NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Spreman sam za zatvor

U svakom slučaju, doći će dan kada ću od Đukanovićevog advokata Markovića i države Crne Gore tražiti satisfakciju za ono kroz šta sada prolazi moja porodica

      Bivši glavni urednik crnogorskog lista "Dan" Vladislav Ašanin osuđen je na tromesečni zatvor po privatnoj tužbi crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, jer je, dok je bio glavni urednik, dozvolio da se u tom dnevniku prenose tekstovi iz hrvatskog "Nacionala" o švercu duvana, u kojima je Đukanović optužen da je stekao imovinsku korist od šverca cigaretama. Ašanin u intervjuu za NIN najavljuje da će na presudu uložiti žalbe Višem sudu u Podgorici, crnogorskom Vrhovnom sudu i Saveznom sudu - sve po redu, i to čim dobije presudu. On je sada "neraspoređen" u preduzeću "JUmedia mont", koje je osnivač lista, jer je, da ne bi štetio novinama, nakon prve presude na uslovnu kaznu, zbog prenošenja tekstova o švercu cigaretama iz "Nacionala", po tužbi beogradskog kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta, podneo ostavku na funkciju glavnog urednika.
       Ašanin je u vreme jedinstvene Demokratske partije socijalista bio glavni urednik crnogorske državne televizije, pre toga je bio šef kabineta predsednika Skupštine Crne Gore Svetozara Marovića. Nakon rascepa jedinstevnog DPS-a, on je jedno vreme bio u medijskom pulu SNP-a.
      
       Gospodine Ašanin, vaša presuda je naišla na velike osude kolega, a govori se i da strane diplomate ne gledaju blagonaklono na nju. Da li očekujete da će vas gospodin Đukanović zbog pritiska javnosti eventualno abolirati?
       - Poslednjih dana je veliki pritisak novinarskih udruženja, nekoliko ambasada je tražilo da im se dostavi kompletna dokumentacija o mojim presudama, posle presude po tužbi gospodina Subotića dolazio je u "Dan" britanski ambasador Čarls Kroford. Kad govorite o pritisku, njega možda treba posmatrati u sklopu opšte situacije, pritiska na Crnu Goru da prihvati savete Evropske unije. Crna Gora koja se dugo hvalila da je svetla tačka na Balkanu, sada je pala na jednom ispitu. Ambasador Kroford je rekao da je nezabeleženo da se zbog prenošenja tekstova ide u zatvor.
      
       Da li ste kažnjeni zatvorom zato što ste prekršili uslovnu kaznu, izrečenu po prvoj tužbi - Subotićevoj?
       - Ne, obe presude su posebne - nemaju veze jedna s drugom. U pitanju su samo različite procene sudija, koja je kazna za mene dovoljna. Verujem da je sudija u slučaju Đukanovićeve tužbe bio stroži,jer se kao tužilac pojavio predsednik Republike. Obe presude su besmislene, jer smo mi tekstove prenosili integralno. Ja nemam nikakav lični motiv da se obračunavam sa Đukanovićem. Sve tužbe koje list "Dan" ima, odnose se na "Nacional". Predstoji nam suđenje zbog "Nacionala" sa rukovodstvom KK "Budućnost".
      
       S obzirom na to da ste dobro vezani za aferu "Nacional", šta mislite o radu skupštinske komisije koja je ispitivala navode tog lista i da li, ako njen rad bude imao efekte, nameravate da tužite državu Crnu Goru ili nekoga drugog - zbog ovih tužbi?
       - Da se htela utvrditi prava istina, Đukanović bi tužio "Nacional", ali pošto se od toga odustalo, išlo se na "Dan" i ja sam tu ispao žrtva. U govoru advokata gospodina Đukanovića pominje se moja kriminogena prošlost, a ja nemam kaznu ni za prolazak kroz crveno svetlo na semaforu.U svakom slučaju, doći će dan kada ću od Đukanovićevog advokata Markovića i države Crne Gore tražiti satisfakciju za ono kroz šta sada prolazi moja porodica. U svakoj varijanti ja se nadam da Crna Gora nije daleko od situacije kada se ovakve stvari neće dešavati. Jer, evo, zbog moje uslovne presude, ja nemam šta da radim dve godine.
      
       Vi ste prvi novinar u Crnoj Gori koji je osuđen na zatvorsku kaznu?
       - Ja se ponekad šalim pa kažem da je jedina principijelnost u svemu to što se počelo po azbučnom redu. Jeste, ja sam prvi osuđen na zatvor, ali moram da vas podsetim zašto sam 1996. godine smenjen sa mesta glavnog urednika TV Crne Gore - zato što sam preneo prilog RTS-a koji je prikazivao kuće svih onih koji su učestvovali u švercu cigaretama. Onda je gospodin Đukanović, čija kuća nije pominjana u prilogu, a koji je imao većinu u Upravnom odboru TV, iskoristio to za pritisak i ja sam podneo ostavku. Sada, ista tematika, isti akteri.
      
       Da li verujete da ćete završiti u zatvoru?
       - Neko ko je savetovao Đukanovića da ovo uradi, napravio je kontraproduktivnu stvar. Sada i da me abolira, ništa mi neće značiti nakon svega kroz šta sam prošao. Za zatvor sam spreman. Tri meseca ću da izdržim, nemam straha od boravka u zatvoru. Moguće je da će i više sudske instance preinačiti presude nižih.
      
       Pojedini crnogorski političari su vašu presudu ocenili kao povratak diktature u Crnu Goru iz vremena jedinstvenog DPS-a. Šta vi mislite o takvim ocenama?
       - Zahvaljujem svima koji su stali na moju stranu, ali njihove izjave imaju težinu u smislu sticanja političkih poena. Draže mi je kad se sa mnom i redakcijom solidarišu kolege, a mi smo međusobno dosta podeljeni, jurimo tiraže. Da smo mi jača koheziona sila koja bi bila pandan političarima, i te kako bi se vodilo računa o nama, pa neka ovo bude i signal za novinarsku mobilizaciju. Kad je u pitanju vreme jedinstvenog DPS-a, ni tada se zbog prenošenja tuđih tekstova nije išlo u zatvor.
      
       Može li se praviti paralela između ovog vašeg slučaja i hajke na medije i novinare u vreme Miloševićevog režima u Srbiji? I Slavko Ćuruvija bio je osuđen na zatvor. Da li je ovo prejaka paralela?
       - Kad vi ovako nasložite činjenice, sve se može upoređivati. Specifičnost ovog je što se ova vlast dugo održavala na kritici Miloševićevog sistema i tog srpskog zakona o informisanju, a onda su najednom preko panja presekli na drastičan način. U tom slučaju je dozvoljena paralela na svaki mogući način. Malopre ste pominjali političare- nije dosad zabeleženo ni da se u diktatorskim sistemima novinari šalju u zatvor zbog prenošenja tekstova. Jer, mi ovo nismo pisali, jednostavno smo bili servis svojih čitalaca i prenosili ono što ih je zanimalo da čitaju.
      
       MILA RADULOVIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu