NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vesti

      Tastatura bez tastera
       Izgleda šašavo, ali radi - barem tako tvrde proizvođači do sada najčudnijeg dodatka za personalne računare. Rez je o virtuelnoj tastaturi, uređaju koji omogućuje potpuno bešumno kucanje, brzinom koja ne zaostaje mnogo za klasičnim tastaturama. Kao takva, ona je idealna za novinare na pres konferencijama, biznismene i sve ljude čiji je posao skopčan s čestim putovanjima. Princip na kome SenseboardTM VK radi, uključuje najsavremeniju tehnologiju, zasnovanu na detekciji pokreta prstiju i njihovom "prevođenju" u digitalni zapis. Zahvaljujući tome, ova "tastatura" se može koristiti u svakoj prilici. Više o tome pročitajte na lokaciji http://www.senseboard.com/products.htm.
      
       Surfera 513 miliona
       Prema istraživanjima najvećeg Internet istraživačkog sajta, Nua Internet Surveys, u avgustu ove godine na svetu je bilo, procenjuje se, oko 513,41 miliona surfera, što znači da se Internetom koristi 8,46 posto svetskog stanovništva. Od toga, na Evropu otpada oko 154,63 miliona, na SAD i Kanadu 180,68 miliona, a na Afriku, Aziju, Srednji istok i Latinsku Ameriku 178,54 miliona. U decembru 1995. godine na svetu je bilo samo oko 16 miliona surfera, ili 0,39 posto svetske populacije, da bi tokom 1996. procenat svetskih surfera prešao jedan posto svetske populacije.
      
       Google počinje sa naplatom?
       Najposećeniji Internet pretraživač Google (http://www.google.com) razmišlja o skorom uvođenju pretplate na svoje nove servise koji bi omogućili pretraživanje Interneta po specijalizovanim temama, poput medicine ili tehnologije. Novi servis bi omogućavao neuporedivo bržu i precizniju pretragu nego što je to slučaj kod sadašnjeg, "običnog" Googlea. Drugi popularni pretraživači, u prvom redu Yahoo i Altavista već odavno naplaćuju svoje usluge za bolje rezultate pretrage. Za Google, čiju tehnologiju za pretraživanje koriste i neke američke vojne ustanove i portali poput Džahoo!-a i Sondžja, novouvedena pretplata na novi servis činila bi čak 85 posto profita kompanije, dok bi preostalih 15% dolazilo od oglašavanja. Zvaničnici Googlea nisu potvrdili ovu vest, ali su dodali kako osmišljavaju nove usluge koje bi im povećale prihode.
      
       Kina zatvara Internet kafiće
       Kineske vlasti zatvorile su nedavno više od 17 hiljada Internet kafića širom zemlje. Kao razlog za ovakav potez zvaničnici navode nemogućnost potpune cenzure sajtova "subverzivne" i pornografske sadržine. Oko 28 000 Internet kafea uspeli su da sačuvaju dozvole za rad, uz zakonsku obavezu da instaliraju programe za nadgledanje Internet saobraćaja. Internet kafiće u Kini, kao i u ostatku sveta, uglavnom koriste mladi za mrežno igranje, kao i stranci za pregled vesti na svom maternjem jeziku. Međutim, kineske vlasti tvrde da preko Interneta demokratske struje šire subverzivne informacije uperene protiv aktuelnog komunističkog režima, što je rezultiralo brojnim hapšenjima u protekle dve godine. Prema statističkim podacima, 27 miliona Kineza koristi Internet, od kojih 4,5 miliona redovno posećuje Internet kafiće.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu