NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Etičke i jezičke protivrečnosti

("Ne štitimo Mladića", NIN br. 2658)

      Posle povratka iz NATO-rata sa Kosova, moj prijatelj, rezervni oficir, inače uspešan trgovački putnik jednog vojvođanskog preduzeća dobija poziv od poslovnog saradnika Albanca iz Rožaja da dođe kod njega radi nastavljanja saradnje. Zbunjen ovim pozivom ("rane" su zaista sveže), moj prijatelj pristaje tek na izričitu garanciju Albanca. Susret prijateljski, posao završen u "mirnodopskoj" atmosferi (bila su tu još dva poslovna saradnika iz Srbije). Sada je došlo upućeno pitanje, onako, prijateljski, otkuda takva samouverenost da se gost iz Srbije ne brine za bezbednost.
       "Mogao sam to tvrditi, jer sam obavešten da nisi na našim spiskovima krivaca." Čuđenje! "Otkuda vam ti spiskovi?" "To smo dobili od vaših ljudi - za pare!", jednostavno je rešio Albanac enigmu.
       Pitajmo se sada i mi: Nisu li ovi i slični spiskovi (tačni ili fiktivni - svejedno) našli put do Haga i pre nego što je završena kosovska "kampanja"? Sličan odgovor bi se mogao dobiti i za "spiskove" iz BiH i Hrvatske. O ovome bi političari koji se "iščuđavaju, prete novinarima, nude svoju "zaštitu" (kome?), morali znati i preduzimati adekvatne mere. Nažalost, nama je važnija politička manipulacija nego životna istina i istorijska sudbina naroda. I jesmo li i mi slali slične spiskove neprijatelja Hagu?
       O ovom sistemu manipulacija uverava nas još jednom i general Pavković u intervjuu NIN-u sa novinarom Bačevićem (6.12). Na pitanje o interesovanju Haga za njegovu ulogu na Kosovu, general Pavković bespogovorno ističe: "Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim to je da na Kosovu, koliko ja znam, nije bilo zločina od strane VJ, niti sam ja izdao bilo kakvo naređenje u tom pravcu."
       Dakle, "nije bilo zločina od strane VJ". Tvrdnja "sa sigurnošću", bez ikakvog kondicionala tipa "ali", "mada" i sl.
       Međutim, na podsećanje novinara da je VJ pokretala postupak protiv nekih osumnjičenih za zločine, general opet "sa sigurnošću", odgovara: "Za preko 200 pripadnika VJ pokrenute su krivične prijave, od čega za oko 20 lica upravo za dela koja su počinjena protiv čovečnosti, odnosno suprotno Ženevskoj konvenciji i propisima međunarodnog ratnog prava."
       Gospodin Pavković, najodgovornija ličnost na čelu VJ, u tekstu razmaka 5 cm novinarskog stupca, lako tvrdi i NE i DA: nije bilo zločina od strane VJ, ali je ipak pokrenut postupak protiv 200 pripadnika VJ! A onda, ovu etičku igru rečima, dopunjuje sledećom tvrdnjom: "U odnosu prema albanskom življu mi nismo napravili nijednu grešku. Mi smo prvenstveno imali sukob sa albanskim teroristima, koji su napadali na vojsku, MUP, nealbansko i delom albansko stanovništvo (...)."
       Opet se nameće komentar. Ako prema stanovništvu nije učinjena nijedna greška, da li je preko 200 pripadnika VJ ispitivano zbog "zločina" prema teroristima? I šta znači prvenstveno sukob s teroristima. Koji su to bili oni drugi, van prvenstveno?
       Dakle, sve same etičke i jezičke protivrečnosti. Kome to služi? "Pučini" koja je zaljubljena u svoje epske kvalitete? Dokle ćemo se igrati rata kao mala deca? Istina je jasna i svima poznata. Prihvatimo je otvoreno, zbacimo odlučno plašt genocidnosti sa srpskog naroda. On jeste, u mnogo čemu grešan, ali nije u suštini svojoj "etnički čistač". Zato ne treba politikantski skrivati krivce. Neka svako odgovara za svoje postupke!
      
       ADAM STOŠIĆ,
       Kruševac


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu