NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Bomba u mozgu

("Izjava nedelje", NIN br. 2662)

      U rubrici "Citati" objavili ste izjavu francuskog filozofa, inače potpisnika svojevremenog Apela za bombardovanje Srbije i autora, na TV (B 92) nedavno prikazanog, dokumentarnog filma o ratu u BiH, Bernara-Anrija Levija, da se On "prošetao Beogradom", da Beograd "nije rušen poput Drezdena", da je "srećom, bombardovan sa velikom preciznošću", koja svojom pažnjom i nežnošću prosto obara s nogu. Ozbiljnost nedeljnika NIN i pristojnost potpisnika ovih redova ne dozvoljavaju da oduševljenje, koje ta izjava izaziva, bude izraženo na odgovarajući "balkanski način".
       Zato, neka ostane zapisano da je g. Levi, što se tiče preciznosti, sasvim u pravu. Moć i preciznost bombardovanja su nesporni, jer "pametne bombe" mogu da "izaberu" ne samo objekte, nego čak i pojedine organe čoveka, na primer, samo mozak, a tragovi, naročito personalni, neizbrisivi su. Potvrđuje to i stanje racija G. Levija, a ilustruju pomenuti Apel i citirana izjava.
       I još nešto. Navedena izjava izgoni iz memorije jednu "Nežnu bodlju" Lava Miroljubovića: "Osiromašeni uranijum u ratne svrhe, upotrebljavaju osobe osiromašenog uma." Za ovu priliku, nije naodmet dodati: i potpisuju apele za bombardovanje neke zemlje.
      
       SVETISLAV S. VULIN,
       Beograd


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu