NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pismenost ili bolji život

("Niste cool", NIN br. 2652)

      Želim komentarisati pismo čitaoca iz Čikaga Saše Jablanovića pod naslovom "Niste cool". Koliko sam ja upoznata sa jezicima sveta, mislim da svaki jezik ima strane reči u upotrebi i da se niko oko toga ne zadržava i gubi vreme da uopšte raspravlja. Od srpskog jezika, koji jedva pamtim, postao je srpskohrvatski jezik a od koga su sada ijekavski izgovor neki poklonili Hrvatima. Sada, tako, Srbi koji nisu govorili ijekavski imaju više tema o kojima treba da se svađaju sa onima koji govore to narečje, pošto se sada kaže da oni Srbi koji ne mogu ili nisu navikli da govore onako kako govore Srbi iz Srbije, nisu pravi Srbi. Znači, nama su ceo jezik ukrali a mi ne možemo pokoju reč nečijega jezika.
       Koliko znam, neke nacije su postale velike i bogate zato što su uzimale, prisvajale ili krale znanje od drugih.
       Lično bih volela da vidim da to isto rade i Srbi umesto da ih gledam kako paze da nečije ne bi uzeli a svoje upropastiše do stepena da više nemaju toliko toga. Nemam toliko vremena da slušam o svemu tome šta sve oni nemaju.
       Nisam baš sasvim sigurna da je pismenost jedini put da bi se uspelo u nekim stvarima. Mislim na bolji život koji jadni narod jako želi i željno očekuje da im ga neko od tih pismenih obezbedi.
       Želim ja a poželite i vi da vam bude mnogo bolje nego sada, pa makar pokrali sve što je tuđe na ovome svetu.
      
       DUŠICA SAVIĆ,
       Australija


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu