NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Godina u kojoj su magarci poleteli

Pobedom nad "Lećeom" u prošlom kolu "Kjevo" je dokazao da poraz od "Milana" nije poremetio ekipu, a sa dva nova gola - ukupno 26, fudbaleri iz predgrađa Verone potvrdili su epitet najefikasnijeg tima kalča. Dati gol više i jednostavno igrati fudbal - tako filozofiju "Kjeva" objašnjava Del Neri

      Fudbalsko prvenstvo Italije u znaku je "letećih magaraca", "Kjeva Verone", do pre desetak godina amaterskog kluba, sada tima koji igra najlepši i najefikasniji fudbal na Apeninima i koji bi, da nije bilo sudijskih nepravdi, subotnji duel sa liderom "Interom" dočekao sa prvog, a ne drugog mesta na tabeli.
       - Osećam se kao Osama bin Laden - izjavio je nedavno trener "Kjeva", Luiđi del Neri i obrazložio: - Počeo je lov na "Kjevo". Svi nas jure i svi žele da nas savladaju. Razlika je u tome što je za nas takva pozicija i čast i privilegija.
       Fenomenom "Kjeva Verone", italijanska, a sve češće i svetska štampa, bavi se od početka sezone. Prvo su bili zanimljivi kao klub čija je ukupna tržišna vrednost bila manja od gotovo svakog pojedinačnog fudbalera velikih timova serije A zatim su njihove dve pobede na startu prvenstva iskorišćene za naslove za koje nijedan urednik nije verovao da će ih ponoviti - "Kjevo" ispred "Juventusa", "Milana", "Intera", "Lacija", "Rome"... I mada i danas tvrde da im je cilj osvajanje 40 bodova i opstanak, trener Neri i igrači tvrdoglavo su ostajali na vrhu tabele. Uprkos sudijama.
      
       Fudbalske nepravde
       U dosadašnjem toku prvenstva "Kjevo" je izgubio tri meča, sva tri rezultatom 2:3, u svim tim utakmicama vodio i svaki put sudija je bitno uticao na konačan rezultat. Uvek na štetu "Kjeva".
       Prvu nepravdu doživeli su u Torinu protiv "Juventusa". Najtrofejniji tim Italije pobedio je golom iz penala, dosuđenog u finišu meča pri rezultatu 2:2, posle nepostojećeg prekršaja, kojem je prethodio ofsajd. Gradski derbi izgubili su posle vođstva od 2:0, kada su nakon prestrogog isključenja ostali sa igračem manje na terenu. Najveća krađa dogodila se, ipak, pre desetak dana u Milanu. "Milan" je poveo golom iz ofsajda, "Kjevo" je uspeo da preokrene rezultat i povede s 2:1, kada je sudija Čezari dosudio penal koji čak ni navijači "Milana" nisu videli.
       - Posle te utakmice nisam mogao da spavam - izjavio je trener "Kjeva", Del Neri. - Vozio sam se kolima i zaključio da ipak ne postoji zavera protiv "Kjeva". Ali, za svaki slučaj, sledeće godine trudićemo se da "Milanu" damo četiri gola, što će verovatno biti dovoljno za pobedu - filozofski je zaključio Del Neri.
       Reagovala je i Fudbalska federacija Italije. Sudija meča "Milan" - "Kjevo" Gracijano Čezari suspendovan je na nedelju dana. Hoće li to biti dovoljno da "Kjevo" ima isti tretman kao veliki "Inter" u subotu uveče, videćemo. Ostaje ipak činjenica da su fudbaleri "Kjeva" u dosadašnjih 13 utakmica, mada nisu poznati kao grubijani, dobili 49 žutih i tri crvena kartona, a protiv njih je dosuđeno pet penala. Statistika, recimo "Juventusa", je 17 žutih, jedan crveni i samo jedan penal za protivnike torinskog tima.
      
       Stanovnika 2 700, pretplatnika 4 000
       Pobedom nad "Lećeom" u prošlom kolu "Kjevo" je dokazao da poraz od "Milana" nije poremetio ekipu, a sa dva nova gola - ukupno 26, fudbaleri iz predgrađa Verone potvrdili su epitet najefikasnijeg tima kalča. Dati gol više i jednostavno igrati fudbal - tako filozofiju "Kjeva" objašnjava Del Neri. Ekipa sastavljena od prekobrojnih igrača klubova serije A (Lupateli - "Roma", "Perota" - "Juventus", Eriberto i Binoto - "Bolonja"...), zatim onih isluženih (Korini - "Juventus", Marazina - "Inter" i "Ređina") uz preostale koji su i prošle godine igrali u "Kjevu", ove godine igra najlepši fudbal u Italiji. Odlična organizacija, puno trčanja, prodori po bokovima, želja za nadigravanjem i dokazivanjem, karakteristike su igre "Kjeva". Takva igra ove godine donela im je više prodatih pretplatnih godišnjih karata (4 000) nego što Kjevo ima stanovnika (2 700).
       - "Kjevo" za mene nije samo tim, klub ili kompanija. On je deo mog srca - reči su predsednika Kampedelija. - Sa radošću sakupljamo bodove, znajući da će nam trebati za crne dane koji dolaze. Živimo kao u snu, s nadom da se nećemo brzo probuditi - dodaje Kampedeli.
       Predsednik "Kjeva" ipak je svestan da će, ako buđenje ne dožive na terenu, budilnik zazvoniti početkom naredne godine u zimskom prelaznom roku. "Kjevo" je dokazao da u fudbalu može da parira velikim timovima Italije, ali u finansijama ne može. Zahvaljujući dobrim igrama, vrednost igrača "Kjeva" na tržištu sada je znatno veća od mogućnosti kluba, pa se čudo italijanskog fudbala našlo u delikatnoj situaciji. Ako sačuva tim, rizikuje da izgubi pare i suoči se sa razočaranim fudbalerima, željnim afirmacije u velikim klubovima. Ako ih rasproda, bajka o Davidu koji pobeđuje Golijate italijanskog fudbala, završiće se trijumfom Golijata.
       Iako bi za fudbal verovatno bilo najbolje da neko poput "Kjeva" osvoji titulu u šampionatu jakom i bogatom kao italijansko, to je skoro nemoguće jer zakon novca je vladajući i u fudbalu. Ipak, san još traje, budilnik je navijen ali ne zvoni, i svi se nadaju da će se još veće čudo dogoditi, budilnik pokvariti, a "Kjevo" ostati na vrhu. Jer tužno bi bilo ponovo menjati radno vreme kafića i picerija u predgrađu Verone, koji nedeljom po podne više ne rade da bi svi bili na stadionu uz "Kjevo". A bliži se i Božić kada se čuda događaju, a Božić Bata, na poklon "Kjevu", posle "Intera" u subotu, za protivnike donosi poslednja dva šampiona Italije, "Lacio" i "Romu". Kakav praznik za rođene autsajdere!
      
       NENAD STEFANOVIĆ
      
      
Ko je "Kjevo Verona"?

Za amaterski tim iz predgrađa Verone gotovo da niko ni u Italiji nije znao sve do početka devedesetih. Bajka počinje 1989, kada predsednik kluba Kampedeli, vlasnik prodavnice božićnih kolača koja je i sponzor tima, na nagovor nekolicine navijača, za trenera angažuje Alberta Malesanija, do tada fabričkog radnika, koji je te iste navijače oduševio u jednoj kafani pričom o fudbalu. Ne verujući ni u svoje ni u kvalitete "Kjeva", Malesanijev jedini uslov bio je da dobije posao i u Kampedelijevoj firmi, da bi posle otkaza na mestu trenera imao od čega da živi. U sezoni '91/92. "Kjevo" ulazi u seriju C2 (nešto slično našoj Zoni), '93/94. već je u C1, gde odmah zauzima prvo mesto i seli se u B ligu (naša Druga). Godine 1997. Malesani odlazi u "Fiorentinu", a "Kjevo" ostavlja kao stabilnog drugoligaša, koji prošle sezone, predvođen Del Nerijem, prvi put u svojoj istoriji, postaje član serije A.


      
      
Zašto "leteći magarci"?

Maja 1999, kada je igran gradski derbi u seriji B, između "Verone" i "Kjeva", navijači "Verone", koja je već tada obezbedila ulazak u seriju A, želeći da se narugaju rivalima, na stadion su doneli veliku zastavu sa natpisom "Veronski derbi u seriji A - kada magarci polete". Magarac je bio zaštitni znak "Kjeva", a pred početak ove sezone, po ulasku u elitno italijansko takmičenje, dodata su mu i krila. Gradonačelnik Kjeva, u čast istorijskog uspeha kluba, dozvolio je i da se pred ulazak u Kjevo postavi znak "Opasnost na putu - leteći magarci".


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu