NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Selo u istoriji

      Ljubiša Rajković Koželjac, poznati stručnjak iz sfere književnosti, te i književne kritike, etnografije, istorije, dakle komplementarnih disciplina dobrog dela društvenih nauka, prihvatio se posla da napravi knjigu sublimirajući svoja znanja o Jelašnici. Selu za koje se smatra da je najnaprednije u Timoku čineći karakteristiku čitavog ovog rustikalnog područja. Na 276 strana je iscrpno obrađena prošlost tog naselja uz obilje podataka koji imaju interdisciplinarnu prednost.
       Autor je najveći deo knjige "Mučno svitanje - hronika timočke Jelašnice" posvetio narodnooslobodilačkom ratu od aprilskog rata 1941. do oslobođenja 1944/45. godine (oko 150 strana) čime se okončava ovo delo. Do detalja se opisuju mali i krupni događaji u i oko Jelašnice čiji je živalj aktivno učestvovao u narodnooslobodilačkom pokretu. U saredištu zbivanja je Vitomir Radenković Jelen, organizator tog pokreta. Ovom maturantu, odličnom đaku knjaževačke gimnazije, knjiga je i posvećena. Međutim, čitavo selo je, što je retkost za prilike u Srbiji pod represivnom okupacijom, bilo angažovano u pokretu.
       U celini gledano radi se o vrednom delu dobrodošlom savremenom čitaocu. Knjiga dr Rajkovića iz Koželja zaslužuje širok krug čitalaca u zavičaju kao i van njega.
      
       DR DRAGOLJUB S. PETROVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu