Genije iz Kenije". Suzana ga nije prekinula, što znači da ovaj međurasni ispad nije prepoznala kao politički...
       Mogao bi da se iščuđavam, manje ili više licemerno, nad time što je "ovako nešto" toliko gledano, da istoga dana nisam gledao "Utisak nedelje" Olje Bećković, kultnu emisiju nekadašnje opozicije. Troje turobnih ljudi i žena, političara, izgleda nedovoljno razjarenih Oljinom malicioznošću, dva sata je razglabalo zašto nam je ovako, a nije onako i da li je trebalo ovo, a ne ono. Da je u novinama pa i da pročitam, ali na televiziji!?
       Jedna urednica propale državne televizije koja je još turobnija - televizija, a ne urednica - od kultne emisije Studija B - i koja za razliku od Mirjane Bobić-Mojsilović još uvek nije podnela ostavku - tu skoro je izjavila da svaki od tri kanala državne televizije treba da ima svoju boju. Jedan, tobože, kao Si-En-En, drugi kao Bi-Bi-Si a treći kao SKDž - zaboravio sam tačan redosled, ali nije ni bitno.
       Problem nije u pretencioznosti nego u zaumnosti tog koncepta. Da li neko stvarno misli da bi iko, sem novinara društveno-političkih radnika i njihove političke sabraće - na tri državna kanala gledao tri informativno-politička programa? Svašta.
       Zato je Pink gledan. "Ta man'te se politike, držite se muzike!". Mada, i za pojas katkad zadenite.
      
       MILAN BOŽIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu