NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Reč nedelje<br>Jovan Ćirilov
Stečaj

      O bankrotu je bilo reči 25. oktobra povodom neslavnog kraja švajcarske avio-kompanije "Sviser". Tada se po našim novinama pisalo o bankrotu (banca rotta na italijanskom "slomljena klupa", koju su vlasti lomili kao znak da je banka propala).
       Povodom drame četiri naše velike banke - Beobanke, Jugobanke, Investbanke i Beogradske banke piše se o stečajnom postupku.
       Ovih dana sam iz usta visokih finansijskih stručnjaka na radiju čuo da postoji neka nijansa između ta dva pojma. Koliko sam na brzinu razumeo, bankrot je činjenica da su neki bogati pojedinac ili preduzeće finansijski propali, a stečajni postupak bilo bi proglašenje bankrota i procedura da se neko nesolventan nesolventno likvidira.
       Stečaj je prevod latinske reči concursus, prefiks con označava nešto zajedničko i glagola currere, teći, trčati, to jest stekli su se uslovi za likvidaciju. U smislu konkursa koji mi danas upotrebljavamo, a što Hrvati doslovno prevode kao natječaj, reč je o zajedničkom trčanju ka nekom cilju na osnovu raspisanih pravila ili uslova.
       U vezi sa proglašenjem bankrota četiri jugoslovenske banke čuli su se još neki bankarski pojmovi, kao što su moratorijum i likvidacija.
       O moratorijumu se čulo povodom zahteva da se zaustavi stečajni postupak. Moratorijum, odlaganje izvršenja (koje su tražili naši ugroženi bankari i službenici), dolazi od latinskog glagola morari, zaustaviti se, oklevati. Reč moratorijum, začudo, nema etimološke veze sa stranim rečima koje proističu od latinskog, sa imenicom mors, mortis smrt kao što su mortalitet, moribundus, mortus pijan, mortifikacija i slično.
       Likvidacija (banke) potiče od latinskog prideva liljuidus, tečan, odakle jasan, providan, tačan. Učiniti likvidaciju znači raščistiti situaciju, to jest zaustaviti poslovanje neke banke ili trgovačkog preduzeća. Likvadacijom su nazivana i masovna ubistva ljudi u doba Hitelorovog i Staljinovog terora.
       Od istog prideva potiče i izraz likvidna (banka), to jest banka koja ima čisto poslovanje, poseduje više sredstava nego dugovanja.
       Evo svih tih izraza u jednoj složenoj rečenici: "Kako je predstojao bankrot četiri jugoslovenske banke, proglašen je stečajni postupak, za koji su ugroženi bankari tražili moratorijum i zaustavljanje likvidacije pomenutih banaka."


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu