NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Pele: "Plačem za Jugoslavijom"

      Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele, nezvanično, ali i doživotno nazvan "kraljem fudbala", oprostio se od te zabave 1971; tačnije, od reprezentativnog dresa u meču sa tadašnjim izabranim timom SFR Jugoslavije (2:2) da bi igračku karijeru nastavio u SAD u "revijalnom" klubu iz Njujorka "Kosmosu" za fantastičnih šest miliona dolara... Od reprezentativnog dresa Brazila oprostio se u Sao Paulu, na onom istom stadionu "Vila Belmiro", gde je postigao svoj prvi gol u čuvenom dresu sa brojem deset, kluba "Santos".
       Novinarima je tada, pre trideset godina, izjavio "da se oprašta od reprezentativnog dresa protiv Jugoslavije, jer oni jedini u svetu igraju fudbal sličan Brazilu"!
       Na žrebanju kvalifikacionih grupa za predstojeći 17. po redu šampionat sveta u fudbalu, koji se od 31. maja do 30. juna igra u Južnoj Koreji i Japanu, nekrunisani "kralj fudbala" Pele, na konferenciji za novinare skromno je zamerio bosovima iz Svetske fudbalske asocijacije (FIFA) - da u interesu fudbala nije da na šampionatu igraju čak 32 reprezentacije.
       Tragom ovih reči, elektronskim putem, obratili smo se gospodinu Peleu koji je za NIN ljubazno prokomentarisao svoju izjavu, a koja je imala veliki odjek među svetskim fudbalskim poslenicima:
       "Imao sam potrebu da ljudima skrenem pažnju da se za fudbalski razvoj ne može koristiti intenzivna masovnost. Treba shvatiti da je fudbal, ne svojom željom, postao gladijatorski sport. Ljudske sposobnosti za ovaj sport ne dozvoljavaju toliko napora da šampionat traje mesec dana. Fudbaleri su opterećeni, prvo nacionalnim šampionatima, drugo mnogobrojnim turnirima, kakvi su klupski šampionati Južne Amerike i Evrope, što konačno umanjuje igračke i rezultatske sposobnosti aktera. Lepota fudbala nije samo u beskonačnom trčanju, to je atletika, a ona ima svoje šampionate."
       Na pitanje da je u svetu poslednjih godina, od pada Berlinskog zida, stvoreno više država i da se i tamo igra fudbal kao najpopularniji sport kao i u njemu bliskoj SR Jugoslaviji, Pele je ovako odgovorio:
       "Pitanje je komplikovano i ja ne želim da se bavim političkim stvarima. Fudbal je, poznato je, opsesija svih ljudi na ovoj planeti. Boraveći na šampionatu sveta u Francuskoj 1998, shvatio sam da ima mnogo kvalitetnih reprezentacija koje su stigle iz novoformiranih država. Ja plačem za Jugoslavijom i njenim talentima. Video sam u Francuskoj odličnu selekciju Hrvatske, ono što je krasilo fudbalsku školu Jugoslavije. Sada je na ovom šampionatu plasman obezbedila i druga selekcija sa vaših prostora - Slovenija. Rado se sećam Čehoslovačke sa kojom smo igrali finalnu utakmicu 1962. u Santjagu de Čileu. Znam i da se ova država podelila i možda je i to jedan od razloga što nije učesnik šampionata u Koreji i Japanu."
       Gospodin Pele nije zabrinut za budućnost fudbala, osim što je protivnik "dugometražnih" šampionata kakav predstoji prvi put u Aziji.
       "Gledajući realno, smatram da najveći napredak dolazi sa afričkog kontinenta. Razlog za to vidim u preteranom siromaštvu tih ljudi. Ozbiljan konkurent za osvajanje šampionata evropskim i južnoameričkim selekcijama upravo će biti ekipe iz Afrike."
       Edson Arantes do Nascimento Pele rođen je 13. novembra 1940. u mestu Tres Korakoes. Njegov otac Žoao Ramos Dodinjo mnogo je voleo fudbal, ali nikada nije uspeo da postane igrač. Duboko je verovao da će to postati njegov sin - Pele. O tom vremenu "kralj fudbala" kaže: "Odrastao sam u porodici gde se više govorilo o fudbalu nego o hlebu."
      
       ALEKSANDAR MIHAJLOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu