NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Gazdarice se

Marselo Rios kaže da je ženski tenis vic. Nije vic da Venus Vilijams ima jači servis od Hjuita, trenutno muškog reketa broj jedan

      U Melburnu, seča knezova; za polufinale australijskog gren slem turnira nije se plasirao ni Pit Sampras. Turnir će osvojiti, po svoj prilici, Marat Safin.
       Nije prvi put da favoriti padnu s trake još na početku nekog velikog turnira, ali, sve češće, počinju da zbog toga krive - teniserke.
       Tako je Marselo Rios, u jednom trenutku i prvi igrač sveta, izjavio, posle poraza u Melburnu, da je ženski tenis dobar vic, jer najbolje igračice, do četvrtfinala, ne moraju ni da se oznoje. Rios je još rekao: Gledao sam meč između Martine Hingis i Amande Kucer. Trajalo je dvadeset minuta jer je Martina pobedila sa 6:0, 6:1, a Kucerova je, ipak, 12. igračica na svetu. Zar to nije šala? Kada bi u muškom tenisu dvanaesti igrač na svetu uzeo samo jedan gem? Uostalom, ne mislim samo ja tako o ženskom tenisu, većina tenisera se slaže sa mnom; to što se dešava u ženskom tenisu, čista je ludost.
       Neko je izračunao da je Martina Hingis, u četiri meča, provela 22 minuta manje nego što je Pit Sampras igrao meč sa Nikolom Eskudesom.
       Ali, Hingisova je, odmah, odgovorila Marselu Riosu: Kada bi jednom igrao sa mnom, ne bi tako razmišljao. Muškarci uopšte ne znaju o čemu pričaju kada komentarišu ženski tenis. Ja, ponekad, treniram sa teniserima i oni su iznenađeni koliko jako mi možemo da udarimo lopticu.
      
       Turniri
       Rios je, inače, odbio da izađe na dvoboj Martini Hingis. Xenifer Kaprijati, trenutno prva dama ženskog tenisa, odgovorila je Riosu, sasvim muški: On je glup! A gluposti ne zaslužuju komentare!
       Rios bi od Kaprijatijeve mogao da dobije i neku zaušku, jer Xenifer kaže da za nju nije tajna ni kik-boks. Njen kondicioni trener je, naime, bivši prvak sveta u ovom sportu.
       I, najzad, veoma neprijatan podatak za Riosa i muškarčine. Venus Vilijams, trenutno druga igračica na svetu, servira jače od Australijanca Hjuita koji je prvi igrač sveta!? Prvi servis Venus Vilijams ide brzinom od 197 kilometara na sat, a Hjuitov 190 kilometara. A oglasila se i Venus Vilijams povodom Riosa. Njen odgovor je krajnje diplomatski: Najvažnije je da se teniserke uvek trude da daju maksimum, ne gledajući da li je reč o malim ili velikim turnirima.
       I da li je plus četrdeset Celzijusovih, kao ovih dana u Melburnu.
       Time je Venus Vilijams htela da kaže kako teniseri ozbiljno igraju samo manje turnire gde je slađa para, a i ATP bodovi se lakše skupljaju, a da su im gren slem turniri sve manje interesantni. Šašavo je, ali tako ispada; više se isplati osvojiti dva-tri gran pri turnira ili šest-sedam čelenxera nego se lomatati po Vimbldonu, Rolan Garosu i Melburnu.
       Bilo kako bilo, Marselo Rios je prošao kao bos po trnju. Ali, tako je kada se neko kači sa gazdaricama svetskog tenisa.Jer, gazdarice se ne daju.
       Recimo, Martina Hingis (22). Ona je, lane, osvojila gren-slem u Melburnu i učvrstila se na prvom mestu. I vladala je, tako, do oktobra prošle godine, kada se u finalu Štutgarta, u meču protiv Lindzi Devenport, gadno povredila. Setićete se, vi koji ne možete bez tenisa; Lindzi je, u drugom setu, uhvatila Martinu na pogrešnoj nozi. Hingisova je pošto-poto htela da vrati tu loptu, iskrivila je članak, popucali su ligamenti.
       Morala je da miruje dva meseca sa nogom u gipsu i da prvo mesto prepusti Devenportovoj i padne čak na četvrto mesto kompjuterske rang-liste.
      
       Treninzi
       Mogla je Martina Hingis i da preskoči Melburn, da javi da još nije spremna, kao što je Agasi uoči Melburna, naprasno i neubedljivo povredio zglob ruke. Ali, Martina je, sredinom decembra, počela prvo da trčkara po Tribahu, švajcarskom selu od stotinak kuća, gde je još kao dvanaestogodišnja devojčica, sa mamom Melani, stigla iz rodne Čehoslovačke. A onda je počela i da trenira sa Mirjam (16) i Danijelom (17) Kazanovom iz obližnjeg Altštetena u kome je takav sportski centar kakav, recimo, Beograd još nema.
       A ko su Kazanove? Dok ovo pišemo, javljaju iz Sidneja da je šesnaestogodišnja Mirjam Kazanova osvojila juniorski turnir do 18 godina, a osvojile su i dubl.
       Melani Hingis tvrdi da će za Kazanove, iduće godine, u ovo vreme znati svaki poluobavešteni ljubitelj ženskog tenisa.
       A mama Melani zna šta je tenis; bila je prvakinja Čehoslovačke, a i sama je od Martine napravila neprikosnovenu kraljicu.
       Elem, u drugoj polovini decembra, u Tribahu, Bad Ragacu i Altštetenu, u zabitoj švajcarskoj provinciji, u zaleđini Bodenskog jezera, Martina se spremala za veliki povratak.
       Treniralo se i dva puta dnevno. Treninzi su bili kratki (po dva sata najduži) ali gotovo bez minuta predaha. I pod gvozdenom komandom mame Melani. Od besposlenih, na terenu je mogao da bude samo - Zoro. Crni vučjak od koga se Martina ne odvaja. I kada odgledate dva-tri treninga Martine Hingis, onda vam je jasno zašto je tamo gde jeste; u polufinalu i ovogodišnjeg Melburna.
      
       Božić
       Treba li reći da su porodice Hingis i Kazanova radile i za Božić kada je cela Švajcarska u kućama i kada je svako sumnjiv ko se šeta po ulici, trim stazi i šumi? I prvog i drugog dana Božića radilo se žestoko u Bad Ragacu, čak su božićni ručkovi pomereni za kasno popodne, jer se mama Melani, iz samo njoj znanih razloga, slepo drži termina za trening; od 14 do 16 časova. I to ne može da pomeri ni mladi advokat Amerikanac Kris, Martinin prijatelj sa Floride. On je došao za božićne praznike u Švajcarsku. Mama Melani i Martina su ga sačekale, pre podne, na ciriškom aerodromu, ali u 14 časova je Martina morala da bude na radnom mestu, u teniskoj hali Bad Ragac, da odradi sa Kazanovama. A Kris, ako je hteo da bude sa Martinom, mogao je da sedi na klupi sa - Zoroom. Biznis te biznis. A tako je bilo i sutra i prekosutra. Trećeg dana, Martina se, pri kraju treninga malo unervozila, i počela da greši ono što se uvežbavalo; forhend dijagonala sa izlaskom na mrežu i završni volej.
       Mama Melani je samo rekla na češkom: Devojko, šta je s tobom, devojko?
       I trening je završen onako kako je mama Melani smislila.
       Eto, tako je Kris proveo Božić u Švajcarskoj.
       A zašto se Martina unervozila na treningu? Od šesnaeste godine je počela da vlada Vimbldonom, Rolan Garosom, Melburnom. I kad sve to postigneš do dvadeset i druge godine, kako da se motivišeš da sve to i dalje osvajaš? Aerodromi, hoteli, autogrami, novinari, sudije, tereni.
       To dojadi. Lako je zavideti Martini, kada je, ovih dana, gledate u onom njenom ljubičastom teniskom kostimu kako leprša na teniskom terenu. Ali stanite jednom na teren i uzmite reket u ruke, i, shvatićete da je reč - o rudarskom poslu. To znaju i oni koji tvrde da je ženski tenis dobar vic i čista ludost.
       Ali, bilo bi veoma interesantno znati; kako je Božić proveo - Marselo Rios? Da li se, tih dana, setio reketa? I da li je prošao pored teniskog terena, ili mu se gadilo i da pomisli na trening? I šta su za Božić radili Hjuit, Agasi, i svi oni šmekeri koji su, veoma brzo, završili australijski turnir? Svi oni kojima je ženski tenis dobar vic ili čista ludost. Voljom žreba, u polufinalu, sudariće se Martina Hingis i Venus Vilijams, a Xenifer Kaprijati čekaće pobednicu.
       I potpuno je nevažno koja će od njih tri osvojiti turnir u Melburnu. Da li će Vilijamsovu služiti prvi servis i više nego što treba ili će Martina napadati svaki drugi servis atletski građene Amerikanke? Nije važno koju Kaprijati više priželjkuje?
       Važno je da su gazdarice na okupu i da se ne daju. Pogotovo ne Marselu Riosu.
      
       DRAGAN JOVANOVIĆ


Copyright © 1996-2003 NIN - redakcija@nin.co.yu