NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zakrpe na golotinji

Kriza vlasti očito postoji, a najnoviji skandal izazvan glasanjem o Zakonu o radu samo potvrđuje ono što se već odavno zna: izbora će biti...

      Zakon o radu, koji se mesecima krčkao u nadležnom ministarstvu i vladi, došao je, konačno, i posle mnogih pregovaranja predsednika poslaničkih grupa, na dnevni red parlamenta Srbije. Poslanici Skupštine Srbije izglasali su Zakon o radu u načelu, tesnom većinom: za predlog je glasalo 115 poslanika Dosa, 108 poslanika Demokratske stranke Srbije i parlamentarne opozicije bilo je protiv, četvorica poslanika uzdržalo se od glasanja a jedan nije glasao.
       Onda je došla pauza za ručak. Kad je počela popodnevna sednica, za reč se javio Dejan Mihajlov, predsednik Poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije, i predložio da se glasanje poništi, pošto, prema njegovim rečima, poslanik Demokratske stranke Branislav Novaković nije glasao, nije ni mogao da glasa jer je bio u Solunu, nego, rekao je Mihajlov, postoji opravdana sumnja da je neko drugi ubacio poslaničku glasačku karticu Branislava Novakovića u "mašinu" i taj jedan jedini glas bio je presudan da se Zakon o radu usvoji u načelu. Predsednik parlamenta Dragan Maršićanin odlučio je da poništi glasanje!
      
       I prisutan i otsutan
       Da li je poslanik Novaković bio, u vreme glasanja, u sali parlamenta, ili u zavičajnom gradu Ćirila i Metodija, postoje različita mišljenja. Dva sata posle poništavanja glasanja, predsednik Maršićanin povukao je svoju odluku o poništavanju glasanja, s obrazloženjem da nema dovoljno materijalnih dokaza za to i sazvao je sednicu Administrativnog odbora, da o tome zauzme stav. Administrativni odbor većinom glasova, a na osnovu podataka koji su mu dostavljeni, odlučuje da nije bilo zloupotrebe sa onom glasačkom karticom poslanika Novakovića. "Skupština će se izjasniti da li ostaje ili ne ostaje prvobitni rezultat glasanja. Odluka Skupštine zasnivaće se, verovatno, i na stavu Administrativnog odbora. Prvobitno glasanje nije poništeno. Ono može biti poništeno njenom odlukom ili odlukom predsednika, ako oceni da ima razloga za primenu člana 117 Poslovnika o radu parlamenta" - rekao je Maršićanin.
       Predsednik Administrativnog od- bora Goran Vesić kaže da je odluka Administrativnog odbora doneta na osnovu spiska prisutnih poslanika, ali i izvoda elektronskog sistema glasanja (reč je o Filipsovoj elektronici, da se zna). Na osnovu toga, zaključeno je da je poslanik Novaković bio na sednici, pa sve sumnje Demokratske stranke Srbije da ovaj poslanik nije bio u sali, mogu da se odbace.
      
       Kontra DOS-a
       Onda je usledila nova kontra Dosa: predsednik Poslaničkog kluba ove koalicije Čedomir Jovanović sazvao je konferenciju za štampu i obelodanio da će oni predložiti smenjivanje predsednika parlamenta Dragana Maršićanina. Dok ovo pišemo (sreda oko podne), sednica parlamenta još nije počela. Pregovori šefova poslaničkih grupa traju. Poslanici šetaju hodnicima, neki su u sali (čitaju novine), drugi u restoranu pijuckaju (osvežavajuća) pića. Evo nekih izjava poslanika, iz kojih će čitalac shvatiti da se nešto iza brda valja.
       - Predsednik parlamenta predsednik je svih poslanika i poslaničkih grupa i ne vidim da je izbor Dragana Maršićanina bio loš potez. Ukoliko imamo predsednika koji je spreman da se sukobi sa svim poslaničkim grupama radi zaštite Poslovnika ili demokratske procedure, onda je to najbolji predsednik bilo kog parlamenta, pa i ovog našeg. Čovek koji je, kao predsednik parlamenta, pokušao da zaštiti legalizam, ne može biti "osuđen" da dezavuiše dogovore, niti može biti smenjivan - kaže Slavoljub Matić iz Demokratske stranke Srbije.
       Poslanicima Demokratske stranke sve ovo što se, u poslednje vreme, događa u vladajućoj koaliciji, ne sviđa se nimalo. Previše je trvenja u vlasti i tome mora doći kraj.
       - Sve što se trenutno događa, logično je proizašlo iz dosadašnjeg rada Skupštine Srbije. Prosto je neprirodno da predsednik parlamenta u međuvremenu promeni stranu i postane predstavnik opozicije. A da je njegova stranka, Demokratska stranka Srbije, postala opoziciona, pokazuje ne samo ovo što se danas događa, nego i ranije. Najbolji primer kako se ova stranka odnosi prema koalicionim partnerima upravo je primer Zakona o agenciji za privatizaciju, gde je jasno, za skupštinskom govornicom, predstavnik Demokratske stranke Srbije rekao da je Zakon dobar, da ministar dobro radi, ali da oni neće glasati za Zakon, pošto imaju neke druge primedbe na rad vlade. Šta je to ako nije jedna vrsta političkih ucena? Sve je to rezultat konačnog odstupanja od onoga što su bili principi Dosa. Drugi primer: predsednik Poslaničke grupe Dosa Čedomir Jovanović izjavio je da je sa ljudima iz sindikata postignut dogovor oko nekih amandmana i da on za drugi dogovor ne zna, a onda je izašao predstavnik Demokratske stranke Srbije i rekao da jeste tako bilo, da su i oni učestvovali u pregovorima Dosa sa sindikatima, ali da su oni sutradan imali posebne pregovore sa sindikatima i da su usvojili još neke amandmane. Hajde da definišemo stanje: ili oni jesu vlast ili nisu, ili jesu u koaliciji ili nisu. Ovo stanje i jesmo i nismo, i možemo i ne moramo, politički ne može da opstane. Sve se čini da se zamagli suština, a onda glasi - Demokratska stranka Srbije više nije u Dosu - kaže Gorica Mojović.
       Ni poslanik Demokratske stranke Nenad Bogdanović ne krije svoju rezigniranost. Kaže da oni ne mogu više da tolerišu ovakvo ponašanje predsednika parlamenta, kad je reč o nekim konfliktnim situacijama. Njemu je užasno bilo neprimerno prozivanje dve gospođe iz Ministarstva za rad i njihovo isterivanje iz Skupštine, zbog navodne "krađe" glasova.
       - Ako smo odlučili da se bavimo reformama, koje su bitne za zemlju, ne možemo da se bavimo onim što je nebitno. Mi ne želimo da se zamajavamo. A ne, ja sam ljut, ja sam nezadovoljan, pa ću ti ja pokazati. Mi nećemo da se od Skupštine pravi cirkus, da radimo ono što je dugo opozicija radila. I sad mi iz vlasti pravimo cirkus, jer je neko nezadovoljan što je Zakon o radu usvojen u načelu, pogotovo što taj zakon, sa dvesta amandmana, tek treba da doživi raspravu o pojedinostima, gde bi Demokratska stranka Srbije mogla da postigne ono što je naumila. Neko kao da želi da pokaže kako je parlament nešto neozbiljno, ružno, da liči na kafanu i mi sa tim ne možemo da se pomirimo. Ili ćemo raditi ozbiljno, pa ko obezbedi većinu, neka nešto svoje izglasa. Ovako više ne ide - kaže Bogdanović.
      
       Volja za moć
       Zanimljivo je kako na sukob dva najveća poslanička kluba gleda čovek iz opozicije.
       - Ovde se uopšte ne radi o usvajanju Zakona o radu, nego o borbi za prevlast jednih i drugih. Mi se nećemo mešati u tu njihovu borbu. U našem je interesu da se ta borba i dalje rasplamsava i da ova vlast što pre padne i da dođe do novih izbora. Ako dođe do glasanja o smeni Dragana Maršićanina, mi ćemo glasati za smenu, jer sednice nikada ne počinju na vreme, kasni se satima, naši zahtevi se ne stavljaju na dnevni red. A on je kao predsednik dužan da sve zahteve jedne poslaničke grupe stavi na dnevni red petnaest dana posle prijema zahteva. Mi očekujemo da će sad Demokratska stranka Srbije izvesti kontranapad i da će tražiti smenu Vlade Srbije. Mi ćemo i za to glasati, jer smo opozicija i želimo nove izbore - kaže Borislav Pelević - predsednik Stranke srpskog jedinstva.
       Kriza vlasti, dakle, postoji. Tinjala je ona dosta dugo, a zakrpe nisu bile dovoljne da sakriju golotinju, koja se naslućivala i iz dana u dan pokazivala. Izjava Čedomira Jovanovića glasi da je skandal koji je izazvala Demokratska stranka Srbije, vrlo razveselio opoziciju. A zahtev da se poništi glasanje o Zakonu o radu "dodatno je obeščastio ulogu parlamenta" i da to ne ide u prilog dosadašnjim nastojanjima vladajuće koalicije da napravi neophodne reforme - kaže Jovanović.
       Šta će dalje biti, ne zna se. Pouzdano se samo zna da će izbora biti, ili izbora neće biti.
      
       PETAR IGNJA


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu