NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Đukanović ide u samoizolaciju

Činjenica je da sam i početkom ove godine sa dvije strane imao ponude da posjetim Sjedinjene Američke Države, najmanje na onom nivou na kome je to učinio gospodin Đukanović ove godine

      Predrag Bulatović, predsednik SNP tvrdi da je Milo Đukanović u začaranom krugu: izolovan od međunarodne zajednice, ucjenjen od Liberalnog saveza i pritešnjen snagom koalicije Zajedno za Jugoslaviju. Danas, on bi najviše voleo kada bi bez referenduma ostvario nezavisnu Crnu Goru i sve čini da poraste anticrnogorsko i antijugoslovensko raspoloženje u Srbiji kako bi mu Srbija dala samostalnost.
      
       Vama se u poslednje vreme zamera da vam je važnije da rušite režim Mila Đukanovića nego da sačuvate zajedničku državu?
       - Spreman sam da za očuvanje zajedničke države Crne Gore i Srbije potpišem politički sporazum sa svakim i mi smo tokom aprila vodili razgovore sa predstavnicima Demokratske partije socijalista i bili spremni za saradnju s njima, ali naš uslov bio je i ostao da se vrate na period kada su bili za jednu stolicu u UN.
       Odbacujem svaku tvrdnju da mi razmišljamo apsolutno stranački. Ja stranački mogu razmišljati kad nam se postavi zahtjev da bezrezervno prihvatimo zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. To stranačko razmišljanje je bilo u funkciji Jugoslavije. Da smo mi tada prihvatili taj zakon, danas bi Socijalistička narodna partija bila potpuno prepolovljena ili bi bila marginalizovana. Vidite, logično je da kad najjača politička partija u jugoslovenskom bloku izgubi snagu čitav blok gubi snagu.
      
       Da li je tačno da uskoro idete u posetu SAD i šta za vas to znači?
       - Takvu ponudu oficijelno nisam dobio, ali je činjenica da sam i početkom ove godine sa dvije strane imao ponude da posjetim Sjedinjene Američke Države, najmanje na onom nivou na kome je to učinio gospodin Đukanović ove godine.
       Mi smo duboko svjesni koje sve promjene mora da ostvari naša partija da bi se brže i intenzivnije uključila u međunarodne tokove, a s druge strane, duboko smo svjesni šta ne smijemo da uradimo da ne izgubimo podršku našeg članstva, naših birača. To su, rekao bih, dva kolosijeka koji idu u istom smijeru, koji moraju da se u jednoj tački veoma brzo ukrste i da se praktično stope u jedan pravac.
      
       Vaša koalicija sve češće govori o izolacionističkoj politici?
       - Što se Đukanovića tiče, evidentno je da on tokom ove godine nije ostvario nijedan značajan međunarodni kontakt. Potpuno je marginalizovan, ulazi u jednu vrstu izolacije. Njegovi kontakti su kontakti koji se svode na nivo predsjednika Demokratske partije socijalista, dakle, ljude koje ja u Podgorici primam kao prijedsednik SNP-a, on prima praktično kao predsjednik DPS-a, samo što saopštenje izlazi iz Kabineta predsjednika Republike.
      
       Koji uslovi moraju da se ispune da biste pristali na referendum?
       - Mi smatramo da referendum nije neophodan i podržavamo stavove Evropske unije, ali ako se već insistira da se vodi razgovor o referendumu, taj ćemo razgovor prihvatiti jer poštujemo stavove međunarodne zajednice. Naš uslov broj jedan je da se odluka o samostalnosti na referendumu mora donijeti sa 50 odsto plus jedan od ukupno upisanih birača koji imaju pravo glasa. Drugi uslov jeste referendumsko pitanje koje mora jasno da sadrži zahtjev o izdvajanju Crne Gore iz Jugoslavije i formiranje Crne Gore kao nezavisne države. I treći uslov jeste da se omogući pravo onim Crnogorcima koji su državljani Crne Gore, koji ne glasaju na izborima, ali o kojima se odlučuje hoće li oni biti stranci u Srbiji sutra, da glasaju na tom referendumu.
       To su prethodni uslovi. Ako biste se oko tih uslova dogovorili, onda imamo razgovor oko djelovanja policije i medija i, zatim, naš zahtjev da se formira jedna vlada koju bi činila ravnopravno dva bloka i po dubini i po širini, koja bi pripremala i referendum i izbore koji bi neminovno slijedili nakon referenduma.
      
       BATIĆ BAČEVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu