NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Stradanje Crkve

Protojerej Savo B. Jović u svojoj novoj knjizi "Utamničena crkva", govori o stradanju sveštenstva Srpske pravoslavne crkve od 1945. do 1985. godine

      Iznoseći mnoštvo tragičnih činjenica i svedočenja, protojerej Jović piše da u poratnoj Jugoslaviji, do 1985. "nije bilo godine, meseca, dana, pa ni sata, a da neko od sveštenoslužitelja SPC nije bio u zatvoru". Zlostavljanja, skrnavljenja i pogubljenja kakva normalan ljudski um teško može da shvati!
       Svedoče o tome i mnoga pisma crkvenih vlasti državnim vlastima. Autor knjige, između ostalog, donosi izvode iz jednog pisma patrijarha Gavrila Dožića Josipu Brozu, koga, navodeći mnoštvo primera, obaveštava da se "bez suda ubijaju srpski sveštenici, premlaćuju srpske vladike i onemogućava im se opštenje sa pastvom..." Obaveštava i kako se skrnave i ruše svetinje, a materijal otima i odnosi za neke druge potrebe. Od Broza odgovora nije bilo. A znao je on šta "njegovi" rade i bez ovakvih pisama. Tako, recimo UDBA u svom izveštaju iz 1953. godine piše:
       "Od oslobođenja do danas bilo je mnogo slučajeva aktivnog neprijateljskog istupanja sveštenika, od kojih je samo jedan deo od vlasti upozoravan ili pozivan na odgovornost. Do sada je ukupno uhapšeno i osuđeno od jedne do dvadeset godina zatvora (ne računajući kažnjavanja po Zakonu o prekršajima, koja su brojna) 230 sveštenika."
       Nije UDBA sve beležila, ali su ostala mnoga svedočanstva i od samih žrtava ili svedoka zločina. Prota Paun Protić, koji je činodejstvovao i sa ocem i sa dedom, takođe sveštenicima, pošto je zarobljen u Šapcu, a predosećajući ono što će se dogoditi (streljanje) 27. oktobra 1944. godine, s obzirom na to što je bio visokog rasta, na tavanici tamnice je ispisao: "Gospode, Gospode! Smiluj se na nas grešnike, koji Ti još noćas dolazimo pred noge Tvoje, da položimo račun za ono što smo učinili u ovom trenutnom svetu! Nas 80 umiremo zato što verujemo u Tebe Isuse! Smiluj se Gospode! Paun."
       Sveštenik Milutin Prodanović iz Godačice kod Kraljeva, koji je osuđen na 15 godina zatvora, kasnije je posvedočio: "U Požarevcu nas je u jednom trenutku bilo 36 sveštenika, gde su nas na razne načine mučili i ponižavali. Danima smo, čak i na Vaskrs, morali da vučemo cisternu sa fekalijama."
       Samo u jednom danu, u porti manastira Svetog Romana, kod Niša - piše protojerej Jović - komunisti su ubili 18 svršenih bogoslova i studenata Bogoslovskog fakulteta SPC...
       Tek koliko je pojedinačnih slučajeva stradanja! Za mnoge se i ne zna gde i kako su skončali. A malo kome se zna i gde je grob!
       Zato protojerej Savo B. Jović citira jednog od stradalnika Avu Justina (Popovića) koji je rekao da su "za pravoslavnog Srbina, pod diktaturom komunističkog bezboštva, svi dani bili pretvoreni u Veliki Petak".
      
       J. J.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu