NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Solidarnost
       Međunarodna organizacija za zaštitu novinara u svetu - Reporteri bez granica (RSF), saopštila je da je od početka godine radeći svoj posao život izgubilo 24 novinara, dok ih se širom sveta 105 nalazi u zatvoru. RSF je "odala priznanje novinarima koji se svakodnevno bore za slobodu štampe u svetu", a 28. novembra je organizovan dan solidarnosti sa novinarima zatočenim širom sveta.
      
       Intervencija
       Predsednik Skupštine Srbije Dragan Maršićanin očekuje da će se Nacrt zakona o radio-difuziji naći pred poslanicima polovinom decembra. On tvrdi da je vladina najava da će "pustiti taj zakon u proceduru" posledica intervencija iz Evropske unije, odnosno Saveta Evrope.
      
       Izmene
       Izvršno veće Vojvodine podneće Vladi Srbije predlog izmena i dopuna Nacrta novog zakona o radio-difuziji, najavio je pokrajinski sekretar za informisanje Rafail Ruskovski. On je rekao da se taj predlog, pre svega, odnosi na sastav planiranog radio-difuznog saveta, način prikupljanja sredstava od pretplate i na broj televizijskih i radio kanala predviđenih za RTV Novi Sad.
      
       Pomoć
       Savetnik za medije Misije OEBS-a u SRJ Đovani Porta rekao je da je stav međunarodne zajednice da je medijima u zemljama u tranziciji finansijska pomoć i dalje potrebna, ali da ona mora biti zasnovana na konkretnim idejama, jer glasila više nisu jedina opozicija vlasti. Na otvaranju regionalne medijske radionice, koju je u Beogradu organizovala agencija Beta, Porta je rekao da je pogrešno smatrati da će tržište samo regulisati medijsku oblast.
      
       Kontrola
       Istraživač Evropskog instituta za medije Dušan Reljić tvrdi da politička kontrola medija još postoji i da je posebno izražena na istoku Evrope. On je rekao da su osnovna pitanja koja se otvaraju u zemljama u tranziciji odnos političke sfere i medija, vlasnika i medija, kao i subjektivni faktor, odnosno profesionalizam novinara. Reljić je ukazao i na značaj uticaja javnosti, koja u većini zemalja u regionu nije dovoljno razvijena i pokazuje sklonost ka autoritarnim vođstvom.
      
       Spor
       Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) ušli su u prostorije Doma novinara Srbije, posle devet bezuspešnih pokušaja u proteklih godinu dana. Useljenju NUNS-a asistirala je policija, ali nije bilo nikakvih incidenata. Udruženje novinara Srbije (UNS) odbijalo je do sada da dozvoli NUNS-u da koristi Dom novinara, pozivajući se na svojevremeni zakon kojim mu je to zdanje dato na korišćenje. Predsednik UNS-a Nino Brajović doneo je NUNS-u piće za svečano useljenje, ali je rekao i da UNS za sada neće odustajati od sudskog zahteva za iseljenje NUNS-a.
      
       Filmovi
       Nemačko-francuski televizijski kanal ARTE posvetio je više od dva sata svog programa situaciji u Jugoslaviji posle političkih promena od oktobra 2000. U okviru programa "Tema" pod nazivom "Jugoslavija - prva godina demokratije" prikazana su tri dokumentarna filma jugoslovenskih autora - "Demokratija made in DžU" Milke Pavlićević, "Glad za životom" Milana Kundakovića i Božidara Nikolića i "Imati 20 godina u Jugoslaviji" autora Janka Baljka.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu