NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Liturgija, ipak, na televiziji

Sarajevo

      U glavnom gradu BiH je u Sabornoj crkvi svetu arhijerejsku liturgiju služio mitropolit dabrobosanski Nikolaj.
       U obraćanju svim pravoslavcima mitropolit Nikolaj je u ime sveštenstva i monaštva čestitao praznik Hristova rođenja, pozvavši na mir i razvijanje tolerancije među ljudima i dodao: "Nama u BiH koji smo počeli mnogo a nismo dovršili ništa, Bog i vjera u njega su neophodna potreba, a ne luksuz."
       Iako je 29. decembra prošle godine Srpsko pravoslavno arhijerejsko namjesništvo u Sarajevu saopštilo da Mitropolija dabrobosanska za Božić 2002. godine ne želi da se sveta arhijerejska liturgija direktno prenosi putem medija jer "ne žele da budu deo politike medijskog stvaranja veštačke i neistinite slike multietičnosti i multikulturalnosti", liturgiju je ipak prenela televizija Federacije BiH.
       U saopštenju izdatom u decembru, Srpsko namesništvo je istaklo da su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma rušene i oštećene crkve, skrnavljena groblja, fizički maltretirani sveštenici i vernici, uništavana imovina, te da je to jedan od razloga što Pravoslavna crkva ne želi da se liturgija prenosi na televiziji.
       "Stav naše Crkve do sada je bilo strpljenje, sa nadom da će se mnoge stvari vremenom ispraviti i doći na svoje mesto. Ćutali smo, čekajući i znajući da je vrlo lako napraviti lošu atmosferu u BiH. Nebrojeno puta do sada smo doživeli i doživljavamo napade u raznim oblicima na našu Pravoslavnu crkvu u Federaciji BiH. Nažalost, do danas se ništa nije izmenilo", navodi se pored ostalog u saopštenju.
       Pravoslavna crkva istakla je u tom saopštenju da su Srbi u Sarajevu građani trećeg reda, te da su se do sada obraćali i međunarodnim organizacijama od kojih nisu dobili nikakav konkretan odgovor.
       "Poslednjim snagama održavamo malobrojne povratnike Srbe. Međutim, i sami smo u razmišljanjima da svi zajedno sa Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Nikolajem napustimo Federaciju Bosne i Hercegovine radi nemogućnosti ostvarivanja i minimalnih uslova za naša osnovna ljudska prava", navodi se u saopštenju od decembra 2001. godine.
      
       MERIMA SIJARIĆ
       (Beta)


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu