NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Koliko košta etar?

      Po definiciji, etar je "prirodni resurs" poput sunčeve svetlosti, vazduha ili vode. U tehničkom žargonu etar je elektromagnetno polje koje zahvata vasionu. Za zemaljsku regulativu etar je i "opšte dobro". Bilo kako bilo, tek zahvaljujući etru mogli bismo jednog dana da telefoniramo prijateljima na Veneru, a TV Pink bi mogli da gledaju Marsovci. Zahvaljujući etru, rođenim očima pratili smo skakutanje Nila Armstronga po površini Meseca.
       Kao dečak slušao sam prenos fudbalske utakmice 1952. kada je na Olimpijadi u Finskoj FNRJ pobedila SSSR sa 3:1. Taj susret je komentarisao Radivoje Marković a Radio Beograd ga prenosio "na talasnoj dužini 439 metara".
       Talasne dužine danas su kratke da kraće (?) ne mogu biti. Mere ih mikronima i milimikronima a označavaju sa "mega i giga".
       Do pre jednog veka etar je bio "prazan". Sada ga koriste deca, domaćice i drugi građani običnim pritiskom na dugme svojih daljinskih upravljača. Da ne govorimo o vojsci, miliciji, avio-saobraćaju, železnici, radio-amaterima, prislušnim službama, radio i televizijama, Internetu. Danas retko ko koristi termin "radio talasi". U upotrebi je tehnički izraz radio-frekvencija koji javnost asocira na emitovanje radio ili TV programa. Da bi se pobudio (da ne kažemo: uzbudio) etar, potreban mu je aparat za pobudu koji zovemo predajnik. Takvih uređaja širom Srbije ima na hiljade po krovovima i na čukama. I isto toliko radio-frekvencija smestilo se u srpski etar. Poslednjih deset godina vlasnici tih aparata primenili su slogan Pokreta gorana: Gde god vidiš zgodno mesto, ti predajnik posadi!
       Predstavnici Miloševićevog režima su se tim brojkama i branili od optužbi da guše medije. U etar se ulazilo bez para ali su elektronski mediji ipak nešto plaćali, a cena je bila medijska naklonost prema režimu ili bar "gledanje svog posla". Oni koji su se drznuli da prave program po sopstvenom ukusu, takođe su plaćali besplatne frekvencije: otetim predajnicima, političkim i milicijskim represijama, kaznama kod sudije za prekršaje.
       Ekonomisti bi teško izračunali pravu vrednost upotrebe etra. Tu nema investicija, nema troškova održavanja, nema amortizacije. Pa ipak, radio-frekvencije koje se "smeste" u etar, imaju upotrebnu vrednost. Neki kriterijumi sadržani su u Nacrtu zakona o radio-difuziji na principu: kakav program - takve cena, za mesto u etru. Elektronski mediji očekuju poteze nove vlasti koja već godinu dana okleva da zagrize ovaj medijski kolač. U međuvremenu, na prostoru Srbije niklo je oko 200 novih predajnika. Pink je prodao gotovo polovinu svoje imovine (da li i svoj prostor u etru); Košava se prodala, cela, uključujući brojne TV kanale dobijene za potrebe Marije Milošević; DžU Info se privatizuje. Važi li ta privatizacija i za frekvencije koje koristi?
       Radio-frekvencijama se trguje. Proradilo je crno tržište u etru. Cene radio i TV kanala tamo su formirane. Za njih znaju samo prodavci i kupci.
      
       SLOBODAN ĐORIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu