NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Zagrizi metak

("Amanet spoljnog duga", NIN br. 2663)

      U vašem prošlonedeljnom članku, najavljenom na naslovnoj strani, postavlja se pitanje može li se SRJ naći u situaciji u koju je dospela Argentina i navodi se na zaključak da su recepti Svetske banke i MMF-a možda krivi za kolaps argentinske privrede.
       Problem Argentine je, u stvari, neadekvatna primena dobre politike i nespremnost da se zagrize metak (kad bi morao da se zagrize) i osećanje da se može biti "malo trudan" i da se mogu izbeći teške odluke.
       Tačno je da u Jugoslaviji stvari mogu krenuti tokom kojim su krenule u Argentini ukoliko ovdašnje vlasti ustuknu pred onim što znaju - baš kao i svi drugi koji se bave ekonomskom politikom - da mora biti urađeno.
       Za sada sve ukazuje na to da su ovdašnje vlasti spremne da urade ono što je potrebno i neophodno. Odluka o zatvaranju četiri banke je dobar primer za to. Politički bi bilo korisnije da se ništa nije uradilo s nadom da će sve krenuti nabolje, ali ljudi koji u ovoj zemlji donose odluke nisu odabrali taj lakši put. Takvo ponašanje uliva poverenje da Jugoslavija neće postati druga Argentina.
      
       RORI O'SALIVEN,
       šef kancelarije Svetske banke za Jugoslaviju


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu