NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Vidimo se na sudu

("Nešto ste 'teli", NIN br. 2658)

      U poslednjem broju NIN-a objavljen je članak pod naslovom "Nešto ste 'teli" autora Radmile Stanković, sa vrlo ozbiljnim optužbama na račun Branislava Lečića, ministra za kulturu Srbije.
       Autor ovog članka optužuje ministra da Ministarstvo kulture uplaćuje novac za gostovanje predstave "Kontejner" pozorištima u unutrašnjosti i u inostranstvu i da "ozbiljna suma završava u njegovom (Lečićevom) džepu". Pri tom, gospođa Stanković konstatuje da je "sve u redu i po zakonu, samo nije po moralu". Nije "sve u redu i po zakonu", jer ukoliko bi optužbe gospođe Stanković bile tačne, u pitanju je vrlo ozbiljno krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Ali, ove optužbe su potpuna laž. Ministarstvo kulture nije pomagalo gostovanja "Kontejnera" i spremno je da pruži podatke o tome. Da je gospođa Stanković želela da proveri ovu činjenicu, mogla je da se obrati našem Ministarstvu ili Zvezdara teatru i dobila bi pravu informaciju. Takođe, saznala bi da je ovo Ministarstvo pomoglo niz međunarodnih gostovanja naših pozorišta i alternativnih pozorišnih trupa, nastavak izgradnje Jugoslovenskog dramskog pozorišta, obnovu Slikarnice i nabavku opreme u Narodnom pozorištu, nabavku svetlosne opreme u Srpskom narodnom pozorištu, rekonstrukciju kragujevačkog pozorišta, obnovu subotičkog Narodnog pozorišta i mnoge druge projekte.
       Mislimo da osnovni principi novinarske etike nalažu i gospođi Stanković da se obrati i drugoj strani, ukoliko želi da utvrdi potpunu istinu. Umesto toga, autor članka kao izvor informacija navodi neimenovane osobe koje bi mogle da stradaju ukoliko kažu svoje ime i prezime. Od koga da stradaju? Kome se ovo Ministarstvo svetilo zbog kritičkih primedbi? U pitanju su i ovog puta "neimenovani, zaštićeni izvori informacija", kao i u nekim drugim, trenutno aktuelnim slučajevima. A ti "izvori" su, najverovatnije, u glavama nekih političara ili, u ovom slučaju, za kafanskim stolom.
       Gospođa Stanković je ovim člankom "nešto 'tela". Šta je 'tela, zna ona, a jasno je i javnosti. Sigurno nije 'tela istinu.
       I još o Zakonu o pozorištu. Autor članka konstatuje da se već dugo godina čeka na ovaj zakon. Ovo Ministarstvo će taj zakon doneti. Nacrt zakona o pozorištu će biti predočen javnosti tokom januara 2002. Pošto, iz samo njoj znanih razloga, gospođa Stanković o tome nije želela da sazna u Ministarstvu kulture, mogla je da se obrati Savezu dramskih umetnika Srbije i da tamo dobije pravu i potpunu informaciju. Ali ona to nije 'tela. Šta je 'tela, moraće da objasni na sudu, jer ovo Ministarstvo neće odustati od utvrđivanja prave i potpune istine.
      
       Kolegijum Ministarstva kulture
       ALEKSANDRA JOVIĆEVIĆ,
       pomoćnik ministra
      
       BILJANA STOJILJKOVIĆ,
       pomoćnik ministra
      
       JOVAN DESPOTOVIĆ,
       pomoćnik ministra
      
       NOVICA ANTIĆ,
       sekretar Ministarstva
      
       Odgovor našeg urednika u sledećem broju


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu