NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Kritika i praksa

Dragoljub Mićunović

      U biblioteci "Libertas", beogradske izdavačke kuće "Filip Višnjić", izašla je nedavno zbirka filozofskih radova poznatog praksisovca i aktuelnog predsednika Veća građana Savezne skupštine Dragoljuba Mićunovića. Iza nepretencioznog naziva zbirke "Filozofija minima", pozajmljenog iz srednjovekovne terminologije koja je njime označavala manje radove nasuprot velikim filozofskim sistemima, krije se 40 godina filozofskog promišljanja obeleženog društveno-političkom angažovanošću. Studije, rasprave i eseji, nastali kao plod četiri decenije dugog javnog intelektualnog rada, predstavljaju svojevrsnu intelektualnu biografiju i evolucionističku doslednost u zalaganju za osnovna demokratska načela i njihovu primenu:
       "Za ovu knjigu izabrao sam tekstove koji čine presek mog dugog filozofskog i društvenog angažmana. Oni su nastajali kao odgovori na važne istorijske dileme i pitanja od vitalnog značaja za javnost i svedoče o vremenu i autoru." Na pitanje NIN-a da li se pri izboru tekstova za najnoviju knjigu rukovodio i kriterijumom aktuelnosti, s obzirom da se, naročito eseji, mogu čitati čak i u dnevno-političkom ključu, bez obzira koliko je vremena proteklo od njihovog nastanka, Mićunović kaže:
       - Hteo sam da javnosti pružim na uvid svoju filozofsku i vrednosnu doslednost, da pokažem tok mišljenja do današnjih dana, intelektualnog evolucionistu, suprotnog konvertitu. Aktuelnost, na primer, eseja "O kleptokratiji" biće prisutna sve dok je tranzicionog procesa koji će ga uvek dopunjavati novim formama. Radovi u ovoj knjizi, od kojih su neki bili zabranjivani zbog selektivne diskriminacije, a neki su novijeg datuma i sada se prvi put pojavljuju kod nas, mada su objavljivani u inostranstvu, pre svega su društveno angažovani. Uvek sam pripadao filozofskom pravcu koji je kao svoju bitnu oznaku imao praksis. To nije ezoterična filozofija, već ona koja, u duhu Kanta, želi da utiče na ponašanje ljudi.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu