NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bez pomoći države

Prve promene u Informativnom programu naše nacionalne televizije, kako najavljuje Bojana Lekić, biće vidljive do Nove godine, a do kraja januara se očekuje veliki broj novih informativnih emisija

      Informativni program Televizije Beograd preseljen je iz studija u Košutnjaku tamo gde mu je oduvek bilo mesto - u Aberdarevu ulicu. Iako se može reći da je time "stvar" krenula sa mrtve tačke, zaposleni u Informativnom programu Televizije Beograd i dalje imaju problema. Iz jednog studija (Studio 3) emituju se četiri programa - emisija Vesti, Dnevnik, Jutarnji i Beogradski program i Ovo je Srbija. Najveći problem je, kažu zaposleni, kada dve emisije idu jedna za drugom, kako što brže i efikasnije promeniti scenografiju, a o pripremama i vežbama, prirodnim za ovu vrstu posla, zaposleni mogu samo da sanjaju. Proizvodnja programa u tim uslovima izgleda, kako kaže Bojana Lekić, glavni urednik Informativnog programa TV Beograd, kao magija.
       "Zaposleni u RTS-u, a time i TV Beograd su već duže vreme ugroženi. Materijalna sredstva namenjena Televiziji nisu ulagana u nju u vreme prethodne vlasti. preko bombardovanja u kome je najveći gubitak pogibija 16 zaposlenih i u kome su uništeni repetitori, predajnici, tehnika. Konačno, u noći između petog i šestog oktobra prošle godine usledila je velika krađa. Zato se i divim kolegama koji su radili, ali i sada rade, u gotovo nemogućim uslovima", kaže Bojana Lekić i dodaje da je preseljenje u Aberdarevu bilo neophodno jer studio u Košutnjaku uopšte nije namenjen informativnom programu.
       "RTS ne može sam da se izbori sa svim problemima, a država koja je nadležna, ne čini mnogo da pomogne. Dok se ne nađe rešenje trebalo bi raditi", kaže Bojana Lekić.
       Prvi veliki "projekat" RTS-a biće novi Dnevnik i emisija Vesti, a promene u televizijskom programu, kako najavljuje urednica Informativnog programa, biće vidljive do Nove godine. "Novi Dnevnik će biti bolji i u vizuelnom i u tehničkom smislu, ali i po sadržini i po načinu prezentovanja informacija." Bojana Lekić najavljuje i 20 novih informativnih emisija različitog sadržaja, koje će se na programu naći krajem januara. Novina je, prema njenim rečima, i to što će ubuduće da se razvije saradnja između tri kanala RTS-a i što će Informativni program biti "kompatibilan sa drugim programima nacionalne televizije". "U teškim uslovima u kojima radimo, oslanjamo se na jedini neiscrpni faktor, na nas same. Pokušaćemo da, crpeći energiju iz ljudi, napravimo što kvalitetniji program", zaključuje Bojana Lekić.
       Aleksandar Crkvenjakov, generalni direktor RTS-a, predviđa da će kapacitet RTS-a u informativnom smislu biti "bolji nego ikada, najbolji u ovoj regiji" kada se svi poslovi u Aberdarevoj privedu kraju.
       Veoma bitna stvar za nacionalnu televiziju, kako on kaže, jeste i izgradnja novog studija u Aberdarevoj. Radovi su u toku, a otvaranje je predviđeno u toku sledećeg leta. "To će biti kompletan studio, najveći u ovom delu Evrope. U Majncu sam potpisao ugovor o opremanju studija, a oprema bi trebalo da stigne u aprilu, ali i ugovor o kreditu koji ćemo isplaćivati pod veoma povoljnim uslovima", napominje Crkvenjakov.
       Jedina pomoć koju je Radio-televizija Srbije do sada dobila, jesu šest kompjutera, a donatori su OEBS i Bavarska radio-televizija. Pomoć je usledila zbog, kako je rekao Stefano Sanino, šef misije OEBS-a za SRJ, očiglednih promena na RTS-u. Sanino je, čestitajući novom rukovodstvu RTS-a na "hrabrosti jer se prihvatilo velikog posla sređivanja RTS-a", rekao da je "jasno da RTS ne može da iznese ceo teret", te da će dobiti pomoć i od međunarodne zajednice. Albert Šarf, direktor Bavarske Radio-televizije, najavio je saradnju sa RTS-om i to kroz programsku saradnju, obuku novinara i u pravnoj podršci u stvaranju novog zakona vezanog za medijsku sferu.
      
       DRAGANA MATIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu