NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Traka

      Otkaz
       Novinarka Televizije Kragujevac (TVK) Tamara Sretenović dobila je 17. januara otkaz jer nije pristala da joj se tekst sa konferencije za novinare G17 plus emituje posle ispravki urednika. Ona je izjavila da nije dozvolila da joj urednik TV Kragujevac cenzuriše izveštaj u kojem su iznete kritike na rad kragujevačke vlade i pojedinih komunalnih službi. Glavni i odgovorni urednik TVK Nenad Janković je rekao da je Tamara Sretenović dobila otkaz “zato što nije poštovala reč urednika Informativnog programa” i dodao da je “krajnje vreme da svi zaposleni, pre svega spoljni saradnici, shvate da je došlo vreme da mora da se odgovara za postupke”.
      
       Transformacija medija
       Jugoslovenska vlada ukinula je Saveznu javnu ustanovu Radio-televizija Jugoslavije (SJURTJ) kao celinu, čime su njeni delovi - Radio Jugoslavija, Ju Info, Filmske novosti i Jugoslovenski pregled - postali samostalne javne informativne kuće. Savezni sekretar za informisanje Slobodan Orlić izjavio je da je tom vladinom uredbom počela transformacija medija koji se finansiraju iz budžeta SRJ. On je rekao da je preduzeće Internet Jugoslavija, koje je poslovalo u okviru SJURTJ, ukinuto i pripojeno Sekretarijatu za informisanje.
      
       YU Berluskoni
       Italijanski premijer i biznismen Silvio Berluskoni, koji već ima tri televizijska kanala, zainteresovan je za kupovinu Televizije Ju Info, čiji je osnivač jugoslovenska vlada. Direktor Ju Info Zoran Predić izjavio je da su, pored Berluskonija, za kupovinu te medijske kuće zainteresovane i poznate domaće i strane banke, ali nije želeo da navede njihova imena. On je rekao da su za Ju Info zainteresovane i strane televizije RTL, Blumberg i Antena, ali da bi najbolje bilo da tu stanicu kupi neka domaća firma, pa da se potom spoji sa TV Politika.
      
       Sporazum
       Predstavnici srpske i albanske nacionalne zajednice potpisali su u Bujanovcu sporazum o osnovnim principima reorganizacije medija koji su u vlasništvu opština Bujanovac, Preševo i Medveđa. Sporazumom je predviđeno da u Radio Bujanovac i u lokalnom listu “Bujanovačke novine” budu formirane i redakcije na albanskom jeziku, kao i da se u rukovodeće strukture uključe predstavnici svih etničkih zajednica.
      
       Govor mržnje
       Jugoslovenski ministar inostranih poslova i lider Građanskog saveza Srbije Goran Svilanović konstatovao je da u Srbiji i dalje vlada govor mržnje prema pripadnicima drugih naroda i veroispovesti i apelovao na kolege u DOS-u i medije da prekinu takvu praksu. On je predložio usvajanje povelje o ljudskim pravima građana Srbije, koja bi prethodila novom ustavu. Kao primer govora mržnje u medijima, naveo je primer Televizije Ju Info, na kojoj je “održana cela tirada mržnje protiv Jevreja”. On je aludirao na gostovanje sveštenika Srpske pravoslavne crkve Žarka Gavrilovića, koji je krajem prošle godine, u emisiji “Lice i naličje” nazvao Jevreje “incestoidnim narodom”.


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu