NIN Reklama
Oznaka i datum izdanja
Naslovna stranaPretrazivanjeArhivaRedakcijaProdaja
Naslovna strana broja

Magični geto<br>Zoran Ćirić
Ratarski rotarijanac

      I dok ja muljam o MULJU PROČIŠĆENjA, sve nošen mišlju da je "Bolje da odrobijam tekst, nego da odrobijam Dinkića", dotle Điki ne da priziva KARAMBOL već daje "Obznanu od direktive" za početak istog (mislim na KARAMBOL koji potop gori od svake dosad doživljene srpske apokalipse znači!). Gde ćeš glasniju i jasniju objavu SRPSKE DIJAGNOZE od Đikijeve postistorijske izjave kako je njegova vlada kao "Mančester junajted"?!?
       Više od toga se, jednostavno, ne može - ni po Božjim, ni po ljudskim zakonima! - iako je istorija srpske nadobudnosti obimnija i od istorije Rimskog carstva: počevši od najstarijeg naroda koji se upišavao u gaće da bi stvorio "kolevku civilizacije", preko obedovanja zlatnim escajgom u doba zapadnog varvarstva (uvek aktuelno varvarstvo!), presuđivanja tehnološki nadmoćnijem zavojevaču zarđalim kašikama, igranje "moravca" do Tokija i Hirošime, do epohalnih naučničkih poduhvata kao što je otkriće da pojam "pacifizam" zapravo označava drevni pokret za "Srbiju do Pacifika", kao i revolucionarno ukrštanje šljive i kivija kako bi nam se nacionalni eliksir obogatio vitaminom C - jer je onaj alkasecer em mnogo skup, em slabo deluje na naš, inače tradicionalno inspirativni, mamurluk.
       Dakle, SVE je to prevazišao naš "toplički Fukujama", usput postvarujući Folksdojčere u Bosance ne bi li, vansudskom nagodbom između njega i njegovih predaka, naplatio zastarelu ratnu odštetu, i tako lišio svoj "premijerski zabran" anahronih, birokratskih zavrzlama koje se u značajan rashod mogu da pretvore, ukoliko Bosanci požele da izigravaju Folksdojčere pred internacionalnom publikom koja pada na ugađanja i patnje egzotičnih entiteta. Biće da se zbog sve te silne, simultane i neprekidne transformacije, Điki, provereni ratarski rotarijanac, malkice više zarotirao u svojoj rotari-računici, te izleteo sa izjavom koja će, cenim, ozbiljno ugroziti njegove nacionalno-buđelarske interese. Mora da ga je razmazilo umilno šuštanje irske posteljine na obrezanom vrhu Dubaija, i igranje golfa na trogrboj (čitaj: "troprstoj") kamili - pa je pomislio da je kao "premijer" automatski član elitne safari-daktari lože Premijer lige! Kakva jezička omaška čoveka čije se delanje, da ironija bude veća, uglavnom svodilo na palacanje jezika u neozvučenim prostorima, dok je u ostalim situacijama taj isti jezik koristio kao čačkalicu u čvrsto zakatančenim ustima.
       Zaista, kako objasniti ovaj kardinalni zajeb čoveka, koji je slovio i kao "nemački stipendirano-samofinansirajući đak" i kao "ženstvenija i ćosavija varijanta Margaret Tačer"?
       Kako sam obavešten, iz pouzdanih izvora i krugova, ugledni progresivno-kritički filozof Jirgen Habermas ne prestaje da vrti glavom u neverici, sve mrmljajući odlučnim levičarskim glasom: "Sehr schlecht. Um Gottes njillen. Das ist sehr schlecht!". I, što je najgore, ne ispušta "luger" iz staračke levice. Neki od zajedničkih poznanika su pokušali da ga smire i izglade nesporazum, ali matori Đikijev mentor je samo procedio: "Bolje ja nego ekonom 'Bajerna'". A obrazi mu, čujem, bukte k'o zgrada Rajhstaga jedne napaljene noći... Naprosto, nemački (sada već bivši) đak je pao na ispitu nemačke lojalnosti i tu oproštaja nema.
       No, pominjanje "Mančester junajteda" u takvom "rableovskom" kontekstu izazvalo je ne manje žestoke reakcije podanika Gordog Albiona. Ruku na srce, s punim pravom: sudeći po Đikijevoj analogiji, "Mančester junajted" ispade skupina volontera, volova i vodoinstalatera! Uh, ovo zvuči gore od turističkog zaposedanja Folklandskih ostrva!
       Mušičavi Ferguson je, između dva pljuckanja zaslađenog soka od žvakaće gume, prosiktao kroz vazda žvakanjem zauzete zube da će "tom brbljivom i umišljenom balkanskom dendiju" lično zalepiti jednu od utrošenih žvakaćih guma na teme - da mu zapuši rupu pre nego još neka glupost izleti iz "premijerove" nesimetrično glavate glave. Takođe, engleska fudbalska federacija, da bi zaštitila ugled svog najslavnijeg kluba i najunosnijeg izvoznog artikla, uložila je žalbu zbog klevete, uvrede nacionalne časti i podrivanja ekonomskog morala Imperije - i, kako stvari stoje, sva je prilika da će Glodur Ninosaurusa i Premijer šeikosaurusa kusati robijaški čorbuljak iz iste kotlajke. Hm, posledica tog začudnog poravnanja biće prvi zatvorski memoari pisani u četiri ruke. "Zebrasti nadrealizam" kao novo poglavlje u istoriji "angažovane književnosti"!
       Ali to nije sve! Braćo i sestre, zar ste pomislili da ću tek tako preći preko pretrpljenog duševnog bola koji mi je zadat kao odanom navijaču "Mančestera"? Što sam pa ja trpeljiviji i mazohističkiji od Habermasa i Fergusona, od nemačke principijelnosti i britanskog aristokratizma? Vala će i moje patnje ući u stečajnu masu "premijerove parohije"! Ne, nisam se odao tenderskoj ideologiji. Mene interesuje pravda, a nema pravde bez valjane kazne - one koja žacne dušu grešnika. Zato sam smislio sledeće:
       Kao što znate, u našem narodu je običaj da kada neko izvali/lupi neku himalajsku gromadu , bude uljudno i zgranuto pitan: "Jesi li, bre, ti kršten?". E, u skladu s tim običajem, Magični je odlučio da od dobijenog obeštećenja plati put Đikiju i Voji do Jerusalima, kao i smeštaj u nekom bunkerisanom kibucu, pa neka legitimno religiozni Voja krsti legitimnog laika Đikija u svetoj reci Jordanu. Nek' mu potopi glavu i drži je pod vodom sve dok mu Bog stisak ne popusti. A zna se da je Bog mrzovoljan tip kome treba vremena da shvati razliku između krštenja i pokrštavanja. Možete li zamisliti veće iskušenje za obojicu vođa koji svoju vođinsku polovičnost uporno pokušavaju da opravdaju "nedovršenošću" onog drugog?


Copyright © 2000 NIN - redakcija@nin.co.yu