NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Beskonačna magija

Više pažnje od "Harija Potera i kemena mudrosti" privlače informacije o novom filmu "Hari Poter i dvorana tajni"

      Inicijali HP godinama su bili simbol firme Hjulit-Pakard. Međutim, odnedavno na Internetu i među mlađim kompjuterašima ta skraćenica podrazumeva novog dečjeg junaka koji zasenjuje Tarzana, Pipi-Dugu-Čarapu i Luka Skajvokera. Hari Poter, siroče čiji su roditelji bili moćni čarobnjaci, dobija priliku o kojoj sanja svako dete - da boravi u svetu magije gde je on glavni junak i svi vršnjaci mu se dive.
       Romani škotske spisateljice Džoan Ketlin Roling o neustrašivom malom čarobnjaku prodati su u 90 miliona primeraka i prevedeni na više od stotinu jezika. Međutim, tek sa snimanjem filma "Hari Poter i kamen mudrosti", čiju premijeru distributer "Tuck" planira u Beogradu za 22. decembar, Poterovi obožavaoci širom sveta prodrli su na Internet koristeći njegove multimedijalne mogućnosti. I odmah naišli na problem.
       Naime, moćna filmska kompanija "Njarner Brothers" preduzela je neočekivano grube korake gušeći sve domene sa imenom Harija Potera ili drugih pojmova iz knjiga, odnosno filmova. Objašnjenje kompanije da samo štiti intelektualnu svojinu, za koju je Rolingovoj platila pozamašnu sumu novca, prezentirano je dečacima i devojčicama širom sveta ozbiljnim i grubim advokatskim opomenama pred utuženje (http://www.zdnet.com/zdnn/stories/news/0,4586,2667273,00.html).
       To nije prvo nerazumevanje okoline sa kojim se mali ljubitelji Poterovih dogodovština susreću - Mnoge američke organizacije, među kojima i neka crkvena udruženja, već duže vreme vode kampanju za zabranu ovih knjiga. Neki objašnjavaju da je to zbog podstrekavanja dece na veštičarenje i nacizam (http://www.mugglesforharrypotter.org/news/news_012401_anti_potter_video.html), a drugi ne gube vreme na priču već javno spaljuju knjige o Hariju Poteru, zajedno sa video - trakama Diznijevog "Pinokija" i "Herkulesa" (http://www.post-gazette.com/regionstate/20010326bookburn2.asp).
       Ipak, deca su upornija, pa i dalje istrajno rade na svojim sajtovima koji su, u nekim slučajevima, zanimljiviji od oficijelnog sa adrese http://harrypotter.warnerbros.com. Zvanični sajt ima oko pola miliona posetilaca mesečno, od kojih je svega 20 odsto mlađe od 14 godina. Čak 40 odsto posetilaca je u starosnoj grupi od 35 do 49 godina. Interesovanje odraslih za Harijeve avanture bilo je dovoljno veliko da je engleski izdavač napravio dve edicije, jednu sa šarenim koricama za decu, i drugu, ozbiljnijeg izgleda, kako odrasle ne bi bilo sramota da je čitaju na javnim mestima.
       O raznim izdanjima i prevodima govori sajt http://www.hpgalleries.com. Tu su korice svih svetskih izdanja, uključujući i dva jugoslovenska, zatim galerija crteža koje su na sajt poslali obožavaoci i ilustracije vezane za film. Na odeljku sajta koji se bavi prevodima mogu se naći hrvatski i slovenački, zahvaljujući posetiocima iz tih zemalja koji su poslali podatke i obogatili galeriju. Dodatnih podataka o srpskom prevodu nema, ali možda će se nakon prikazivanja filma krug Harijevih obožavalaca u Srbiji proširiti.
       Još zanimljivih podataka o filmu može se naći u posebnoj sekciji Bi-Bi-Sijevog sajta, http://www.bbc.co.uk/films/harrypotter. Iz intervjua sa glumačkom legendom Ričardom Harisom i debeljuškastim Robijem Koltrejnom (Fic iz istoimene kriminalističke serije prikazivane nedavno kod nas) vidi se da bi svoje uloge odigrali i bez honorara, ucenjeni od strane unuka i dece za obavezno učešće u filmu koji je samo u jednom danu zaradio 32 miliona dolara, tokom prvog vikenda čak 90,3 miliona, a za deset dana impresivnih 172,616.000 dolara...
       No, daleko više pažnje na Internetu trenutno privlače sajtovi sa informacijama o sledećem filmu, "Hari Poter i dvorana tajni" čije je snimanje već počelo. Na sajtu http://www.comingsoon.net/movies/h/harrypotter2.php može se pored detaljnijeg zapleta sledeće Harijeve avanture, zasnovane na istoimenoj knjizi, saznati i da će se glumačkoj ekipi pridružiti proslavljeni Kenet Brana.
       Onima koji bi da dublje zarone u svet čarolija preporučujemo adresu http://www.harrypotterfans.net, gde se nalazi "Enciklopedija Poterika" urađena po ugledu na čuvenu "Britaniku". Tu je i galerija dečjih kostima za Noć veštica inspirisanih Harijem Poterom, naravno.
       Zabavni park sa ovom tematikom još nije izgrađen, ali to nije sprečilo autore sajta http://www.angelfire.com/tx5/worldofmagic da maštaju kako bi "Poterlend" izgledao i skupljaju potpise kojima bi "Njarner" nagovorili da pristupi izgradnji parka. A ako nismo dali dovoljno adresa o ovoj temi, svet Harija Potera ima i sopstveni search engine, http://www.hpsearch.com.
      
       NENAD VASOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu