NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Brzinom misli

"Prometej", danas vodeći vojvođanski izdavač, samo za dvanaest godina svog postojanja, u izuzetno teškim uslovima, objavio je oko 800 knjiga u tiražu većem od dva miliona primeraka

      Teško bi danas bilo zamisliti srpsko izdavaštvo i knjižarstvo bez privatnih izdavača. Neki od njih, za kratko vreme, zauzeli su vodeća mesta po broju objavljenih dela, ali i po opremi knjige.
       Novosadski "Prometej" ovih dana proslavio je dvanaestogodišnjicu postojanja. A za to vreme izrastao je ne samo u najvećeg izdavača u Vojvodini, nego i jednog od najvećih srpskih izdavača. Do sada je od oko 600 autora objavio 713 dela, odnosno oko 800 knjiga (s obzirom na to da je često ispod jednog naslova više knjiga, kao što su dnevnici Živojina Pavlovića u šest knjiga ili sabrana dela Miroslava Antića u 15 knjiga). I sve to u tiražu koji premašuje dva miliona primeraka!
       "Prometej" je već uobičajio da sredinom januara obeležava godišnjicu svog osnivanja, pozivajući na druženje svoje autore i mnoge druge ugledne ličnosti iz kulturnog i javnog života Novog Sada, Beograda i drugih mesta. Tako je bilo i prošle subote. Za ovu priliku priređena je i izložba kultnih fotografija, ali i naslovnih strana NIN-a Tomislava Peterneka, izložba koja je nedavno predstavljena i u Parizu.
       Vlasnik ove izdavačke kuće Zoran Kolundžija kaže da je orijentacija "Prometeja" uveliko odredila prva knjiga koju su izdali, a to je "Velika seoba Srba i patrijarh Arsenije III" od dr Stefana Čakića.
       - Nastojimo da održimo veze sa baštinom - ističe Kolundžija. - Uočio sam da u vreme kad nije bilo zgodno da se kaže da si Srbin, nije izlazilo dovoljno knjiga koje bi na pravi način otkrile biće našeg naroda i koje bi sačuvale ono što treba da se čuva. Sada mogu da kažem da sam ponosan što smo na tome istrajali, a mislim da ćemo i dalje ići u tom smeru. Potvrđuje to i knjiga koju smo upravo objavili, od Uglješe Rajčevića "Zatirano i zatrto", o uklanjanju srpskih spomenika od polovine XIX do polovine XX veka.
       Između te dve knjige izašle su čitave biblioteke raznih drugih knjiga: popularne literature, monografija, antologija, istorijskih i filozofskih knjiga, psiho-terapeutskih studija, knjiga iz menadžmenta, pozorišta, filma...
       "Prometej" se širi i izvan granica zemlje i povezuje sa inostranim izdavačima koji na svojim maternjim jezicima objavljuju neka od izdanja ove izdavačke kuće. Tako, recimo, monografija akademika Dejana Medakovića "Srbi u Beču" prevedena je na nemački, a imala je promociju i u bečkom parlamentu. Predsednik tog najvećeg austrijskog doma tada je rekao: "Od ovog trenutka počinje nova epoha u odnosima između Austrije i Jugoslavije."
       U pripremi je još jedna Medakovićeva knjiga: "Dunav - reka jedinstva Evrope", i ona će biti i na srpskom i na nemačkom. Knjiga najtiražnijeg "Prometejevog" autora dr Zorana Milivojevića "Formule ljubavi" već je prevedena na tri jezika, a ima izgleda i za još prevoda...
       - Mi smo izdavač kome je Jugoslavija tesna, i po prodaji i po idejama koje imamo - kaže Kolundžija.
       Ova izdavačka kuća ima i ediciju posvećenu svom gradu koja se zove "Moj Novi Sad", ali i biblioteku "Vodiči i karte" u okviru koje su objavljeni "Praistorija na tlu Vojvodine" i "Vodič kroz Budimpeštu i Sentandreju", a u štampi je i "Vodič kroz Frušku goru", u kojem nije samo reč o ovoj jedinoj vojvođanskoj planini, nego i o mestima po njenim rubovima: Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Titelu, Bačkoj Palanci...
       U okviru biblioteke "Menadžment" protekle godine objavljena je, između ostalih, i knjiga jednog od najbogatijih ljudi sveta, simbola savremene informatičke tehnike Bila Gejtsa "Poslovanje brzinom misli".
       Taj naslov nešto govori i o ovom izdavaču simboličkog imena!
      
       JOVAN JANJIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu