NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

"Mir" za mir

Želeli smo da kroz naš program pokažemo da je narodu konačno potreban mir

      Do pre tri godine žitelji opštine Leposavić, na južnim padinama Kopaonika, u severnom delu Kosova i Metohije, mogli su da prate samo programe Radio-televizije Srbije i to ne sve. Mogli su da gledaju Prvi program televizije i da slušaju Prvi i Drugi program Radio Beograda. Na radiju se još mogao uhvatiti signal Radio Prištine i programi Radio Novog Pazara i Radio Raške. Tokom NATO agresije i ono malo predajnika je uništeno tako da su stanovnici ovog siromašnog kraja, naseljeni gotovo isključivo srpskim stanovništvom dolazak KFOR-a i međunarodne misije dočekali u potpunom medijskom mraku. A onda je na malom prostoru nastala prava poplava radio i televizijskih stanica. Pojavila se Radio "Bubamara", Radio "Impuls", TV "Sočanica"... Glavni i jedini sadržaji bili su pozdravi i želje lokalnog stanovništva.
      
       Početkom maja prošle godine u Leposaviću je startovala skromna medijska kuća sa simboličnim imenom RTV "Mir". U potkrovlju jednog kafića, prvo je krenuo radio-program, na frekvenciji 92,2 megaherca a nekoliko meseci kasnije pušten je i televizijski signal na 23. kanalu.
       - Naš program se u startu koncepcijski razlikovao od onog što se u tom trenutku moglo čuti i videti na srpskom jeziku na čitavom prostoru Kosova i Metohije. Shvatili smo da ljudima nedostaju prave informacije. Ono što se moglo čuti i videti preko RTS-a bilo je, kao što je poznato, opterećeno miloševićevskom propagandom, koja nam je već dosta zla nanela. U početku smo se opredelili da u sopstvenoj produkciji emitujemo samo servisne informacije koje bi lokalnom stanovništvu pomogle da se snađu u novoj situaciji. Odmah smo krenuli sa uspostavljanjem kontakta sa KFOR-om, UNMIK-om, OEBS-om, humanitarnim organizacijama koje su pristizale, a sve u cilju da ljudima pomognemo da shvate i prihvate novu realnost - kaže za NIN Dragan Mijailović, glavni i odgovorni urednik RTV "Mir" iz Leposavića.
      
       Odakle baš naziv RTV "Mir"?
       - Želeli smo kroz program da pokažemo da je narodu konačno potreban mir, da moramo da se uklapamo u svetke trendove i da sarađujemo sa svetom koji je došao kod nas, kad već mi nismo umeli da sami ostvarimo mir. Srpska reč mir je prepoznatljiva i lako prevodiva na engleski "pis" (peace), što je i strancima omogućavalo da odmah shvate o kakvom je mediju reč. Interesantno je da je pravi kum, koji je dao ime našoj radio televiziji izvesni Alberto, vojnik iz sastava belgijskog kontingenta KFOR-a, sa kojim smo se tih dana družili. Alberto je već odavno u svojoj zemlji ali je ime ostalo.
      
       Čija je RTV "Mir"?
       - U vlasničkom smislu to je privatna kuća i tako je i registrovana.
      
       Na kakav ste prijem naišli u tim prvim danima emitovanja takvog programa?
       - Za nas je bilo veliko iznenađenje izvanredan prijem na koji smo naišli kod naših slušalaca. Pored ovakvog informativnog programa za takav prijem zaslužan je i muzički sadržaj. Krenuli smo sa kultivisanom, urbanom muzikom, sa probranom domaćom i stranom muzikom. Turbo-folk i programske pesme za svadbe, ispraćaje, ženidbe i udaju smo ignorisali. Znajući da u našoj sredini sada žive i ljudi koji su došli iz čitavog sveta kroz muziku smo uspeli da i njih pridobijemo za publiku.
      
       Kako su vas primili predstavnici tadašnje SPS vlasti?
       - Narodski rečeno, na nož. Pokušavali su na sve moguće načine da nas ometaju u ostvarivanju programske koncepcije, vršili nam opstrukciju na svakom koraku. Međutim, mnogo teže od toga nam je padala opstrukcija i ometanje u radu od nekih koji su se deklarisali kao novodemokrate, a takođe nas optuživali za izdaju i kolaboraciju sa strancima koje su oni nazivali okupatorima. U to vreme najviše smo smetali Srpskom nacionalnom veću iz Kosovske Mitrovice, jer su i oni u to vreme bili protiv bilo kakve saradnje sa međunarodnom zajednicom.
      
       Na kakav ste prijem naišli kod predstavnika KFOR-a, UNMIK-a, OEBS-a i drugih međunarodnih institucija?
       - Mi smo u ovaj posao krenuli potpuno legalno, a to znači da smo pre početka emitovanja napravili elaborat i pribavili sve potrebne dozvole prema pravilima koje je tada već propisao OEBS, za čitavo područje Kosova i Metohije. Zahvaljujući tome dobili smo i njihovu punu podršku koja se pre svega ogledala u dobroj saradnji i davanju svih relevantnih informacija koje su od interesa za stanovništvo ovog kraja. Jedini problem smo imali da im objasnimo zašto ne emitujemo dvojezični program, na srpskom i na albanskom. Mi smo im diplomatski objasnili da nismo protiv multijezičkog programa, ali da u ovom trenutku nemamo za koga da emitujemo program na albanskom jeziku, jer na ovom području nema niti je i bilo Albanaca. Na kraju su prihvatili taj naš argument i saradnja je nastavljena na obostrano zadovoljstvo.
      
       U čemu se konkretno ogledala njihova pomoć, osim što su vam bili otvoreni za informacije?
       - Njihova najveća pomoć za nas bila je u tome što su nam omogućili edukaciju novinara i tehničkog osoblja. Dosta naših kolega je prošlo kratke kurseve i novinarske radionice na Kosovu i Metohiji ali i u inostranstvu gde su se upoznali sa savremenim pristupima u novinarstvu i najsavremenijom tehnikom koja se koristi u ovoj oblasti. Leposavić je mala sredina tako da su nam kadrovi i dalje veliki problem. Jedina srećna okolnost u tome je što su u Leposaviću trenutno smešteni neki fakulteti i više škole Prištinskog univerziteta. Te mlade i ambiciozne ljude pokušavamo i uspevamo da zainteresujemo i angažujemo u novinarskom poslu.
      
       Kako izgleda programska šema Radija i televizije "Mir" u jednoj takvoj sredini?
       - Kod radio programa idemo na što kraće govorne sadržaje, i publiku pokušavamo da zadržimo na našem talasu probranom muzikom koja čini preko 70 odsto našeg celodnevnog programa. Kod televizije, osim filmova i zabavnih programa iz tuđe produkcije, organizujemo gostovanja onih ličnosti koje imaju šta novo da saopšte iz svih oblasti društvenog života. U informativnom delu trudimo se da saopštimo jezgrovitu informaciju bez praznog "pametovanja". Otvoreni smo za naše slušaoce i gledaoce, prihvatamo njihove predloge i sugestije ukoliko smo u mogućnosti da to ispoštujemo.
      
       Koliko je komercijalno isplativ ovakav jedan medij u sredini kakva je vaša?
       - Mi u početku nismo imali komercijalni deo. Osim sopstvenih sredstava finansirali smo se od donatora. Poslednjih meseci to nam je ključni deo na kome radimo. Bez obzira što je ovo i dalje siromašna sredina, sigurni smo da ćemo moći da obezbedimo potrebna sredstva. Mislimo da firme iz Srbije imaju interes da se oglašavaju kod nas, jer se Kosovo i Metohija ipak ekonomski razvija, uprkos brojnim, pre svega političkim i bezbednosnim problemima. Što situacija bude više odgovarala imenu naše firme, to će i za nas biti lakše i bolje.
      
       LjUBIŠA POPOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu