NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Svima "čiste ruke"

      Brate, ja ti pojma nemam ko i kako ovu robu uvozi. Ja imam svog dobavljača koji me redovno snabdeva, cene prema meni su dobre, a i hoće da me sačeka dok prodam robu, tako da sam zadovoljan. Evo vidite šta sve tu ima, mušterije su, takođe, zadovoljne, pa ne znam čemu onda frka.
       Ovako rezonuje crnpurasti momak na najvećem beogradskom buvljaku na levoj obali Save. Gotovo trećina tezgi načičkana je parfemima, losionima, mirisima, kremama, sprejevima za kosu... Poznate marke izložene su bez nekog većeg reda, ali to ni kupcima, izgleda, ne smeta.
       - Pravo da vam kažem ne pamtim kada sam poslednji put ušla u neku parfimeriju. Roba je ovde i do trideset posto jevtinija nego u zvaničnim radnjama - objašnjava nam gospođa srednjih godina kod koje se primećuje da drži do svog izgleda. - Prošla su vremena kada se za ovakve stvarčice išlo čak u Italiju. Prošla su i vremena kada smo se takmičile koja će imati bolju kolekciju kozmetike.
       - Ja svoju robu sama nabavljam - objašnjava prodavačica za susednom tezgom. - Ovim poslom počela sam da se bavim pre pet godina kada sam ostala bez posla. Zahvaljujući nekim prijateljicama tada sam prvi put otišla u Segedin i evo, ne žalim se. Ne nabavljam robu od posrednika, jer onda gubim oko 20 posto zarade. Na granici nemam skoro nikakvih problema, jer ne nosim velike količine robe. A i već su me svi upoznali.
       Čovek koji na tezgi osim kozmetike prodaje i deterdžent "arijel" drži sijaset druge robe od toalet papira do šrafova. Objašnjava nam da nema nikakvih problema sa tržišnom inspekcijom i finansijskom policijom.
       - Uredno plaćam zakup tezge ovde, imam registrovanu STR na koju plaćam porez, pa šta više treba da plaćam? - pita se on začuđeno.
       Pravi biznis u ovom poslu pravi se ipak u zvaničnim trgovinama, parfimerijama i frizerskim salonima. Veletrgovac svojim mušterijama daje svega desetak procenata robe preko urednih papira. Ostatak, po nižoj ceni i za keš. U frizerskim salonima i državnim i privatnim, količina uredno naručenih i fakturom plaćenih kozmetičkih preparata je beznačajna. Svako ima svog stalnog dobavljača. Zvanično, svi imaju "čiste ruke" kad je o poreklu robe reč i ne sekiraju se.
      
       LJ. POPOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu