NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Tunel slobode

O tunelu i zatvorenicima koji se sada nalaze u bekstvu i na međunarodnim poternicama javnost je sve mogla saznati iz nezvaničnih izvora. Zvanično se zna da je upravnica KPZ-a u Sremskoj Mitrovici Olivera Jelkić smenjena

      Posle uspešnog bekstva dva rumunska državljanina preko zatvorskog zida KPZ "Sremska Mitrovica" u julu, na jedan "dubinski" poduhvat odlučila su se četiri zatvorenika za čiji je identitet javnost saznala kada i za sam čin, doduše iz nezvaničnih izvora, 6. decembra. Zvanično, NIN je dobio potvrdu načelnika sekretarijata unutrašnjih poslova Sremska Mitrovica potpukovnika Dragana Cibrića, da se radi o Marku Oselu, slovenačkom državljaninu osuđenom na 10 godina zatvora zbog proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, Damjanu Puzavcu, takođe Slovencu, kojem je postupak u toku i ima pravo žalbe na presudu od 11 godina zatvora zbog ubistva, hrvatskom državljaninu Damiru Grubješiću, osuđenom na 12 godina zbog teških razbojništava i jednom državljaninu SRJ, Stivenu Glamočanu, koji je među zidinama zatvora trebalo da ostane 15 godina zbog teških slučajeva razbojničke krađe i razbojništva. Grubješiću je kazna trebalo da istekne 2005, Oselu 2006, a Glamočanu 2008. godine. Svi su povratnici u zatvor.
       U Sremskoj Mitrovici, kažu, sve se zna. Međutim, baš zbog toga što se sve zna, neki su ubeđeni da su, kako se vode, teški kriminalci, pobegli još za vreme proslavljanja 29. novembra. Stanovnici zatvoru najbližeg naselja Mala Bosna nisu čuli nikakve pucnje niti su primetili neuobičajenu gužvu, niti je iko u Sremskoj Mitrovici video policijsku poteru.
      
       Plan
       Načelnik sekretarijata unutrašnjih poslova Dragan Cibrić kaže da je zatvor formalno prijavio "udaljenje" četiri lica 3. decembra. "Poziv je dežurnoj službi sekretarijata Sremske Mitrovice od odgovornog radnika iz KPZ-a stigao u 15 časova i 15 minuta, sa napomenom da su se lica "udaljila". Sada znamo da se radi o bekstvu i da se ono dogodilo između 12 i 14 časova. Čim smo dobili obaveštenje zaveli smo vanredno stanje. MUP je preduzeo sve neophodne mere kako bi se sprečilo njihovo eventualno bekstvo iz zemlje", kaže Dragan Cibrić.
       Nesporno je da su robijaši svoj beg iz zatvora koji ipak važi za bolje čuvan duže planirali i da su se dogovarali na mestima na kojima mogu da se susretnu, pošto su spavali u različitim zatvorskim paviljonima. Verovatno je jedno od tih mesta i metalski pogon u kome su radili, i u čijem se klozetu, kako NIN saznaje, nalazi početak blizu 25 metara dugog tunela kroz koji su četvorica zatvorenika pobegli. Ovo je drugi tunel koji je otkriven u krugu zatvora, u poslednje vreme. Jedan je otkriven 21. septembra kada je iskopano pet metara, i nalazio se između karaula 8 i 9. Ali, nije imao izlaz van zidova zatvora. Sa istim predznanjem krenuli su kopači i jednog i drugog. Znali su da ispod zatvorskog zida prema Ribnjaku, prema Industrijskoj zoni u blizini karaule broj 8, dubina zida nije ista kao i njegova visina. To je, naravno, pravilo u zatvorima ovakvog tipa, a ono je i ovde, kažu, skoro svuda ispoštovano.
       Ostaje tajna čime su se služili zatvorenici da bi iskopali tunel dug 25 metara i prečnika u proseku pola metra. Tunel je bio sasvim prohodan iako je negde bio poplavljen zbog visokih podzemnih voda. Sva moguća oruđa u metalskom pogonu su im nadohvat ruke, a takođe moguće je i da se izradi nešto što bi služilo kopanju. I u najbolje čuvanim svetskim zatvorima dešava se da zatvorenici prokrijumčare nešto čvrsto, oštro, što bi im poslužilo za samoodbranu ili u međusobnim razračunavanjima, ali ostaje pitanje kako su neprimećeno odlagali zemlju koju su morali ostavljati za sobom. U ovom slučaju sasvim je sigurno da su njih četvorica koristili nepažnju čuvara.
      
       Kopanje
       U policiji tvrde da sprovode detaljnu istragu kao što sigurno čine i nadležne službe KPZ-a, kako bi utvrdili da li je nečija pomoć postojala, i, ako jeste, kakva pomoć (bilo stražara, bilo drugih zatvorenika). Za sada se ne zna ni da li je neko spolja čekao ovu četvorku ili su se po izlasku iz tunela prepustili svako svojim sposobnostima.
       "Ne može se reći koliko je vremena kopan ovakav tunel. Kopanje je duže trajalo. Ono što znamo jeste da su uslovi rada u stražarskoj službi strašno otežani posle novembarske pobune zatvorenika kada je i deo metalskog pogona bio zahvaćen požarom", kaže Cibrić.
       Istim putem, bar ne kroz ovaj tunel, zatvorenici ne bi ni mogli da ponovo beže, jer su njegovi delovi zatrpani. I stražari sada posebno čuvaju mesta u blizini tunela.
      
       Upravnica
       Do Olivere Jelkić NIN nije mogao da dođe. Da ona više nije prvi čovek zatvora potvrdio je našim novinarima srpski ministar pravde Vladan Batić. "Upravnica je smenjena u ponedeljak i trenutno se na njenom mestu kao vršilac dužnosti nalazi Milan Mišić, do sada zamenik upravnika. Protiv devet stražara za koje se sumnja da su svojom nesavesnošću doprineli da do ovoga dođe pokrenuti su disciplinski postupci i trenutno su suspendovani", kaže ministar Batić.
       Samo imenovanje žene na mesto upravnika KPZ-a u Sremskoj Mitrovici bilo je primljeno od stanovnika Mitrovice na nož. Stanovnica naselja Mala Bosna, gde većinu stanovništva i čine radnici zatvora, kaže da su kao nikada ranije, svaki čas odjekivali pucnji. "Dok je bio Trivun Ivković upravnik zatvora zatvorenici nisu smeli da pomisle na bekstvo a ne da beže. Ja sam jutros dovezao prostitutku do zatvora koja se posle izgubila kroz kapiju u zatvor", kaže mitrovački taksista.
       Glavne zamerke, sada već bivšoj upravnici odnose se na to što je bila suviše oštra "valjda da bi se zato što je žena pokazala da može da opstane na ovom mestu". Kažu, često je preoštro kažnjavala stražare, ili olako donosila odluke o njihovoj suspenziji pa time dovela do stvaranja "nezdrave atmosfere" u zatvoru, što se po NIN-ovoj sagovornici ogleda u čestim svađama stražara. Iz sremsko-mitrovačke policije tvrde suprotno - da je stanje bezbednosti u zatvoru popravljeno. Tako misle i u Ministarstvu pravde. "Ocena našeg ministarstva i međunarodnih organizacija je da je bezbednosno stanje u KPZ-u od maja meseca do sada poboljšano", kaže Dragan Vulić, pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija.
      
       DRAGANA BJELICA
      
      
       "Pripadam vladajućoj partiji i ne bih ni očekivao da se tu zadržim ukoliko bismo izgubili izbore. Ne vidim zašto bi me zadržali. Uvek se na ovom mestu nalazio čovek odan vlasti i odan predsedniku. I ja sam odan ovoj vlasti, predsedniku Miloševiću, njegovoj kompletnoj porodici, partiji na vlasti, vladi i narodu Srbije."(NIN 18.5.2000)
       Kada je izbila pobuna u zatvoru početkom novembra Trivun Ivković bio je siguran da jedino on može da dovede stanje u red. Pod optužbom da je zloupotrebio službeni položaj uhapšen je 7. novembra, a trenutno se brani sa slobode.

      
      
Kreativni begunci

Dok su trajale pobune u nekim zatvorima u Srbiji zatvorenici su od nove vlasti masovno zahtevali skraćenje kazni, ali i, za svaki slučaj, kopali tunele. U KPZ Niš zatvorenici su za to vreme prokopali tunel dug 26 metara koji je metar i po sezao izvan glavnog zida. Kraj tunela udario je u šaht pa se zatvorenici nisu snašli. Još se ne može sa sigurnošću reći da su otkriveni svi "radovi" zatvorenika iz tog perioda i da ne postoji neki započeti tunel, a još manje da nema skrovišta sa različitim "oruđima" koja su, pre smirivanja situacije, uspeli da sklone na sigurno. Većina tadašnjih pobunjenika i sada je na izdržavanju kazne. Prvi tunel otkriven u Sremskoj Mitrovici pred kraj septembra sumnjalo se da su kopala dvojica Rumuna. Moguće je da su od kopanja odustali kada su videli da se tunel puni vodom. Ne zna se da li su to ona dvojica Rumuna koja su nešto pre, početkom jula uspela da pobegnu preskačući zid visok oko četiri metra.
       Najkreativniji begunac koji je opet na nesvakidašnji način vraćen u zatvor je kažnjenik KPZ Niš Goran Stanić koji je uspeo da iz ovog kazamata pobegne usred bela dana. Stanić je 14. septembra prislonio merdevine napravljene od dvorišne klupe uza zid zatvorenog dela zatvora, a na opomenu stražara da siđe smireno je odgovorio kako popravlja osvetljenje na stubu pored zida. Dok je jedan stražar proveravao zatvorenikovo obrazloženje, on je već bio sa druge strane zida, pretrčao prostor do druge, manje zatvorske ograde i pobegao na slobodu. Međutim, pošto se ubrzo pojavio u svojoj kući u Čačku, roditelji, već obavešteni o sinovljevom bekstvu, ubedili su ga da se u zatvor vrati. U pratnji roditelja, 33-godišnji Goran Stanić osuđen na 13 godina zatvora zbog ubistva nevenčane supruge, vratio se u zatvor.
       Najlakše se, bar po dostupnim informacijama, beži iz lokalnih zatvora. Krajem 2000. četvorica zatvorenika novosadskog zatvora su mesec dana, svake noći, malom ručnom testerom sekli rešetke u zatvoreničkoj sobi. Testericu su dobili u pasti za zube. Da se ne bi primećivalo šta rade u kantini su kupili eurokrem i čokoladom premazivali rešetke da se ne vidi da su sečene. Nisu uspeli da pobegnu jer su stražari ipak otkrili šta se radi u zatvorskoj sobi 26.
       Maloletni J.K. uspeo je da pobegne iz šabačkog istražnog zatvora 23. jula, posle "objave" da će uskoro biti na slobodi. Prema rečima čuvara maloletni prestupnik uspeo je da se provuče između rešetaka.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu