NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kako kaže Beograd

Od prestonice očekujemo da podrži srpske poslanike u Skupštini, a ne da im služimo u njihovim političkim obračunima, kaže Mihajlo Jovanović iz Peći

      Već u samom početku poslanici srpske koalicije "Povratak" u budućoj Skupštini Kosova i Metohije shvatili su koliko će problema imati u naredne tri godine. Prošlog ponedeljka vratili su se sa prištinskog aerodroma jer administracija Unmika nije uspela ili nije želela da obezbedi pratnju i za stručni tim i novinare koji su zajedno sa 22 poslanika koalicije "Povratak" iz Beograda, JAT-ovim avionom, krenuli na verifikaciju poslaničkih mandata i edukovanje. Spor je razrešen sledećeg dana i poslanici su napokon stigli u kosmetsku skupštinu zajedno sa timom iz Koordinacionog centra i srpskim novinarima. Prvi susret sa albanskim kolegama, kao što se i očekivalo, nije bio nimalo srdačan. Netrpeljivost, neljubaznost i provokacije od Albanaca, nešto je što će srpski poslanici u Prištini doživljavati na svakom koraku. Incident prošlog ponedeljka pokazao je da ni od glomazne i neefikasne administracije međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji ne mogu očekivati preveliku pomoć. Politička i stručna podrška koja je obećana od državnih organa Jugoslavije i Srbije tek treba da se pokaže na delu.
      
       Potkoalicije
       Ono što srpske poslanike u kosmetskom parlamentu mnogo više brine je epska srpska tema - sloga. Ta reč je najčešće pominjana tokom pripremnog sastanka u Beogradu pred odlazak za Prištinu. Nju je najčešće izgovarao i Nebojša Čović, predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju u obraćanju poslanicima:
       - Vaš nastup u Skupštini Kosova i Metohije mora biti jedinstven po svakom pitanju. Ne smemo dozvoliti stvaranje nikakvih potkoalicija unutar koalicije "Povratak". Samo složni možemo ostvariti sve ono zbog čega smo se i opredelili da učestvujemo u parlamentarnom životu na Kosovu i Metohiji pod ovim okolnostima. Državni organi Srbije i Jugoslavije moraju da stoje iza vas - poručio je Nebojša Čović.
       Prvi čovek Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju je i najzaslužniji što su se kosmetski Srbi u minut do dvanaest opredelili za učešće na izborima. Čak i posle formalnog poziva predsednika SRJ Vojislava Koštunice kosmetskim Srbima da izađu na izbore, njegovi najbliži partijski saradnici poput Marka Jakšića, potpredsednika DSS iz Kosovske Mitrovice, javno su ostali pri stavu da izbore treba bojkovati, a da nisu pretrpeli ni partijsku kritiku. Formiranje liste poslaničkih kandidata koalicije "Povratak" takođe nije prošlo bez političkih trzavica.
      
       Lista
       - Tri dana pred izbore malo je nedostajalo da mi koji smo se sve ovo vreme borili za učešće Srba u političkom životu na Kosovu i Metohiji, odustanemo od kandidature jer smo stavljeni na marginalna mesta na listi. Ispred nas su se našli i ljudi koji su se do juče zaklinjali da ne žele nikakav kontakt sa Albancima i međunarodnom zajednicom na Kosovu i Metohiji. Odustali smo od toga shvativši da bi to ipak bila veća šteta po srpski narod nego što bismo mi dobili ličnu satisfakciju - kaže Nenad Radosavljević, poslanik iz Leposavića.
       Svima je potpuno jasno da se kadrovska politika koalicije "Povratak" vodila u Beogradu, a ne na Kosovu i Metohiji. Jasno je i da je lista bila predmet brojnih pogodbi i političke trgovine unutar vladajuće srpske koalicije u Beogradu. To što je Vojislav Koštunica u odsudnom trenutku pozvao Srbe na izbore, rezultiralo je da DSS u okviru koalicije ima najviše poslanika, čak četiri. U poslaničkim klupama naći će se i četiri nezavisna kandidata sa rektorom Prištinskog univerziteta Gojkom Savićem na čelu, koji do sada nisu imali nikakvog političkog iskustva. Oko političkog uticaja na njih srpske stranke tek će voditi borbu.
       Na to ukazuje i izbor dva srpska člana Predsedništva Skupštine Kosova i Metohije i šefa poslaničkog kluba koji je obavljen tokom pripremnog sastanka u Beogradu. Od trojice kandidata za članove Predsedništva koje je predložio šef Koordinacionog centra Nebojša Čović, glasanjem su izabrani nezavisni poslanici Gojko Savić i Oliver Ivanović. Izbor Rade Trajković za šefa poslaničkog kluba predstavlja politički kompromis, ali ipak pokazuje da se vodilo računa i o tome ko je za šta najpogodniji.
       Zbog toga je početno oduševljenje relativno dobrim izbornim rezultatima kod jednog broja poslanika splasnulo, pa je upozorenje koje upućuje Ranđel Nojkić, poslanik iz Gračanice, sasvim razumljivo:
       - Mi koji smo i u protekle dve godine vodili političku borbu na Kosovu i Metohiji, sasvim smo svesni šta nas sada čeka. I do sada smo vodili političku borbu na tri fronta. Prvo sa međunarodnom zajednicom da bismo dokazali da nisu svi Srbi zločinci i da velika većina želi da mirno živi i radi na svome. Pokušavali smo da ubedimo Albance da je Kosovo i Metohija isto toliko naše koliko i njihovo i da im stavimo do znanja da nas nikakve pretnje ni teroristički akti neće odavde oterati. Svo ovo vreme smo od političkog vrha u Beogradu insistirali na konkretnoj, a ne deklarativnoj pomoći i da ne koriste srpske patnje na Kosovu i Metohiji za svoje uske političke i politikantske interese. Sada nas u kosmetskom parlamentu očekuje još složenija politička borba i samo od naše sposobnosti, ali pre svega od jedinstva, zavisi koliko ćemo uspeti da učinimo za srpski narod - kaže za NIN Ranđel Nojkić.
       - Jasno nam je da mi bez Beograda ne možemo - poručuje Mihajlo Jovanović, poslanik iz Peći. - Od njih očekujemo punu podršku, ali istovremeno se nadamo da im nećemo poslužiti za njihovo međusobno potkusurivanje, kako je to ranije bilo.
      
       LJUBIŠA POPOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu